Trening z pomiarem mocy
Posted 16 October 2009 - 23:14
A jakie efekty? Robiłeś ponownie test na moc przy VO2Max? O ile Ci wzrosła(jeżeli wzrosła)? Wybacz że tak wypytuje ale zastanawiam się mocno nad inwestycją w pomiar mocy i ewentualnymi profitami, i szukam każdego argumentu 'za'
o 5% ... ale to byl juz schylek sezonu i co mialem w tym roku zrobic to juz zrobilem.
Posted 20 October 2009 - 14:17
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Posted 20 October 2009 - 16:45
Wracając do dyskusji na temat dokładności pomiaru mocy to jak ona wygląda w trenażerach. Pytam tych co mają jakieś porównanie lub dowody. ;-) jak sprawa wyglądałaby przy czymś takim http://www.centrumro...er/Produkt.aspx ?(w charakterystyce produktu o tym nie piszę, ale jest dostępnym monitor a w nim miernik mocy aktualnej)
Z mojego doswiadczenia zdecydowanie odbiega od rzeczywistosci ... (posiadam trenarzer firmy TACX ) zwykle jest zawyzona nawet przy odpowiedniej kalibracji ...
Posted 13 September 2010 - 20:28
Panowie bo cisza coś w temacie ,jakie wymierne korzyści zaobserwowaliście trenując z pomiarem mocy? -warto wydać 3k. czy pozostać przy treningach na ,,czuja""
Ja nie trenuje z pomiarem mocy, ale się wypowiem. Moim zdaniem jeśli nie: walczysz/zamierzasz walczyć o kasę na wyścigach i jeździsz dla przyjemności, własnej satysfakcji to nie ma sensu inwestować w pomiar mocy. Chyba że pieniądze nie są dla ciebie problemem, ale wtedy też są ciekawsze pomysły na ich wydanie.
Czytam ostatnio tematy odnośnie mocy, badań wydolnościowych itp. i co niektórzy przywiązują ogromna wagę do detali nie mając podstawowej wiedzy na temat ogólnych zasad treningu czy też nie posiadając w tym zakresie pewnego doświadczenia. Warto najpierw przeczytać i przeanalizować nieco literatury, po czym ułożyć i realizować mądry plan treningowy i pilnować regeneracji, odżywiania itd. Często dochodzę do wniosku że wielu często mylnie uważa że po inwestycji w to czy tamto zacznie szybciej jeździć.
Posted 14 September 2010 - 10:20
@mariusz k Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy wydawali cudze pieniądze albo mówili komuś na co ma wydać to, na co pracuje... Ale masz rację - jest trochę osób, które myślą że jak sobie "coś" kupią to noga sama 'poda' - oczywiście - jak z każdą inwestycją - jak inwestować to z głową - konsekwentnie i mądrze...
Dlaczego nie zacząć od pulsometru?
Badania wydolnościowe, testy - wyznaczanie progów i stref treningowych - zarówno przy treningu z 'serduchem' jak z mocą - to są rzeczy wspólne; jak po pewnym czasie nadal będzie brakować dokładności, pewności i powtarzalności wyniku - a nadal będzie chęć i ochota by robić więcej - wtedy na pewno warto wejść w pomiar mocy
No - i jeszcze jedno - literaturę znajdzie się głównie w języku angielskim...
Posted 14 September 2010 - 14:38
Amen ...@arek1973 Pomiar mocy to jedynie narzędzie - nic więcej, nic mniej. I jak z każdym narzędziem - jeżeli nie nauczysz się go używać - nie przyniesie wiele pożytku (czytaj: nie wykorzystasz potencjału). Jeżeli interesujesz się treningiem, chcesz się uczyć - i nie jest to po prostu gadżet - no i stać Cię na zakup takiego narzędzia - to sam sobie odpowiesz na pytanie czy warto; w końcu to Ty będziesz trenować / jeździć / uczyć się.
@mariusz k Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy wydawali cudze pieniądze albo mówili komuś na co ma wydać to, na co pracuje... Ale masz rację - jest trochę osób, które myślą że jak sobie "coś" kupią to noga sama 'poda' - oczywiście - jak z każdą inwestycją - jak inwestować to z głową - konsekwentnie i mądrze...
Dlaczego nie zacząć od pulsometru?
Badania wydolnościowe, testy - wyznaczanie progów i stref treningowych - zarówno przy treningu z 'serduchem' jak z mocą - to są rzeczy wspólne; jak po pewnym czasie nadal będzie brakować dokładności, pewności i powtarzalności wyniku - a nadal będzie chęć i ochota by robić więcej - wtedy na pewno warto wejść w pomiar mocy
No - i jeszcze jedno - literaturę znajdzie się głównie w języku angielskim...
Posted 24 October 2010 - 12:35
#152 Gosc_Arek_*
Posted 16 November 2010 - 18:25
http://virtualtrener...cy-dla-kazdego/
Posted 16 November 2010 - 19:18
Zna ktoś z Was taki rodzaj pomiaru mocy? Nie słyszałem do tej pory o czymś takim. Nie znam się na fizyce, ale da się dobrze obliczyć moc z parametrów wykorzystywanych przez ten licznik? W każdym razie ciekawa nowinka...
Troszkę OT
Ostatnio szukałem na ebay podstawki pod mój licznik i znalazłem ten właśnie "przyrząd"
iBike PRO i iBike SPORT.
Tanie to nie jest :-o
#154 Gosc_T.o.m.p.o.z_*
Posted 17 November 2010 - 08:59
Tompoz
#155 Gosc_kobrys_*
Posted 17 November 2010 - 09:18
Problem w tym, że jego wyniki momentami różnią się o 30-40% od SMR'a i PowerTappa. W spokojnych warunkach różnica spada do ok 8%
Posted 17 November 2010 - 16:20
Witajcie,Zna ktoś z Was taki rodzaj pomiaru mocy? Nie słyszałem do tej pory o czymś takim. Nie znam się na fizyce, ale da się dobrze obliczyć moc z parametrów wykorzystywanych przez ten licznik? W każdym razie ciekawa nowinka...
Nowinka taka średnia - trochę o tym napisane było w lipcowym BikeBoard magazynie rowerowym ale z 2009 roku:
jako plusy:
-najtańszy i najprostszy do zainstalowania.
-dodatkowe opcje rozbudowania (ANT+)
-bieżące nachylenie pokazywane na rowerze
-możliwość pomiaru oporu aerodynamicznego
jako minusy:
-zakup dodatkowego oprogramowania do trenażera i rolek
-niska dokładność na zmiennej nawierzchni
Jest tam również wspomniane, że dokładność pomiaru może być zakłócona np. przez zmianę pozycji na rowerze szosowym z górnego chwytu na dolny
Posted 18 November 2010 - 15:14
Trzeba jednak przyznać, że producent zrobił bardzo duże postępy - nie trzeba już czasochłonnych jazd kalibracyjnych, uwzględniania konkretnej pozycji dla czujnika siły i kierunku wiatru i nieustannych poprawek danych wprowadzanych do komputera. I faktycznie - najnowszy model iBike Aero - ma ciekawą funkcję 'podglądu na żywo' CdA.
iBike ma dość rozbudowane forum na którym można się wiele dowiedzieć - także warto przeglądnąć wiele wątków na temat tego sprzętu (a w szczególności porównania z SRM, PowerTap i Ergomo) na wattage,