Jump to content

Gwarancja Na Odzież

9 replies to this topic

#1 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 12 January 2015 - 21:14

Orientujecie się może czy odzież rowerowa a konkretnie spodenki podlegają gwarancji? Najpierw z przodu puściła mi jedna nitka na szwie, co sprawiło ze szew jest jakiś taki krzywy zdeformowaowany, ale przymknąłem oko jeździłem z tym parę miesięcy, teraz patrze na wkładce od wewn puścił cały szew na długości ok 2 cm ze skłonnością do dalszego popuszczania. Masakra, renomowana firma. Spodenki mają 4 miesiące, używane tylko przez 2mies.bo to krótkie (wrzesień - pazdziernik) 

Na co można  liczyć w takiej sytuacji?odmowa, naprawa, wymiana, zwrot pieniędzy?

Nigdy nie reklamowalem rzeczy innych niż decathlonowe . Myślałem ze spodenki w cenie +200 nabyte w profesjonalnym sklepie rowerowym jakościowo okażą się lepsze od takich nabytych gdzie indziej 

#2 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 posts

Posted 12 January 2015 - 21:34

Nie reklamuj na zasadzie gwarancji, tylko niezgodności towaru z umową. Poczytaj.

#3 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 12 January 2015 - 21:46

Ale one są używane. Pomijając ww, generalnie są do kitu, słabo oddają pot

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 January 2015 - 23:35

Słabe oddawanie potu będzie bardzo trudno uznać za podstawę do uznania reklamacji. Natomiast pękające szwy moim zdaniem jak najbardziej, o ile oczywiście uszkodzenia nie wiążą się np. z mechanicznymi przetarciami materiału.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 posts

Posted 13 January 2015 - 04:52

Złóż reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową i zażądaj wymiany na nowe (podstawa: art. 8 ust. 1 ustawy z dnia z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego w związku z art. 365 kodeksu cywilnego).

Posłuż się np. takim wzorem https://docs.google....HRlcm04TG8/edit

ale przymknąłem oko jeździłem z tym parę miesięcy

Miej na uwadze, że dochodzenie roszczeń w tym trybie będzie bezskuteczne jeśli nie spełniłeś warunku:

art. 9 ust. 1
Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawiadomienia przed jego upływem.

Spodenki mają 4 miesiące

art. 4 ust. 1

Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.

Na co można  liczyć w takiej sytuacji?odmowa, naprawa, wymiana, zwrot pieniędzy?

Co do zasady naprawę lub wymianę. Wybór należy do Ciebie, sprzedawca nie może go narzucić. Zwrot ceny zakupu tylko jeśli sprzedawca nie będzie w stanie uczynić zadość Twojemu pierwotnemu żądaniu.

#6 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 13 January 2015 - 14:11

Dzięki za odpowiedzi. Oddałem to w sklepie, wypisali zgłoszenie reklamacyjne i maja dac odpowiedź
Jak zwrócą kasę OK,jak wymienią na nowe to będę chciał je sprzedać w atrakcyjnej cenie. Tylko gorzej będzie jak naprawią, bo już ich nie chce, kupiłem inne w Decathlonie z żelową wkładką przecenione ze 189 na 69

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 January 2015 - 15:29

Odzieży sportowej nikt nie naprawia, o to możesz być spokojny ;) 

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 13 January 2015 - 16:32

O,to dobrze wiedzieć,tego nie wiedziałem.

#9 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 posts

Posted 02 February 2015 - 11:49

Odzieży sportowej nikt nie naprawia, o to możesz być spokojny ;)

Naprawia. Assos. 

#10 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 02 February 2015 - 12:23

Byłbym zapomniał o temacie. Reklamacja uznana, kasa zwrócona.

Reply to this topic