Skocz do zawartości

Zdjęcie

25-622 (700X25C) - Jaki To Rozmiar?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 thomas01000

thomas01000
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 12:19

Witam!

W mojej kolarzówce mam opony 25-622 (700x25C) Chciałbym zmienić obręcze na nowe gdyż obecne są już troche zajechane i mają lekkie bicie..

Nie wiem tak naprawdę jakich obręczy, rozmiarów powinienem szukać 26, 28 czy jeszcze jakiś innych...za bardzo nie jestem w temacie..

Opony tez bym chętnie zmienił na bardziej węższe ale znowu nie wiem czy na obecny rozmiar felg, dam radę włozyć coś węższego.. Ale tak jak piszę, szukam felg o takiej samej średnicy, ale żeby były węższe na tyle abym mógł załozyć opony węzsze od tych obecnych..

Prosiłbym o fachową odpowiedź..będe Wdzięczny - Dziękuję..

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 grudzień 2014 - 12:22

Obręcz to standardowe 28 cali. Natomiast żeby dobrać obręcz do opony, będziesz potrzebował zadbać, aby wewnętrzna szerokość obręczy wynosiła nie więcej niż 17 mm (czyli powinna to być obręcz szosowa, a nie np. trekkingowa). Moje pytanie brzmi natomiast: dlaczego chcesz zakładać węższe opony? Będzie Ci mniej wygodnie, a opory toczenia wbrew pozorom wcale nie spadną. Nawet zawodnicy to zauważają - dziś prawie cały peleton jeździ na rozmiarze 25c. Jeżeli jesteś amatorem, tym bardziej szczerze polecam: zostać przy 25c, ta odrobina dodatkowego komfortu jest bezcenna! Pozdrawiam

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 thomas01000

thomas01000
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 12:33

O widzisz, to tu mi bardzo Kolego pomogłeś, bo uważałem że czym węższa opona tym lepiej będzie się jeździło.. Nie ukrywam, na tym rozmiarze opon który mam w tej chwili, faktycznie jeździ się bardzo przyjemnie, ale niestety felgi już wymagają wymiany.. Chciałbym jeszcze zapytać o ilość zębatek.. W chwili obecnej mam pięć zębatek, czy jak kupię obręcz 28 cali, to czy będzie możliwe wstawienie większej ilości zębatek? Bo rozumiem że wymiana samej przerzutki również będzie podlegała wymianie...?

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 grudzień 2014 - 13:49

Rozumiem, że masz na myśli liczbę koronek w wolnobiegu założonym na tyle koło? Jeżeli tak, możesz zwiększyć liczbę biegów, ale pod dwoma warunkami: 1. Manetka, która obsługuje tylną przerzutkę, działa płynnie (bez wyraźnych przeskoków co jeden bieg). Jeżeli przeskoki są, wówczas manetka jest do wymiany, bo 5-biegowa manetka nie obsłuży np. 6-biegowego wolnobiegu; na szczęście nowa manetka nie jest droga, kosztuje ok. 20 zł. 2. Pomiędzy najmniejszą koronką wolnobiegu a ramą masz jeszcze wystarczający prześwit, aby zmieścić kolejną koronkę. Aby to sprawdzić, zrzuć łańcuch na najmniejszą koronkę i sprawdź, ile jeszcze miejsca zostało pomiędzy łańcuchem a ramą. Powinno go być minimum tyle, ile wynosi odległość pomiędzy dwiema sąsiednimi koronkami plus 1-2 mm rezerwy. Jeżeli nie masz wystarczająco dużo miejsca, wciąż możesz spróbować zmienić wolnobieg, ale to by wymagało niewielkiej przeróbki piasty - nie jest to jakaś wielce skomplikowana czynność, ale będziesz raczej potrzebował powierzyć ją serwisantowi, który sprawdzi, czy taka przeróbka jest możliwa i zrobi ją profesjonalnie. To w skrócie tyle, ale zawsze mogą wyjść jeszcze jakieś drobne komplikacje, więc dobrze byłoby podrzucić rower serwisantowi, który dokładnie oceni możliwości przeróbki. Co do przerzutki, najprawdopodobniej jej wymiana nie będzie konieczna, więc masz chociaż o tyle łatwiej. Pozdrawiam!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 thomas01000

thomas01000
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 17:01

SERDECZNE Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-)  Myślę że z manetkami do zmiany biegów nie będzie problemu, ponieważ moja manetka działa na zasadzie...jak by to fachowo opisać...przesówania jej z góry na dół...czyli najprostszy i najbardziej niezawodny mechanizm zmiany biegów..

Ale pocieszyłeś mnie tym że będzie jednak możliwosć dołożenia koronek.. Z tego co pamiętam, to między ostatnią koroną a ramą jest dość miejsca, ale tak jak piszesz, podjadę z rowerem do odpowiedniego sklepu, to mi doradzą co z tym można jeszcze zrobić..

Jeszcze raz Wielkie Dzięki!!!

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź