Skocz do zawartości

Zdjęcie

Avid Bb7 Road - Problem

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 emcinek

emcinek
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 10:45

Witam,
borykam się od dawna już z hamulcami, może ktoś coś doradzi w tym temacie?
Mianowicie, mam zaciski avid bb7 road, tarcze avid hs1, klamkomanetki shimano sora, linki accent teflonowe, pancerze accent ultimate. Klocki dopiero co wymieniłem na nowe, bo stare zasyfiłem sobie. Przed montażem, dla pewności przetarłem tarcze rozpuszczalnikiem nitro i... lepszym określeniem byłoby spowalnianie roweru, niż hamowanie. Jak złapie w dolnym chwycie i zacisnę klamki na fest, to faktycznie, można to już nazwać hamowaniem, ale tak się nie da za każdym razem...
Wydawało mi się, że są dobrze ustawione zaciski, bo jak obracam kołem od tak, to ładnie chodzi, a jak minimalnie zaciskam klamki, to klocki zaczynają trzeć o tarczę. Z drugiej strony przejechałem się na nowych klockach jakieś 500 metrów i hamowałem przy tym ze 3-4 razy, więc może po prostu nie dotarte klocki, ale żeby aż tak było?

#2 emcinek

emcinek
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 17:12

Przychamowałem mocniej kilka - kilkanście razy i trochę się poprawiło, aczkolwiek dalej trzeba mocno ciągnąć. Jutro zrobię trochę km i zobaczę czy się się polepszy. Tak czy owak, spodziewałem się większej siły hamowania

• kaloo lubi to

#3 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 grudzień 2014 - 20:28

Musisz wykonać ok 40 chamowań. U mnie po 3000m zjazdów bb7 sie dotarły

// Bałbym się chamować ;) //Bury

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#4 matkolakowski

matkolakowski
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 06 grudzień 2014 - 16:09

Witam,
borykam się od dawna już z hamulcami, może ktoś coś doradzi w tym temacie?
Mianowicie, mam zaciski avid bb7 road, tarcze avid hs1, klamkomanetki shimano sora, linki accent teflonowe, pancerze accent ultimate. Klocki dopiero co wymieniłem na nowe, bo stare zasyfiłem sobie. Przed montażem, dla pewności przetarłem tarcze rozpuszczalnikiem nitro i... lepszym określeniem byłoby spowalnianie roweru, niż hamowanie. Jak złapie w dolnym chwycie i zacisne klamki na fest, to faktycznie, można to już nazwać hamowaniem, ale tak się nie da za każdym razem...
Wydawało mi się, że są dobrze ustawione zaciski, bo jak obracam kołem od tak, to ładnie chodzi, a jak minimalnie zaciskam klamki, to klocki zaczynają trzeć o tarczę. Z drugiej strony przejechałem się na nowych klockach jakieś 500 metrów i hamowałem przy tym ze 3-4 razy, więc może po prostu nie dotarte klocki, ale żeby aż tak było?

Cześć,
Ja niestety nadal nie jestem zadowolony z działania bb7. O ile w dolnym chwycie siła hamowania jest całkowicie zadowalająca a modulacja znośna to w górnym chwycie bywa różnie. W dodatku w górnym chwycie hamulec bywa bardzo kapryśny, raz hamuje przyzwoice, raz jak jest za zimno/ciepło mokro/sucho to hamuje kiepsko. Dlatego jak jadę w korku albo na czyimś kole to zawsze w dolnym chwycie. Aktualnie ograniczam spożycie alkoholu a zaoszczędzone pieniądze zainwestuje w ST-RS685 ;-) Mimo wszytstko bb7 hamują znośnie, dają poczucie względnego bezpieczeństwa... Ja mam klamkę Sora 3500, tarczę shimano Sm-rt86 180mm, pancerze nokon, klocki organiczne. Tłoczki mam ustawione bardzo blisko tarczy, tak, że minimalnie ocierają się o tarczę(nie ma oporu ale czasami delikatnie dzwonią), natomiast klamka zapada się na ok. 2cm. Co ok 100km muszę przyblizyć klocek na ruchomym tłoczku, co ok 200km tłoczek nieruchomy. Więc musisz chyba pokombinować z ustawieniami bo coś da się z tego hamulca wycisnąć...

#5 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 grudzień 2014 - 19:11

Czy aby napewno masz dobrze naciągniętą linkę? Ramie hamulca reaguje jak lekko nacisniesz klamke?

Wrocław

#6 emcinek

emcinek
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 00:45

Witam,
zrobiłem parę kilometrów, parę razy mocniej zahamowałem i widać poprawę, aczkolwiek po hamulcach tarczowych spodziewałem się czegoś więcej. Mam w planach pomęczyć hamulce na zjeździe jakimś, gdzie się trochę bardziej pogrzeją i gdzie będę mógł dłużej na hamulcach pojechać i się wtedy zobaczy.
Jeżeli chodzi o mnie, to luzu nie mam żadnego na lince, a hamulce łapią tarczę po lekkim naciśnięciu klamki.

#7 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudzień 2014 - 18:05

Czyli wychodzi na to, że po prostu są jeszcze nie dotarte...

Odtłuść tarcze

Zmień klocki na metaliki

Jest jeszcze jedna regulacja na tych zaciskach, mała śrubka od spodu na ramieniu.

Popróbuj jeszcze tego. U mnie te avidy z klamkami clarisa są naprawdę mocne. Zmieniłem jedynie tarczę przednią na Shimano Deore bo z oryginalną miałem wibracje przy hamowaniu.

Wrocław

Dodaj odpowiedź