Jump to content

Photo

Stevens Stelvio Vs B'twin Mach 700

stevens stelvio mach 700 btwin

8 replies to this topic

#1 bialy206

bialy206
  • Użytkownik
  • 10 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 December 2014 - 23:27

Witam,

mam prośbę o wypowiedzenie się w kwestii porównania / doradzenia szosy spośród dwóch modeli, które biorę pod uwagę. Na szosę wracam po wielu latach przerwy na MTB. Wzrost 176cm, waga 74kg. Szosa do latania wymiennie z MTB do kilku razy w tygodniu, plus 2-3 wypady na południe PL i do CZ rocznie. Ponadto może jakiś trenażer w sezonie zimnym.

Zastanawiam się nad dwoma dość odmiennymi rowerami:

1. Stevens Stelvio (model 2015)

http://www.stevensbi...u=PL&lang=en_US

2. B'Twin Mach 700

http://www.decathlon...id_8290154.html

Dla ułatwienia przyjmijmy, że rowery są w tej samej cenie.

Czy rama carbon to faktyczny mus, czy dobre alu lepsze od taniego carbonu, czy poświęcić kilka elementów grupowych i markę producenta na rzecz ciekawego wizualnie włóknowca z marketu?

Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas na napisanie swojej opinii.

#2 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 25 December 2014 - 08:27

Tak, dobre aluminium może być lepsze niż kiepski karbon. Ale wydaje mi się, ze pakując tego b'twina do kategorii "rower z marketu" popełniasz spory błąd. To akurat dość agresywna i bardzo sztywna rama do zzybkiej jazdy. Śmiem nawet twierdzić, ze Stevens wbrew Twoim oczekiwaniom będzie rowerem bardziej komfortowym.

#3 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 December 2014 - 08:29

Sorry za delikatny offtop, w temacie ciężko mi się wypowiedzieć, ale jak można w katalogu umieszczać foty brudnego roweru, no jak...big_10bccbafcbcc4a4d96802928eef8cae2.jpg

#4 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 posts
  • SkądGarwolin

Posted 25 December 2014 - 10:06

Kolega nie widział urody karbonu UD. To nie jest brud

#5 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 25 December 2014 - 10:30

Na pytanie "co lepsze" nie ma odpowiedzi - bo jeden woli brunetki, a inny blondynki...

Na ten "marketowy carbon" - wszystkie ramy btwina masz wieczną gwarancję.

Moim zdaniem 1:0 dla btwina!

#6 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 25 December 2014 - 10:46

fajny ten Btwin, ciężkie siodło i kokpit, drutowe opony nadają się do wymiany jak ktoś chce mieć lekki rower ale cały sprzęt wygląda dość sensownie... niestety Petri pisał o grupie 105 że na przykład klamkomanetki są mało precyzyjne w porównaniu do ultegry

#7 bialy206

bialy206
  • Użytkownik
  • 10 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 December 2014 - 11:06

Co do gwarancji, to obawiam się, że jest ona wieczna tylko w odniesieniu do ram alu. Sprzedawca w sklepie stacjonarnym poinformował mnie, że na tę ramę dają 5 lat gw. Jeżeli chodzi o osprzęt, to wyżej 105-tki raczej nie podskoczę ze względów finansowych.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia korby/suportu. Nie mam pewności jak to jest zrealizowane w Mach700, ale widziałem w B'Twinach jakby "zamknięty" suport (wiecie o co mi chodzi, pomiędzy korbą a ramą jest pierścień chroniący przed dostawaniem się syfu do suportu). Czy w takim przypadku można ichni mechanizm wymienić na np. 105? Czy rama konstrukcyjnie nie jest jakaś odmienna w tym elemencie?

#8 Marqs

Marqs
  • Użytkownik
  • 477 posts

Posted 25 December 2014 - 13:00

No właśnie na carbon jest 5lat.....Nie kombinuj z tym Mach700, opony do wymiany, komponentom Btwin'a bym za bardzo nie ufał, a za 4tys już możesz mieć fajny rowerek na Alu. Z Decathlonu to można kupić Tribana na pierwszą szosę (jak się nie spodoba to nie będzie wielkiej straty finansowej) myslałeś o jakiś innych modelach czy tylko te dwa wchodzą w gre?

#9 bialy206

bialy206
  • Użytkownik
  • 10 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 December 2014 - 13:42

Na pierwszą myśl przyszedł mi Corratec, mam od nich MTB i nie mogę narzekać, ale jak porównałem sobie Corratec Dolomiti ze Stevens Stelvio, to Stevens wydaje się być "pełniejszy" grupowo. B'Twin pojawił się w rozważaniach dopiero, gdy zauważyłem, że jest w promo -20%.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: stevens, stelvio, mach 700, btwin