Jump to content

Photo

Ultegra 11S Di2 Bez Przedniej Przerzutki

7 replies to this topic

#1 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 20 December 2014 - 09:02

Myślę nad upgradem grupy mechanicznej na Di2, konkretnie Ultegra 11s.

Obecnie mam napęd 1x10 (105) i konfiguracja bez przedniej przerzutki w przełaju jest bardzo ok, wg. mnie.

Czy Ultegra Di2 będzie chodzić bez przedniej przerzutki, czy kontroler wywali błąd?

#2 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 20 December 2014 - 10:33

Z tego co mi wiadomo, to cała elektronika znajduje się w przedniej przerzutce ;)

#3 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 20 December 2014 - 11:02

Ultegra ma zdaje się programowane kalamkomanetki. Wystarczy tak ustawić, żeby obie obsługiwały tylną przerzutkę, albo lewą pozostawić odłączoną. W sieci sporo jest takich projektów... przednia przerzutka nie jest potrzebna.
Jest jeszcze opcja, żeby zamiast klamkomanetek Uletgry użyć Alfine, tam domyślnie jest 1x11

#4 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 20 December 2014 - 11:33

Dzięki za info, poszukam jakiś tutoriali.

Podliczając: klamkomanetki, tylna przerzutka to nie wychodzi cenowo tak źle, 400 PLN więcej niż odpowiedniki z Ultegra 6800, ale jak doliczy się kable, rozdzielacze, baterię, uchwyty to wychodzi drugie tyle, widać na czym jest najlepsza kasa.

#5 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 20 December 2014 - 18:26

@ thorian Chcesz powiedzieć, że procesor, sterowniki serw, elementy RLC znajdują się w klamkomanetkach? To znaczy, że są zdublowane? Nie sądzę ;)

#6 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 20 December 2014 - 21:09

Nie twierdze, że są zdublowane. Po prostu jeśli ktoś chce bez przedniej przerzutki to również działa... 

#7 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 20 December 2014 - 23:08

Programowane są przerzutki, nie manetki

Manetki tylko obsługują przerzutki, mogą pracować z taką ilością biegów jaką zaprogramujesz.

Każdy z tych komponentów tak czy inaczej wymaga aktualizacji oprogramowania.

#8 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 24 December 2014 - 08:19

Przemyśleń ciąg dalszy.

Ultegra Di2 dołoży trochę wagi do roweru. Jakoś mam słabe przekonanie do trwałości elektroniki i kable trzeba będzie kleić po ramie (rama nieprzystosowana do grupy elektronicznej).

Dura Ace 9000, klamkomanetki drą linki od przerzutek i co 3000km trzeba wymieniać.

http://weightweenies...hp?f=3&t=128295

Dobrą opcją wydaje się: Klamkomanetki Sram Force CX1 (270g), tylna przerzutka Force CX1 albo Force 22, kaseta, łańcuch to już detale.

Na 100% są na forum użytkownicy Shimano, którzy przeszli na Sram, jakie wrażenia z użytkowania grupy, precyzja przerzucania biegów, kultura pracy napędu (kaseta Sram), itp. ?

Reply to this topic