Skocz do zawartości

Zdjęcie

Choroba Osgood-Schlattera

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 21 grudzień 2014 - 14:46

Witam !

Dużo biegałem , osiągałem dobry wyniki w tym , jednakże w wakacje dołożyłem rower aby w przyszłości startować w duathlonie . Jeździłem 3x w tygodniu i biegałem 8x w tygodniu . W październiku pojawiły się bóle pod rzepką . Z zdjęcia rtg zdiagnozowano  chorobę osgood-schlattera . Biegać nie mogę , boli . Na rowerze pobolewa co jakiś czas . Czy mogę kontynuować jazdę na rowerze ? Jeżdzę obecnie na rowerze mtb w terenie ( bez pedałów i butów SPD ) , boli jaki już wspominałem co jakiś czas . Bardzo zależy mi an utzrymaniu chociaż połowy formy jaką wypracowałem .

#2 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 21 grudzień 2014 - 14:56

A jak ktoś Ci tę diagnozę stawiał (mam nadzieję, że był to lekarz), to nie dał też zaleceń ? Nie powiedział ci czego nie robić, żeby się nie pogorszyło, a co trzeba zrobić/robić, żeby dolegliwości ustąpiły ?

Nie najlepsze miejsce na porady medyczne wybrałeś. Myślę, że musisz wrócić do tego lekarza lub znaleźć sportowego - on ci powie, czy rower jest bezpiecznym sportem przy tym schorzeniu.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#3 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 21 grudzień 2014 - 15:15

Byłem u ortopedy . On to zdiagnozował , zalecił unikanie biegania , piłki nożnej i dyscyplin związanej z wykonywaniem skoków . Dodatkowo rozciąganie nóg + ogólnorozwojówka i wzmacnianie czworogłwoych. Z pytaniem o rower powiedział , że można . Ale chciałbym się upewnić . Może ktoś na forum przechodził przez tę chorobę ?

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 grudzień 2014 - 21:57

Nie jeździj na rowerze. Absolutnie nie wolno! *

* - Zaufaj mi, jestem przypadkowym użytkownikiem internetu, znam się na tym lepiej niż Twój lekarz.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 21 grudzień 2014 - 22:36

Moze zrozumie...

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 22 grudzień 2014 - 08:40

Trochę napięty ten plan treningowy. 11 treningów w tygodniu, a regeneracja??

#7 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 11:03

Były tylko 3 akcenty szybkościowe (bieganie) , 8 treningów w tym rower luźne były . Dbałem o sen i o dietę , w okresie startów tj. wrzesień ograniczyłem do 5 treningów biegowych i 1 rowerowego . W listopadzie (po 3 tygodniach) miałem ruszyć już z planem pod duathlon ale po tygodniu przygotowań odczułem nogę .

Mikroos dzięki za sugestię , mógłbyś powiedzieć coś więcej ? Przewertowałem fora o tej chorobie i zdania nt. roweru są podzielone .

#8 Pierzak

Pierzak
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 11:25

Nie jeździj na rowerze. Absolutnie nie wolno! *

* - Zaufaj mi, jestem przypadkowym użytkownikiem internetu, znam się na tym lepiej niż Twój lekarz.

Mikroos dzięki za sugestię , mógłbyś powiedzieć coś więcej ? Przewertowałem fora o tej chorobie i zdania nt. roweru są podzielone .

Nie zrozumiał.

• mikroos, KSiedlaczek i Robert74 lubią to

#9 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 11:48

Hehe , nie zauważyłem tej gwiazdeczki . Chciałem po prostu skonfrontować tezę mego lekarza . Z biegania wiem o wielu ćwiczeniach które są zalecane przez fizjoterapeutów starszej daty a przez tych nowszych wręcz odradzane np. siad płotkarski . Właśnie dlatego zależy mi na większej ilości podpowiedzi. Nikt w sieci (nawet wypowiadających się lekarzy bądź fizjoterapeutów ) nie zabrania czy nawet zaleca korzystania z roweru w czasie trwania tej choroby . Dlatego chciałbym posłuchać ludzi którzy mieli bądź słyszeli jak postępować w tej chorobie .

#10 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1144 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 grudzień 2014 - 11:49

Nie od dziś wiadomo, że czytanie małych druczków to nie najmocniejsza strona ludzkości.
  • KSiedlaczek i Robert74 lubią to

Trzepak 

"MAMIL"

#11 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 11:51

I pomyśleć , że  zacząłem studiować prawo ...

No , ale wybaczcie wolę tu czegoś nie doczytać niż w odpowiedniej umowie którą bym podpisywał :-P

#12 Mazek

Mazek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWorcester

Napisano 27 grudzień 2014 - 22:32

Okej. Miałem tą chorobę i po Bmx wyladowalem na stole. Przez 6 miesięcy nie postawiłem nogi na podłodze, rehabilitacja drugie 6 miesięcy i po tym nie można grać w piłkę i biegać kwestia obciążenia stawu. Ja miałem plastyke mozajkowa i mogę jeździć na szosie oraz pływać. Pozdrawiam i nie radzę przeciążac bo bez operacji się nie obejdzie. Operacje miałem w Grudziądzu ale na starym oddziale. Pozdrawiam. Dodam jeszcze, że dopiero po badaniach w Bydgoszczy rezonansie magnetycznym oznajmili mi jakie jest zniszczenie mojego stawu.

#13 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 22:53

Groźnie to brzmi . Ale dzięki Ci Mazek . Faktycznie odpuszczę sobie bieganie na jeszcze dłuższy czas . Być może kiedyś to samoistnie przejdzie . Będę się konsultował z innymi specjalistami .

#14 Mazek

Mazek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWorcester

Napisano 28 grudzień 2014 - 11:34

Kwestia czasu i w jakim wieku jestes? Mi kolano strzeliło w 17 roku zycia. To ustaje kiedy "przestaniesz rosnąć"

#15 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 19:00

Miesiąc przed 19 urodzinami .

Dodaj odpowiedź