Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#141 andrej

andrej
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 październik 2009 - 21:58

A jakie efekty? Robiłeś ponownie test na moc przy VO2Max? O ile Ci wzrosła(jeżeli wzrosła)? Wybacz że tak wypytuje ale zastanawiam się mocno nad inwestycją w pomiar mocy i ewentualnymi profitami, i szukam każdego argumentu 'za' :)

#142 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 16 październik 2009 - 23:14

A jakie efekty? Robiłeś ponownie test na moc przy VO2Max? O ile Ci wzrosła(jeżeli wzrosła)? Wybacz że tak wypytuje ale zastanawiam się mocno nad inwestycją w pomiar mocy i ewentualnymi profitami, i szukam każdego argumentu 'za' :)

o 5% ... ale to byl juz schylek sezonu i co mialem w tym roku zrobic to juz zrobilem.

#143 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądTychy

Napisano 20 październik 2009 - 14:17

Wracając do dyskusji na temat dokładności pomiaru mocy to jak ona wygląda w trenażerach. Pytam tych co mają jakieś porównanie lub dowody. ;-) jak sprawa wyglądałaby przy czymś takim http://www.centrumro...er/Produkt.aspx ?(w charakterystyce produktu o tym nie piszę, ale jest dostępnym monitor a w nim miernik mocy aktualnej)

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#144 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 20 październik 2009 - 16:45

Wracając do dyskusji na temat dokładności pomiaru mocy to jak ona wygląda w trenażerach. Pytam tych co mają jakieś porównanie lub dowody. ;-) jak sprawa wyglądałaby przy czymś takim http://www.centrumro...er/Produkt.aspx ?(w charakterystyce produktu o tym nie piszę, ale jest dostępnym monitor a w nim miernik mocy aktualnej)

Z mojego doswiadczenia zdecydowanie odbiega od rzeczywistosci ... (posiadam trenarzer firmy TACX ) zwykle jest zawyzona nawet przy odpowiedniej kalibracji ...

#145 mfm78

mfm78
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądW-wa

Napisano 13 kwiecień 2010 - 16:53

Panowie,

A jak przedstawia się temat połączenia Garmin 305 z Powertap. Dużo informacji z siec, że działa albo ze nie dziala. Może ktoś to przetestował?

#146 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 kwiecień 2010 - 18:43

Bezprzewodowe piasty powertapa w technologi ANT+ działają z modelami garmina 500 i 705.

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#147 Gosc_arek1973_*

Gosc_arek1973_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2010 - 18:33

Panowie bo cisza coś w temacie ,jakie wymierne korzyści zaobserwowaliście trenując z pomiarem mocy? -warto wydać 3k. czy pozostać przy treningach na ,,czuja""

#148 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 13 wrzesień 2010 - 20:28

Panowie bo cisza coś w temacie ,jakie wymierne korzyści zaobserwowaliście trenując z pomiarem mocy? -warto wydać 3k. czy pozostać przy treningach na ,,czuja""

Ja nie trenuje z pomiarem mocy, ale się wypowiem. Moim zdaniem jeśli nie: walczysz/zamierzasz walczyć o kasę na wyścigach i jeździsz dla przyjemności, własnej satysfakcji to nie ma sensu inwestować w pomiar mocy. Chyba że pieniądze nie są dla ciebie problemem, ale wtedy też są ciekawsze pomysły na ich wydanie.

Czytam ostatnio tematy odnośnie mocy, badań wydolnościowych itp. i co niektórzy przywiązują ogromna wagę do detali nie mając podstawowej wiedzy na temat ogólnych zasad treningu czy też nie posiadając w tym zakresie pewnego doświadczenia. Warto najpierw przeczytać i przeanalizować nieco literatury, po czym ułożyć i realizować mądry plan treningowy i pilnować regeneracji, odżywiania itd. Często dochodzę do wniosku że wielu często mylnie uważa że po inwestycji w to czy tamto zacznie szybciej jeździć.

#149 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 14 wrzesień 2010 - 10:20

@arek1973 Pomiar mocy to jedynie narzędzie - nic więcej, nic mniej. I jak z każdym narzędziem - jeżeli nie nauczysz się go używać - nie przyniesie wiele pożytku (czytaj: nie wykorzystasz potencjału). Jeżeli interesujesz się treningiem, chcesz się uczyć - i nie jest to po prostu gadżet - no i stać Cię na zakup takiego narzędzia - to sam sobie odpowiesz na pytanie czy warto; w końcu to Ty będziesz trenować / jeździć / uczyć się.

@mariusz k Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy wydawali cudze pieniądze albo mówili komuś na co ma wydać to, na co pracuje... Ale masz rację - jest trochę osób, które myślą że jak sobie "coś" kupią to noga sama 'poda' - oczywiście - jak z każdą inwestycją - jak inwestować to z głową - konsekwentnie i mądrze...

Dlaczego nie zacząć od pulsometru?

Badania wydolnościowe, testy - wyznaczanie progów i stref treningowych - zarówno przy treningu z 'serduchem' jak z mocą - to są rzeczy wspólne; jak po pewnym czasie nadal będzie brakować dokładności, pewności i powtarzalności wyniku - a nadal będzie chęć i ochota by robić więcej - wtedy na pewno warto wejść w pomiar mocy :)

No - i jeszcze jedno - literaturę znajdzie się głównie w języku angielskim...

#150 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 14 wrzesień 2010 - 14:38

@arek1973 Pomiar mocy to jedynie narzędzie - nic więcej, nic mniej. I jak z każdym narzędziem - jeżeli nie nauczysz się go używać - nie przyniesie wiele pożytku (czytaj: nie wykorzystasz potencjału). Jeżeli interesujesz się treningiem, chcesz się uczyć - i nie jest to po prostu gadżet - no i stać Cię na zakup takiego narzędzia - to sam sobie odpowiesz na pytanie czy warto; w końcu to Ty będziesz trenować / jeździć / uczyć się.

@mariusz k Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy wydawali cudze pieniądze albo mówili komuś na co ma wydać to, na co pracuje... Ale masz rację - jest trochę osób, które myślą że jak sobie "coś" kupią to noga sama 'poda' - oczywiście - jak z każdą inwestycją - jak inwestować to z głową - konsekwentnie i mądrze...

Dlaczego nie zacząć od pulsometru?

Badania wydolnościowe, testy - wyznaczanie progów i stref treningowych - zarówno przy treningu z 'serduchem' jak z mocą - to są rzeczy wspólne; jak po pewnym czasie nadal będzie brakować dokładności, pewności i powtarzalności wyniku - a nadal będzie chęć i ochota by robić więcej - wtedy na pewno warto wejść w pomiar mocy :)

No - i jeszcze jedno - literaturę znajdzie się głównie w języku angielskim...

Amen ...

#151 dziundol

dziundol
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądLubań

Napisano 24 październik 2010 - 12:35

Mam do sprzedania Power Tapa SL2.4+, więcej info w dziale "Giełda" ---> http://www.forumszos...p=115597#115597

#152 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 16 listopad 2010 - 18:25

Zna ktoś z Was taki rodzaj pomiaru mocy? Nie słyszałem do tej pory o czymś takim. Nie znam się na fizyce, ale da się dobrze obliczyć moc z parametrów wykorzystywanych przez ten licznik? W każdym razie ciekawa nowinka...

http://virtualtrener...cy-dla-kazdego/

#153 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 16 listopad 2010 - 19:18

Zna ktoś z Was taki rodzaj pomiaru mocy? Nie słyszałem do tej pory o czymś takim. Nie znam się na fizyce, ale da się dobrze obliczyć moc z parametrów wykorzystywanych przez ten licznik? W każdym razie ciekawa nowinka...

Troszkę OT :)
Ostatnio szukałem na ebay podstawki pod mój licznik i znalazłem ten właśnie "przyrząd"
iBike PRO i iBike SPORT.
Tanie to nie jest :-o

#154 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2010 - 08:59

ciekawe ? zaintrygowało mnie to. Jestem tylko ciekawy jak to się zachowuje jakl sie jedzie grupie jak szczytuje dane z prędkości wiatru gdy sie jedzie na czyms kole. Tu widzę wadętakw stepnie. Mam nadzieje że te badania w Katoqwicach będa tez obejmowały jaZxdę na kole.

Tompoz

#155 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2010 - 09:18

Czytałem o iBike niedawno dosyć dużo... Wyniki jakie daje są zbierane nie tylko z prędkości wiatru, ale i akcelerometru i innych czujników.

Problem w tym, że jego wyniki momentami różnią się o 30-40% od SMR'a i PowerTappa. W spokojnych warunkach różnica spada do ok 8%

#156 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2010 - 10:14

A skąd masz takie dane kobrys? Masz linka do badań może? Bo widziałem tylko jedne na stronie iBike`a

#157 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2010 - 10:19

Ostantio były obszerne artykuły na ten temat w biekradarze oraz cyclingnews (choć to jeden serwis w sumie). W magazynie rowerowym czy bikeboardzie też pisano o tym.

#158 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 17 listopad 2010 - 16:20

Witajcie,
Nowinka taka średnia - trochę o tym napisane było w lipcowym BikeBoard magazynie rowerowym ale z 2009 roku:

jako plusy:
-najtańszy i najprostszy do zainstalowania.
-dodatkowe opcje rozbudowania (ANT+)
-bieżące nachylenie pokazywane na rowerze
-możliwość pomiaru oporu aerodynamicznego

jako minusy:
-zakup dodatkowego oprogramowania do trenażera i rolek
-niska dokładność na zmiennej nawierzchni

Jest tam również wspomniane, że dokładność pomiaru może być zakłócona np. przez zmianę pozycji na rowerze szosowym z górnego chwytu na dolny :)

#159 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 18 listopad 2010 - 15:14

Jeżeli chodzi o iBike, to jedyna jego wada jest jednocześnie jego zaletą: urządzenie to nie mierzy mocy lecz oblicza moc biorąc pod uwagę zmiany w prędkości powietrza, prędkości i wysokości. Jest to jego zaletą, gdyż tak na prawdę nie dokonuje żadnego mechanicznego pomiaru - jest to nic innego jak bardzo zaawansowany procesor przeliczający dane i obliczający moc jaka jest potrzebna przy warunkach x do jazdy z prędkością y uwzględniając dane q. Innymi słowy mówiąc: mobilne i bardzo szybkie: www.analyticcycling.com/PowerMeasAnalyAcceleration_Page.html

Trzeba jednak przyznać, że producent zrobił bardzo duże postępy - nie trzeba już czasochłonnych jazd kalibracyjnych, uwzględniania konkretnej pozycji dla czujnika siły i kierunku wiatru i nieustannych poprawek danych wprowadzanych do komputera. I faktycznie - najnowszy model iBike Aero - ma ciekawą funkcję 'podglądu na żywo' CdA.

iBike ma dość rozbudowane forum na którym można się wiele dowiedzieć - także warto przeglądnąć wiele wątków na temat tego sprzętu (a w szczególności porównania z SRM, PowerTap i Ergomo) na wattage,

#160 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 18 listopad 2010 - 18:36

Czy mógłbyś podać linka do tego wattage? Szukałem na google, ale niestety bez skutku.

Dodaj odpowiedź