Jak w tytule, które wybrać? :roll:
Napisano 03 grudzień 2014 - 00:56
Napisano 07 grudzień 2014 - 01:36
Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd się biorą te opinie, że 50 mm to takie czułe na wiatr. Dla mnie brzmi to jak powielanie stereotypów , które niekoniecznie mają większe uzasadnienie w rzeczywistości.
Uślizgi tylnego koła na bocznym wietrze ???? Przecież to niemożliwe nawet na mokrym, nie dajmy się zwariować.
Kolego , może po prostu niepewnie się czułeś na zjeździe, ale to nie oznacza że boczny wiatr wprowadzałby Cię w jakiekolwiek uślizgi gdybyś jechał szybciej. Tu się nawet fizyka nie zgadza :shock: . Gwarantuję Ci że w bardzo wietrzną pogodę na zjazdach na kołach 50mm możesz śmigać tak samo szybko jak w bezwietrzną pogodę - no chyba że będziesz miał pod wiatr to pojedziesz wolniej choćbyś nie chciał :-D
Ja jeżdżę na 50mm nieprzerwanie od dwóch lat, również w takie wichury zdarzało mi się jechać że się bałem że mi jakiś konar na łeb spadnie, jeździłem na płaskich odkrytych terenach, w górach, wszędzie - NIGDY, powtarzam NIGDY nie odczułem jakiegokolwiek negatywnego wpływu na stabilność jazdy wynikającą z wysokości obręczy. Owszem, w mocnym bocznym wietrze trzeba się nieco bardziej skoncentrować i reagować odpowiednio szybko aby panować nad rowerem i jechać równo jak po sznurku, ale gdyby mieć niskie obręcze, sytuacja była by taka sama, OK, niemal taka sama, a różnica jest nieodczuwalna - przynajmniej dla mnie. Chuchrem może nie jestem, ale waga ciężka przy ok 70 kg to również nie jestem.
Napisano 07 grudzień 2014 - 09:44
Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd się biorą te opinie, że 50 mm to takie czułe na wiatr. Dla mnie brzmi to jak powielanie stereotypów , które niekoniecznie mają większe uzasadnienie w rzeczywistości.
Uślizgi tylnego koła na bocznym wietrze ???? Przecież to niemożliwe nawet na mokrym, nie dajmy się zwariować.
Kolego , może po prostu niepewnie się czułeś na zjeździe, ale to nie oznacza że boczny wiatr wprowadzałby Cię w jakiekolwiek uślizgi gdybyś jechał szybciej. Tu się nawet fizyka nie zgadza :shock: . Gwarantuję Ci że w bardzo wietrzną pogodę na zjazdach na kołach 50mm możesz śmigać tak samo szybko jak w bezwietrzną pogodę - no chyba że będziesz miał pod wiatr to pojedziesz wolniej choćbyś nie chciał :-D
Ja jeżdżę na 50mm nieprzerwanie od dwóch lat, również w takie wichury zdarzało mi się jechać że się bałem że mi jakiś konar na łeb spadnie, jeździłem na płaskich odkrytych terenach, w górach, wszędzie - NIGDY, powtarzam NIGDY nie odczułem jakiegokolwiek negatywnego wpływu na stabilność jazdy wynikającą z wysokości obręczy. Owszem, w mocnym bocznym wietrze trzeba się nieco bardziej skoncentrować i reagować odpowiednio szybko aby panować nad rowerem i jechać równo jak po sznurku, ale gdyby mieć niskie obręcze, sytuacja była by taka sama, OK, niemal taka sama, a różnica jest nieodczuwalna - przynajmniej dla mnie. Chuchrem może nie jestem, ale waga ciężka przy ok 70 kg to również nie jestem.
Popieram wywód w 100%.
Napisano 07 grudzień 2014 - 11:08
Mam 50 mm. Przy mocnym wietrze bocznym na zjazdach musialem hamowac do 40-45 bo inaczej uslizgi tylnego kola zmiotly by mnie z trasy. Inna sprawa, ze jestem nie za ciezki ;-) . Ale rower wyglada super :-D
Im dłużej masz wysokie koła tym bardziej podobają Ci się niższe ![]()
<p>
Napisano 07 grudzień 2014 - 16:45
Ja jeżdżę na 66 cały czas i nawet w mocno wietrzną pogodę. na zjazdach niepewnie i generalnie jak się nie pedałuje to tak samo, ale to powyżej 40 jak wieje z boku na bardziej otwartych przestrzeniach. Jak mocno wieje to i na 25 nie jest idealnie, trzeba się przyzwyczaić i tyle. ważę poniżej 70kg. trzeba trzymać kierownicę a nie się jej trzymać![]()
Napisano 08 grudzień 2014 - 10:41
przy 0:49 jest fajnie
to tak apropos wiatru ![]()
Napisano 13 grudzień 2014 - 18:56
A teraz poważnie
plusy średniego profilu:
niższa masa
lepsze w góry
mała wrażliwość na boczny wiatr
wyższa reaktywność przyśpieszeń
łatwość pokonywania zakrętów
ogólnie bardziej uniwersalne
plusy wysokiego profilu:
doskonały efekt wizualny
lepsza aerodynamika ale powyżej 40 km/h a jak to się odnosi do jazdy w peletonie?
lepsze na płaskim terenie (łatwiej utrzymać zadaną wysoką prędkość średnią)
minusy średniego profilu:
słabszy efekt wizualny
gorsze na równiny (czy aby faktycznie?)
gorsza aerodynamika (?)
minusy wysokiego profilu:
wyższa masa
wrażliwe na boczne podmuchy wiatru
gorsze w góry (?)
Polemika mile widziana
Napisano 13 grudzień 2014 - 19:08
Praktycznie można sklasyfikować profile - do 50mm i profile o większym przekroju - 50mm wzwyż.
Abyś wybrał coś konkretnego odpowiedz sobie przede wszystkim na pytania;
Do czego mają ci służyć koła.
Wyścigi czy treningi
Warunki większosci dróg.
W jakich warunkach chcesz jeżdżić / profil trasy.
Jakie masz aspiracje.
Czego oczekujesz od zestawu.
Nie ma kół do wszystkiego czy kół najlepszych.....
Odpowiadając sobie na zadane pytania znajdziesz kompromis..
Jarek-LT
LUXTECH
Napisano 13 grudzień 2014 - 19:31
Warunki drogowe normalne jak w całej Polsce, mam drugi zestaw treningowy, jeżdżę po płaskim, ale bywam na pętli beskidzkiej, wkatmp w sobótce itp.Potrzebuję kól do ścigania, od zestawu oczekuję reaktywności lekkości, aerodynamiki jednym słowem chcę byś szybszy o pół koła na mecie w stosunku do moich rywali.
Napisano 13 grudzień 2014 - 22:02
A więc się nawet nie zastanawiaj. 50mm są dla ciebie. Wygląd , wyścigi / cięcie powietrza, lepsza aerodynamika, płaski profil tras, łatwiejsze utrzymanie prędkości wyścigowych i itp.
Na bardzo rzadkie góry założysz treningówki lub na przód niższy profil....
Ale gdy do pięćdziesiątek się przyzwyczaisz, w górach śmiało pojezdzisz.
Pięćdziesiątką przeszkadza boczny wiatr a raczej BARDZO PORYWISTY WIATR. w innym przypadku jest OK.
Jarek-LT
LUXTECH