Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierwsza Szosa 3000-3500 Zł Nowa Czy Używana?

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:57

Hej, szukam roweru szosowego w granicach 3000-3500, póki co moim faworytem jest Alur 700 Btwin niestety do sklepów stacjonarnych trafi dopiero w okolicach nowego roku.

Na początku myślałem tylko o zakupie nowego roweru ale teraz rozważam też zakup używanego, czy w tej kwocie jest szansa ustrzelić full carbon na min 105 5700?

#2 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 20:10

Najprędzej to na jakimś Ebayu, albo w China landzie. Jednak używany karbon warto przetestować i porządnie obejrzeć przed zakupem, żeby nie wpakować się na minę. Inna sprawa, że zła opinia o karbonach to już chyba mit, bo przez cały sezon nikt tu nie napisał, że mu coś pękło, się złamało, rozleciało, czy cuś. Ze swojego doświadczenia powiem, że mój czasem aż jęczy, gdy wjadę w jakąś dziurę, ale jak dotąd, dzielnie to wytrzymuje. Jedynie pękł mi koszyk, ale to drobnostka.

Ja bym Ci radził, kupić na początek tego BTwina, bo co nowe, to nowe. Długo pojeździsz, zanim zacznie w nim coś strzelać, szumieć i niedomagać. Dużo kasy nie wydasz, a przekonasz się, czy będzie z Ciebie kolarz, czy to chwilowy kaprys. Z odsprzedażą nie będzie problemu, bo to tania maszyna, więc nie stracisz wiele, a przez ten czas, może nadarzy się jakaś wyjątkowa okazja, żeby kupić wypasionego bajka.

#3 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 20:54

Zgadzam się z Ultek. Na twoim miejscu kupilbym BTwin, to jest naprawde pozadny rower w niskiej cenie. Szkoda tylko, ze tyle musisz czekac... Popatrz troche na uzywki na allegro, co jakis czas cos dobrego sie trafi, ale carbon na 105 w dobrym stanie w cenie 3000? Hmmm moze sie trafic. Ale z tymi uzywkami nigdy nie wiadomo...

#4 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 22:30

O carbonie w tej cenie zapomnij, ale jeśli nie masz parcia na nówkę, to jasne że znajdziesz używany, lepszy sprzęt niż triban.

Np: http://allegro.pl/sz...4786997532.html

#5 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 00:50

Czekaj na Alura. Fajny sprzęt i ludzie sobie go chwalą, ma atrakcyjne warunki gwarancji, a cena też nie jest kosmiczna więc wiele na nim nie stracisz jeżeli będziesz chciał go odsprzedać za jakiś czas. Idzie zima, więc już i tak za dużo nie pokręcisz, a szkoda żeby nowy rower stał i czekał (no... chyba, że planujesz zrobić z niego zimówkę).

#6 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 20 listopad 2014 - 06:02

http://allegro.pl/li...?us_id=23510257 Tydzień temu byłem tam osobiście i kupiłem u nich rower. Wszystkie wystawione i nie wystawione widziałem na żywo. Rowerki są naprawdę w dobrym stanie, kolesie znają się na rzeczy no i można coś urwać. Szczerze polecam

#7 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 17:31

hmm czy parcie na nówkę? fajnie jest mieć coś nowego. Używkę brałem pod uwagę gdybym dostał zauważalnie więcej za tyle samo, a kupno używanego zamiast nówki z porównywalnym osprzętem na alu ramie za taką samą kwotę ale z lepszym napisem na ramie... moim zdaniem jest nieopłacalne. Wszystko przemawia za alurem. 

http://allegro.pl/zi...4789066762.html - nie mam zamiaru go kupić bo jest za mały ale co znaczą takie odpryski lakieru przy główce ramy, zmęczenie materiału, wytarcie od pancerzy?

i jeszcze jedno pytanko tak po za tematem, jaką najszerszą oponę może obsłużyć hamulec jeśli rama na to pozwoli? bo mam komplet mało zużytych opon 700x32c na rawce 19mm mają dokładnie 30mm szerokości.

#8 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 18:41

Planet x, rower na apexie i kolach vision team30. Cenowo rewelacja, 499 funtow + 30 przesylka. Alur wysiada.

#9 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 19:52

Wrzucałem go już do tematu roweru za 2500zł, niestety wysyłka kosztuje 85funtów czyli jakieś 450zł, i nie mam w UK nikogo kto mógłby go odebrać i wysłać taniej. No i nie ma możliwości się przymierzyć.

a jak ma się ten sram apex do shimano? bo w Polsce jest najczęściej zestawiany z shimano 105, nawet droższy jest, a na wyspach zestawiany jest raczej z tiagrą i kosztuje tyle samo.

#10 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 20:06

Wysylka kosztuje 30 funtow. Napiszesz im swoje wymiary, to pomoga dobrac rozmiar. Apex to taka 105 5700.

#11 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 20:16

Jeśli to na prawdę poziom shimano 105 to dobra opcja, nawet wizualnie mi się podoba tylko hmm co bym nie zrobił to mam tylko jedną opcję wysyłki do Polski, DHL za 85 funtów.

#12 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 20:46

Powołaj się na to: http://www.planetx.c...hipping-prices/

Nawet z wysyłką za 85F opłaca się bardzo.

#13 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopad 2014 - 01:54

Kupujac ten rower w cenie 499 nie masz możliwości konfiguracji m.in.:

-prawa klamka będzie miała przedni hamulec a lewa tylny

-brak możliwości wyboru dlugosci ramion korby

-brak możliwości wyboru dlugosci mostka

-brak możliwości wyboru szerokości kierownicy

-brak możliwości wyboru koloru , jak w przypadku forda t mozesz sobie wybrać dowolny kolor pod warunkiem ze jest to kolor czarny :)

Generalnie fajna opcja pod warunkiem, ze rower jest skonfigurowany pod Twoje wymiary.

#14 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 09:23

No, czyli prawie jak w każdym innym sklepie rowerowym.

#15 wtd

wtd
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 listopad 2014 - 09:59

Kupujac ten rower w cenie 499 nie masz możliwości konfiguracji m.in.:

-prawa klamka będzie miała przedni hamulec a lewa tylny

Tak jest w tych angielskich rowerach?

A jak jest z przerzutkami - tez odwrotnie?

#16 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 10:25

Tylko hamulce

#17 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 10:29

Sprawdźcie - może można zmienić; zamawiając rower z Wiggle było do wyboru po której stronie ma być przedni hamulec - P/L

#18 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopad 2014 - 11:18

No, czyli prawie jak w każdym innym sklepie rowerowym.

Chodziło mi o to, że dokładnie ten sam model jest u nich do kupienia w cenie 599 i tam już można sobie to wszystko podobierać. O ile mostek jest tani a kolor to coś do czego można się przyzwyczaić to zmiana korby + jeszcze szerokości kierownicy mogłaby chyba pochłonąć te 100 funtów różnicy.

• MaRcIn30 lubi to

#19 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 11:36

Rower jest oznaczony jako ready2ride, wiec jest juz pewnie nawet spakowany, rozmiary podanych przez Ciebie komponentow sa dobrane do wzrostu odpowiadajacego rozmiarowi ramy.

#20 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopad 2014 - 11:53

jesteś pewien? Opis roweru w zakładce Spec można interpretować inaczej. Z reszta ten opis jest mocno nieprecyzyjny. W jednym miejscu podaja wage roweru 8.8 kg nie pisząc, jaki rozmiar maja na myśli a gdzie indziej podaja 8.1 kg w rozmiarze 56, w co akurat ciężko mi uwierzyć.

Dodaj odpowiedź