Jump to content

Photo

Ból jądra-co robić ?

19 replies to this topic

#1 mustafa30

mustafa30
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądJeżowe

Posted 10 September 2009 - 21:27

Witam forowiczów, od ok.3 miesięcy odczuwam ból lewego jądra nic co bardzo dokucza ale w odczuciu to takie lekkie jakby nadciągnięcie ścięgna, które promieniuje w pachwinę ale tylko w pozycji pionowej jak chodzę, jeśli leże lub siedzę nie czuje nic. Piszę do was bo wyczytałem że przyczyną mogą być długie wycieczki rowerowe, więc mam pytanie czy miał ktoś z was coś podobnego i do jakiego medyka mam się z tym udać. Dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.
Mustafa30.

#2 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 10 September 2009 - 21:35

Jak jąderka to chyba urolog ;-)
Poza tym problem może tkwić w siodełku, spedenkach ( ;-) ) lub anatomi Twojej.

Musisz zwrócić uwagę czy nie przygniatasz sobie swoich klejnotów, ewentualnie problem lezy w anatomi Twojej i nie masz miejsca w spodenkach ;)

#3 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKraśnik

Posted 10 September 2009 - 21:37

Witam
Od różnych spraw męskich jest lekarz urolog. Nie bagatelizuj sprawy. Idź jak najprędzej do lekarza.
Pozdrawiam.

#4 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 September 2009 - 06:32

Z doświadczenia powiem, że często przyczyną bólu jądra są za ciasne spodnie lub też "ugniatanie" jądra w czasie siedzenia (lub jedno z drugim). Swego czasu miałem "przyjemność" używać przyciasnawych (w biodrach) spodni, co w połączeniu z pracą siedzącą skutkowało uściskiem jąder i po pewnym czasie dłuższym bólem tego jądra, które było bardziej uciskane (u mnie prawego). Być może masz mimowolny zwyczaj uciskania jąder siedząc na siodełku rowerowym? Ja specjalnie mam siodełko nie poziomo, a lekko pochylone noskiem w dół - siodełko poziome dla mojego tyłka jest nieco bardziej komfortowe, jednak w tym położeniu jazda za bardzo uciska moje klejnoty rodzinne (i prostatę), opuszczenie nosa o parę stopni niweluje ten efekt.
Ale tak na wszelki wypadek idź do urologa, lepiej na zimne dmuchać, niż iść w ślady np. Lance Armstrong'a (o ile się nie mylę miał raka jądra?).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Posted 11 September 2009 - 09:33

niż iść w ślady np. Lance Armstrong'a (o ile się nie mylę miał raka jądra?).

Nie strasz kolegi ale trzy miesiące czekania to trochę przesadziłeś już powinieneś być dwa tygodnie najpóżniej miesiąc, a Ty trzy miesiące czekasz oj lekarz Cię OP urolog czeka!

#6 dedzior21

dedzior21
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • Skądrzeszów

Posted 13 September 2009 - 13:45

pierwsze pytanie: jak ukladasz jadra jak wkladasz wkladke? "podwijasz" je sobie do przodu, tak ze leza poziomo? jesli tak, to uciskasz na najadrza, i bol moze stad pochodzic.
2.temat nie jest mi obcy, bo przewlekle sie lecze na prostate - miales wczesniej problemy z prostata, czy nie?
3.zbyt pochylona pozycja, wtedy wiekszy nacisk idzie na krocze (prostata, jadra), a nie na posladki.
4.jadro boli tylko na rowerze? czy bol sie utrzymuje cialy czas, taki subtelny?

#7 mustafa30

mustafa30
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądJeżowe

Posted 14 September 2009 - 12:58

Witam, no ciekawe jest to że na rowerze bólu nie czuję ani jak leże, tylko jak chodzę czy stoję. Z prostata nigdy nie miałem problemów i nigdy jej nie kontrolowałem. Klejnoty podczas jazdy układam z prawej strony a co do pozycji to na dolnym chwycie jeżdżę rzadko raczej trzymam za klamki. A ból utrzymuje się cały czas taki leciutki subtelny ale jest. Właśnie wróciłem od rodzinnego i mam skierowanie do urologa jutro się wybieram. Muszę odnośnie pozycji pokombinować trochę z siodełkiem.

A tak z ciekawości jak wy układacie swoje klejnoty podczas jazdy??

Pozdrawiam Mustafa30

#8 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 14 September 2009 - 13:41

A tak z ciekawości jak wy układacie swoje klejnoty podczas jazdy??

W długich spodniach wpuszczam je w jedną z nogawek a w krótkich zarzucam na plecy lub owijam wookół szyi. ;-)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Układanie nic nie da bo dobrze wiemy, że na wskutek różnych temperatur jajka zmieniają swoją objętość a na wskutek wibracji, cały czas się przemieszczają i czasami trzeba poprostu je pomiętosić i poprawić. :idea:

#9 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 14 September 2009 - 19:03

Bałbym się na szyję w Twoim przypadku. Jak zobaczysz ładne dziewczątko, to może Cię udusić :roll: pozdr

#10 krzysio dm

krzysio dm
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • Skądlublin

Posted 14 September 2009 - 19:22

hej Najlepiej będzie jak odwiedzisz specjalistę Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że chory kręgosłup daje dziwne objawy o mnie były to właśnie bóle w podbrzuszu pachwinach aż do jąder Ale u ciebie może to być coś innego

#11 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 17 September 2009 - 10:13

http://future.wp.pl/...,wiadomosc.html

#12 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 posts
  • SkądKrosno

Posted 16 August 2010 - 14:58

Witam.
Ponieważ dotknął mnie opisywany wyżej problem z identycznymi objawami mam pytanie. Czy ktoś był z tą przypadłością u lekarza czy wystarczy krótka przerwa w treningach. Jeśli ktoś był to jaka była rada lekarza ewentualnie czy konieczne jest jakieś leczenie.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

#13 Gosc_Łukasz W._*

Gosc_Łukasz W._*
  • Gość

Posted 16 August 2010 - 20:32

jak czytam takie posty to mnie roznosi... czy myslisz, ze tu na forum jest jakis jasnowidz albo lekarz który leczy przez internet? co Ci dadzą takie rady tutaj? uspokoją Cię? jakim cudem ktoś bez badania Twojej przypadłości może postawić jakąkolwiek diagnozę? Nie powinien nawet dawać żadnych rad bo jeszcze może zaszkodzić? do lekarza i nie bądź dziecinny pytając o problemy natury medycznej na forum SZOSOWYM

#14 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 August 2010 - 21:07

Jeśli nie pomaga chodzenie gołym przez 24h (ewentualnie bez dołu, wersja light to luźne bokserki przez 48h) to do lekarza się trzeba udać!

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#15 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 19 August 2010 - 07:46

To dość częsta przypadłość nie tylko kolarzy ale ogólnie sportowców. Sprawa wygląda prosto: ból ma prawo się pojawiać ... ale powinien też znikać w zależności od treningu, użytych gaci itd. Zaniepokojenie powinno pojawić się u pacjenta w chwili gdy ból posiada charakter stały lub narastający bez względu na obciążenia fizyczne.
Oczywiście w celu rozproszenia wszelkich wątpliwości konieczna jest wizyta u lekarza specjalisty.

Stas

#16 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 19 August 2010 - 07:50

jak czytam takie posty to mnie roznosi... czy myslisz, ze tu na forum jest jakis jasnowidz albo lekarz który leczy przez internet? ...

Podstawą prawidłowo postawionej diagnozy lekarskiej jest ... na szczęście prawidłowy wywiad przeprowadzony z pacjentem, a ten można przeprowadzić telefonicznie lub przez internet. Nie dotyczy lekarzy pediatrów w przypadku pacjentów przed ukończeniem drugiego roku życia. :-)

Stas

#17 Sid

Sid
  • Użytkownik
  • 61 posts
  • Skądsiemianowice

Posted 19 August 2010 - 12:51

Miałem podobny problem pare lat temu wynikał ze "skrętu" jąder (też bolało jak stałem podczas siedzenia lżej a na rower nawet nie mogłem podnieść nogi)
czyli jądro się przekęciło-wynik ciasnych spodni, lekarz miętosi i obraca je tak jak ma być jeśli nie skutkuje to operacja

#18 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1,474 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 August 2010 - 14:50

O czym Wy tu piszecie. Od tego wszystkiego zdemotywowałem się przed moim dzisiejszym treningiem :x. Z takimi rzeczami tylko do lekarza nie ma co sięwstydzić :).
zdr.

#19 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 19 August 2010 - 15:06

Więcej seksu, a jąderka będą takie wyluzowane, że im żaden przygniot nie będzie straszny :mrgreen:

#20 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 19 August 2010 - 17:25

Więcej seksu, a jąderka będą takie wyluzowane, że im żaden przygniot nie będzie straszny :mrgreen:

jak ci kiedyś jądro urośnie do wielkości pięści a z bólu będziesz dostawał morfinę to zobaczymy czy taki kozak będziesz :lol: :lol:
a co do problemu to jeśli boli i nie przestaje a co gorsza ból narasta to szukać dobrego lekarza bo można sobie zafundować naprawdę nieciekawą historię. wiem z praktyki ża w takich wypadkach może zdarzyć się wszystko. znam przykład gdzie facet stracił jądro w wyniku błędnej diagnozy . jądro można też stracić w wyniku źle leczonego głupiego zapalenia i warto o tym pamiętać zeby nie zostać z łapą w nocniku

Reply to this topic