Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Trenażer] Trening O-Line

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 02 styczeń 2015 - 19:24

Witam

Chciałbym się zapytać czy ma ktoś trenażer o-line

żeby można było ćwiczyć z ludźmi przez internet. Bo to jest lepsza motywacja i jakaś tam mała rywalizacja smile.png
Mógł by ktoś fajnego i niezawodnego polecić. Albo może jest coś takiego że można wgrać jakieś trasy na kompa i automatycznie jak będe jechał to będzie mi pokazywać jak jadę po trasie i będzie zmieniało mi obciążenia
pozdrawiam Wojtek

#2 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 02 styczeń 2015 - 22:10

Mam Elite RealAxiom (nowszy to RealPower). Jeden odwzorowuje podjażdy do 12%, a drugi do 20%.

Jeśli chodzi o rywalizację online. Tu jest (przynajmniej kiedyś było) słabo. Głównie rywalizację odbywały się o 3-5 w nocy (czasu polskiego). Może teraz jest lepiej, dawno tam nie zaglądałem.
Tacx Multiplayer jest chyba bardziej popularny, więc może będzie to lepsze rozwiązanie.

Co do wgrywania trasy z gpx/tcx, to w elite nie ma problemu. Ale ja po kilku jazdach odpuściłem. Po pierwsze, wole inne treningi. Po drugie, źle się to jedzie. Wiesz tylko jakie jest nachylenie bieżące. Nie możesz ustawić/przygotować właściwego przełożenia przed czasem. I jeśli jedziesz po niepłaskiej trasie, to jest to wkurzające. Zmienia ci się nachylenie, ty zmieniasz dopiero przełożenia, a tu już jest inne nachylenie. Brakuje dokładnego wykresu z nachyleniami trasy (takiego jak w treningach z filmem, np. 800m przed tobą). Rozwiązywałem to próbkując plik gpx np. co 500m.

Inne rozwiązanie to skorzystać z narzędzia w oprogramowaniu elite. Tam na GoogleMaps wyznaczasz trasę i on sam ją próbkuje.

#3 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 13:49

Inne rozwiązanie to skorzystać z narzędzia w oprogramowaniu elite. Tam na GoogleMaps wyznaczasz trasę i on sam ją próbkuje.

czyli jak sobie wyznaczę trasę i mi Elita ją przerobi i będzie mi komputer z trenażerem zmieniał obciążenie ?

mi chodzi o to żeby włączam kompa, trenażer jest podpięty do niego i wyznaczam sobie jakąś trasę i włączam sobie ją. i na ekranie jest pokazane jak ja jadę i np z boku nachylenie i ile trasy mi pozostało do przejechania

#4 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 03 styczeń 2015 - 14:11

wiem że w starszej wersji oprogramowania chyba 6.x, była w realaxiom taka opcja żeby importować trasy z pliku .tcx i wtedy odpala się trenażer pojawia się profil trasy na nim kropeczka określająca nasze położenie na trasie i płynne regulowanie oporu przez trenażer, oczywiście wszystko to ze wszelkimi parametrami kad/hr/moc itp. PLik w formacie tcx tworzyłem na stronce z normalnego pliku google map (.kml) .

link do strony za pomocą której konwertujemy plik .kml utworzony w google map do formatu .tcx http://www.gpsvisualizer.com/

następnie plik .tcx z trasą wgrywamy do trenażera poprzez oprogramowanie Real elite, wybieramy opcję More po prawej stronie menu (na samym dole i potem tam wybieramy opcję importowania)

Ogólnie fajna opcja, o wiele lepsza niż te wszystkie filmy czy jazda kropką po mapie jak ma to miejsce w najnowszym oprogramowaniu 7.x, i o wiele mniej się nudzi a do tego widzimy na ekranie że zbliżamy się do podjazdu, jaki jest długi lub kiedy kończy się zjazd.

Mają Elite realaxiom warto jeszcze pokombinować z oprogramowaniem BKOOL bo słyszałem że jest zgodne z trenażerem a ludzi jest tam na serwerach mnóstwo, tak samo jak różnych tras, filmów czy form treningów. 

#5 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 15:09

To akurat z wersji 6.x, w 7.x jest podobnie.

#6 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 15:15

Mają Elite realaxiom warto jeszcze pokombinować z oprogramowaniem BKOOL bo słyszałem że jest zgodne z trenażerem a ludzi jest tam na serwerach mnóstwo, tak samo jak różnych tras, filmów czy form treningów. 

O... aż spróbuje zainstalować BKOOL.

#7 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 20:37

wiem że w starszej wersji oprogramowania chyba 6.x, była w realaxiom taka opcja żeby importować trasy z pliku .tcx i wtedy odpala się trenażer pojawia się profil trasy na nim kropeczka określająca nasze położenie na trasie i płynne regulowanie oporu przez trenażer, oczywiście wszystko to ze wszelkimi parametrami kad/hr/moc itp. PLik w formacie tcx tworzyłem na stronce z normalnego pliku google map (.kml) .

link do strony za pomocą której konwertujemy plik .kml utworzony w google map do formatu .tcx http://www.gpsvisualizer.com/

następnie plik .tcx z trasą wgrywamy do trenażera poprzez oprogramowanie Real elite, wybieramy opcję More po prawej stronie menu (na samym dole i potem tam wybieramy opcję importowania)

Ogólnie fajna opcja, o wiele lepsza niż te wszystkie filmy czy jazda kropką po mapie jak ma to miejsce w najnowszym oprogramowaniu 7.x, i o wiele mniej się nudzi a do tego widzimy na ekranie że zbliżamy się do podjazdu, jaki jest długi lub kiedy kończy się zjazd.

Fajnie i dzięki za informacje

Tylko jest mały problem on kosztuje 3500 zł a mi chodziło coś tak za 1500 max 2000 zł

#8 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 styczeń 2015 - 12:06

Tylko jest mały problem on kosztuje 3500 zł a mi chodziło coś tak za 1500 max 2000 zł

Jak mnie pogonisz, to za jakiś czas do wattzAp dodam "treningi wspólne" (zgadujemy się i jedziemy w realtime jakąś trasę). Rozwiązanie maksymalnie budżetowe (David sprzedaje klucz za 30e, ale możliwa jest wersja "dla forum", chyba z autorem dość słabo się dogadałem).

U TacX'a czasy treningów/wyścigów są przyzwoite, najczęściej startują 18-24. 150e za sofcik, a w kalendarzu zajęty praktycznie każdy dzień. Dość poważnym ograniczeniem są obsługiwane trenażery.

Bardzo podobnie wygląda to u Elite (jednak soft znacznie tańszy) i bKool (płatności miesięczne). Walka tu jednak głównie z Włochami lub Hiszpanami.. a oni preferują jazdę górską (i "robią to" dobrze :) )

#9 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 11 styczeń 2015 - 20:27

Ostatnio furorę robi choć jeszcze w wersji beta Zwift. 

Dodaj odpowiedź