Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka Szosa I Za Ile - Podziel Się Wiedzą

rower szosa cena osprzęt jakość marka

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 16:46

Witajcie.

Będę wdzięczny za Waszą podpowiedź w temacie roweru szosowego.

Do tej pory jeżdżę na Wheeler CROSS ANNIVERSARY (wersja z okazji 40-lecia), jest to typowy cross do miasta i w teren. Potrzebuję jednak większej szybkości i dalszych odległości, i stąd decyzja o zakupie szosówki. Tu absolutnie nie jestem ekspertem. Nie chciałbym wydać więcej niż 3.000 zł. Będę wdzięczny za podpowiedź, który z modeli 1 lub 2 lub 3 Wy byście polecili:

1/ BULLS VULTURE 2  2014 Typ ramy: 7005 aluminium; Waga roweru: 10,2 kg; Widelec: Aluminium; Przerzutka: Shimano Sora 27 biegów; Przerzutka przednia: Shimano Sora; Dźwignia zmiany biegów: Shimano Sora; Mechanizm korbowy: Shimano Sora, 50/39/30T; Kaseta: Shimano, 12-25T; Hamulce: Shimano Sora; Kierownica: aluminium; Mostek kierownicy: STYX aluminium; Sztyca: STYX aluminium; Siodło: Velo, STYX design; Piasta: Shimano Claris; Szprychy: nierdzewne; Obręcz: DBR-1; Koła: 28 cali; Rozmiar kół: 28 cali; Ogumienie: CST C-1406, 25 mm - rower sprowadzony z Holandii (powystawowy i w 100% OK)

2/ Cilo ATLAS - rama aluminium, koła 28cali, OBRĘCZE - aluminiowe, Mach 1 CFX, piasty - Miche Team Technology, opony Vredestein Ricorso 23-622, siodełko Vredestein Ricorso 23-622, sztyca aluminiowa Easton, hamulce shimano sora, przerzutka przód i tył shimano sora, biegi 3 x 8, łańcuch sram pc 30, waga 10,3 kg, amortyzator alu - (ten jest zdecydowanie tańszy od nr 1 - o ok. 1.000 zł)

3/ CRESCENT GIGA CARBON - WAGA 8,6KG; Rama: Carbon-zintegrowane przewody; Widelec: Carbon; uchwyt: Kontrola pasma Microtech z żelu; Felgi: Shimano R500; Opony: TEC SCANDO TEAM 60 700X25C; Manetki: Shimano 105; Przerzutka przednia: Shimano Tiagra; Tylna przerzutka Shimano 105; Korba: Shimano R565, Łańcuch: Shimano® Tiagra CN-4601; Siedzenie: TEC Alitus; Sztyca: aluminiowa 31,6mm TEC Obvius; Hamulce: Tec Obvius (nowy, 100% OK, sprowadzony ze Skandynawii). Chyba będzie najdroższy spośród wymienionych.

Rozmiar dobiorę, ale osprzęt, marki i jakość w szosach to dla mnie wielka zagadka i stąd proszę Was o ocenę sytuacji i poradę.

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 03 styczeń 2015 - 16:54

widelce alu/carbon w Bullsie lubią pękać (znajomy mi pokazał) jak się rozeszło na miejscu łączenia

#3 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 03 styczeń 2015 - 16:56

Moja propozycja dla Ciebie ---> decathlon Triban 5 , relacja cena/jakość jest tu godna uwagi. Proponuję Ci przeczytać temat o tribanach i skontaktować się z posiadaczami.

#4 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 16:56

Za 2000 zł możesz kupić tribana 500. Widelec karbonowy, napęd Sora.

Nr 1 ma np. alumuniowy widelec, więc przegrywa z tribanem pod tym względem.

Nr 2 ma starszy osprzęt, niż triban 500.

amortyzator alu

o co chodzi ? :)

Piszesz, że drugi jest tańszy od pierwszego, a trzeci najdroższy.. ale i tak nie wiemy ile który kosztuje ;)

#5 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 17:31

Triban 500 to bardzo ciekawa propozycja - i z tego co się zorientowałem to zakup zamyka się w 2.000 zł.

Za info o Bulsie też dziękują.

Uzupełniam ceny:

1/ ok. 2.700

2/ ok. 1.900

3/ ok. 2.900

#6 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 17:33

amortyzator alu

- przy wpisywaniu "uciekła" końcówka - chodzi o aluminiowy

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8629 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 styczeń 2015 - 17:41

Chodziło raczej o to, czy rower na pewno ma amortyzator, a nie widelec sztywny.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 17:44

Oczywiście widelec sztywny :)

#9 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 03 styczeń 2015 - 18:04

Jakie jest pochodzenie oferty 3 roweru?. Wygląda najlepiej.

#10 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 18:27

Nr to "nietrafiony" prezent. Gość oddając komuś przysługę powiedział przy okazji, że marzy o dobrym rowerze i dostał szosówkę CRESCENT GIGA CARBON, a myślał o czymś typowo turystycznym. Prezent dał mu przyjaciel ze Skandynawii i nie wypadało odmówić. Z tego co widziałem to są to rowery bardzo popularne w Szwecji i jak na Szwecję przystało też drogie ok. 12.000 kron, czyli 5.000 zł, więc 2.900 wydaje się być całkiem dobrą ofertą. Będę wdzięczny za opinię, bo ten rower też zwrócił moją uwagę.

#11 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 03 styczeń 2015 - 18:39

Jak rower spełnia 2 warunki. 

-znasz dobrze pochodzenie tego roweru, a najlepiej jak znasz osobiście tego człowieka.

-Zgodny rozmiarowo ( rower szosowy nie wybacza liberalnego podejście do tego parametru)

To jak najbardziej sprzęt jest bardzo ciekawy i atrakcyjny cenowo.

#12 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 20:11

Dwie słuszne uwagi, które też dają mi do myślenia.

Nie mam gwarancji co do pochodzenia, ale zakładam, że roweru nie da się "podrobić" i raczej wierzę innym (takie mam podejście do życia). Gościa znam tylko z rozmów telefonicznych.

Rozmiar wydaje mi się idealny, ale oczywiście zmierzę przed zakupem. Podstawowy to 57 cm, a ja mam 178 cm i 85 wagi (lubię też siłownię).

Jeżeli warto o coś dopytać lub zwrócić uwagę, to będę wdzięczny za podpowiedź.

#13 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 03 styczeń 2015 - 20:44

dobrze zmierzona rama i realny przebieg i czy są dokumenty :)

#14 Rider

Rider
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 21:36

Rower da sie podrobić na aliexpress kupisz chinola looka 695 na kołach corimy lub jakies inne ffwd albo rovale za 7/8 k zł a oryginał kosztowałby z 40/50 k wiec da sie podrobić :)

#15 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 21:37

Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi i uwagi.
Dosyć dokładnie sprawdziłem i Decathlon Triban 500 wydaje się być prawie niedostępny, więc jutro jadę zbadać moją opcję nr 3. Jak będzie OK to pochwalę się tutaj, a po pierwszych jazdach ewentualnie będę służył opinią. POZDRAWIAM

#16 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 22:29

Małe podsumowanie.
Pojechałem, zobaczyłem i ... kupiłem.
Rower pasował idealnie. Cała reszta to bajka. Po podniesieniu czuć, że to tylko 8,5 kg. Wszystko spasowane w stylu skandynawskim (rower jest produkcji Szwedzkiej). Z ciekawości poszedłem do Decathlona by porównać z Triban (był tylko 300, bo 500 trudno dostępne jak pisałem wcześniej) i raczej nie ma co porównywać. W Crescent przewody pochowane w carbonie, owijka zupełnie innej jakości, wygląd (patrz zdjęcie Crescent.jpg ) bez porównania. Oczywiście jazda jest najważniejsza, a tego nie doświadczyłem, ale na razie mogę polecić Crescent jako coś na co warto zwrócić uwagę, gdybyście w swoich poszukiwaniach trafili na taki egzemplarz. Udało mi się kupić Crescent Giga Carbon model 2013 za 2.900 i myślę, że odpowiedniki w takim wykonaniu obecne na rynku u nas to standardowo minimum 5.000 - 6.000 - tak mi się wydaje na podstawie "przeczesywania" rynku, które robiłem przynajmniej od miesiąca. Na razie polecam ten model i może więcej ich pojawi się u nas na rynku.
Po pierwszej trasie opiszę wrażenia. Bardzo liczę, że będę takim samym entuzjazmem podchodził do komentarza jak teraz :). Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie Wasze uwagi.

#17 marcin.

marcin.
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 styczeń 2015 - 22:37

papiery sprzedający miał na ten rower?

zdjęcie aktualne, zrobiłeś po zakupie?

#18 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 23:32

Historię oczywiście sprawdziłem przed finalizacją. Jest OK.
Zdjęcie z sieci, bo mój odstawiłem do "zimowania", ale to ten model. Różnił się chyba tylko tym, że mój miał jakąś folię (prawdopodobnie producenta - zabezpieczającą) przy manetko-hamulcach na kierownicy i przy siedzisku, której resztki musiałem wyciągnąć :)Poza tym kompletna nówka, bo nawet smar na łańcuchu świeżuteńki - bez śladu piasku, czy innych zabrudzeń (ktoś mi poradził, by tak sprawdzać, czy rower nie był "jeżdżony" i np. zwrócony do sklepu z powodu jakiejś wady :) - nie wiem ile w tym prawdy, ale wydaje mi się logiczne :) )
Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki.

#19 Roberts

Roberts
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 20:16

Do administratora: temat do zamknięcia.

Dziękuję

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rower, szosa, cena, osprzęt, jakość, marka