Jump to content

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 replies to this topic

#181 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 October 2010 - 18:42

Ja nabyłem TAKĄ i nie żałuję 8-)

#182 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 posts
  • Skądelbląg

Posted 25 October 2010 - 18:57

Deadhorse naprawdę działa tak jak na zdjęciu w aukcji?

#183 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 25 October 2010 - 19:03

Ja za chwilę wychodzęz pracy i będę miał przed sobą dość długi nieoświetlony odcinek przez pola. Używam takiej oto lampki cataye http://www.cateye.co...duct_detail/342 z przodu i klasycznej obłej na tył, którą mocuje na plecaku http://www.cateye.co...duct_detail/272 .

Mam jeszcze pchełkę sigmy, którą mocuję na rzep do tylnego trójkąta.

Ta ledowa lampka na przód bardzo dobrze oświetla całą szerokość drogi przede mną.

#184 neuropathic

neuropathic
  • Użytkownik
  • 135 posts
  • SkądLubin - dolny ślask

Posted 25 October 2010 - 19:11

Używam takiej oto lampki cataye http://www.cateye.co...duct_detail/342 z przodu

Czekam na relacje z tej lampki ja teraz ładuje akumulatorki 4xAA (standardowe paluszki) do lampki na rower z jedną żarówką i zobaczę jutro jak długo świeci i jak mocno, teraz akumulatorki mają z 50% i żaróweczka świeci na prawdę mocno

#185 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 74 posts
  • Skądwielkopolska

Posted 25 October 2010 - 19:40

cytat z innego forum dotyczacy wczesniej wspomnianej lampki

Kupiłem latatke POLICE 25W specjalnie do roweru i podczas jazdy nie wystarczało mi światło z niej tzn za mała moc ale po skupieniu na max było dobrze ale to tylko jako szperacz moze służyć lub do celów taktycznych czytaj SURVIVALU.

#186 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 posts
  • SkądPabianice

Posted 25 October 2010 - 22:15

Ja mam tą: http://www.apg.pl/?l...od-shl06l-w,425

Świeci zarąbiście. Zasięg światła podobny do zasięgu świateł w samochodzie (nie długich). Światło jasne, widać wszystko dobrze i dokładnie. Solidny uchwyt. Lampkę można bez problemu w czasie jazdy obracać w lewo i prawo, lecz samoistnie nie lata na boki. Posiada diody boczne. Są 3 tryby:

1. mocny- światło bardzo jasne, dobrze doświetlone zakręty (6h bateria wytrzymuje)
2. ekonomiczny- światło nie tak jasne jak w trybie mocnym, ale zasięg taki sam, da się bezpiecznie jechać (9h bateria wytrzymuje)
3. pulsujący- światło tak intensywne jak w ekonomicznym tylko, że pulsuje, dobrze widoczne jest (20h bateria wytrzymuje)

Załóżmy, że jedziemy 6h na mocnym, po tych 6 godzinach z tyłu lampki włącza się zielona dioda, która informuje że zaraz bateria padnie. Intensywność światła powoli zaczyna słabnąć. Bezpiecznie da się jechać z 30 minut, bo potem świeci jak z marketu (widać rowerzystę, ale drogi już nie)

Ogólnie to pozytywnie się zaskoczyłem, bo wiele razy kierowcy już z daleka wyłączali długie światła, bo myśleli że skuter, czy cuś w podobie. :-)

#187 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 October 2010 - 22:30

Deadhorse naprawdę działa tak jak na zdjęciu w aukcji?

Bez obaw jeździłem po drogach poza miastowych po totalnym zmroku. Widać doskonale pobocze oraz to co przed nami, dla jeszcze lepszego efektu mozna dokupic drugą i jedną mieć jako rozskupioną do oświetlania wszystkiego, a drugą skupioną przeznaczoną tylko do oświetlania dalekosiężnego.

#188 neuropathic

neuropathic
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 26 October 2010 - 11:54

Deadhorse A gdybyś miał wybrać z tych latarek które są na forum to którą byś kupił?

#189 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 26 October 2010 - 12:50

na forum jest ponad setka latarek ;-)

#190 neuropathic

neuropathic
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 26 October 2010 - 13:51

Miałeś powiedzieć "moją" i wtedy bym kupił bez wahania a tak dalej szukam

#191 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 26 October 2010 - 20:17

Gdybym znał "tamte" to mógłbym polecić jedną z nich, znam tylko moją i opinię o niej znasz, dla mnie to najlepsza lampa w tej cenie.

#192 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 posts
  • Skądmazury

Posted 26 October 2010 - 22:00

prozor a masz może porównanie czy któraś z lampek z DealExtreme swieci tak dobrze jak Bocialarka ?

#193 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 October 2010 - 07:32

Ja korzystam z takiej:http://e-rower.pl/lampa-bls34-fivelaser-p-3862.html
Jestem z niej zadowolony. Przednia lampka:http://e-rower.pl/lampa-bls21-powerlight-p-3858.html
Widać mnie nawet jak jest mgła.

#194 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 02 November 2010 - 20:28

Ja nabyłem TAKĄ i nie żałuję 8-)

To jest najprawdopodobniej to samo http://allegro.pl/la...1287304303.html ale w innej cenie. Chyba sobie taka sprawię, bo szajs za parę złotych ze sklepu jednak się nie sprawdził. :-(
Myślę też nad DIY.

#195 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 November 2010 - 17:19

Na DX takie latarki są od dwudziestu paru zł (z przesyłką). 240 lumenów to w życiu nie emituje, aczkolwiek jak na baterie AAA to świeci w miarę dobrze.
Za pięćdziesiąt parę złotówek (z przesyłką) na DX można kupić latarkę z emiterem P7 - tyle tylko, że takie są z akumulatorem 18650 (wydajność AAA jest zbyt mała, żeby zasilić porządne źródło światła!). To jest jednocześnie odpowiedź dla wojtkamtb - latarka z P7 lub nieco słabsza, ale za to z ciepłą barwą światła z emiterem MC-E taka właśnie - może świeci nieco słabiej (a i tak o niebo mocniej, niż lampeczka Deadhorse), za to akumulator zasili latarkę przez 1,5h. Oczywiście i tak trzeba jeszcze dokupić akumulator (lepiej dwa) i ładowarkę, ale to i tak taniej wyjdzie, niż lampka bociana.
No oczywiście to tylko przykłady (wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę dx'a frazę emitera...), aczkolwiek w/w lampki na pewno świecą mocniej od bocialarki - przynajmniej tak wnika z porównań z forum światełek. Inna sprawa, że bocian dobierał driver i kolimator pod zastosowania stricte rowerowe, a w/w są typowymi latarkami ręcznymi. Dlatego też jestem zdecydowanym zwolennikiem lamp takich jak taka lampka (ok. 2 stówek), lub nawet takiej lampki - oczywiście ktoś może stwierdzić, że na szosę to duża przesada, co nie jest prawdą. Wystarcz użyć raz i popierdołkowatych świecidełek w życiu się używać nie będzie chciało. Na dodatek nie ma obowiązku używania maksymalnych trybów, a zestaw akumulatorów wystarczy na długie godziny świecenia. Bardzo użyteczne są szczególnie w terenie - jazda z w/w lampami jest w obecnych warunkach atmosferycznych czystą przyjemnością.
Warto się zastanowić nad zakupem w HongKongu - dolar robi się coraz tańszy i już teraz ceny towarów ze wschodu stają się bardzo atrakcyjne.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#196 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 05 November 2010 - 17:22

Żadnego.

Lecę na Batmana 8-) 8-) 8-)

#197 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 05 November 2010 - 18:09

prozor, absolutnie zdaję sobie sprawę, że to maksimum 100-120 lumenów ma i to jest jeszcze badziewko szczerze mówiąc. No i wiem, że akumulatorki AAA na długo nie starczają. Tylko, ze mnei nie stać na cały komplet wraz z nowy aku i ładowarką.

#198 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 posts
  • Skądmazury

Posted 06 November 2010 - 17:24

Dzięki prozor za odpowiedź , chyba się zdecyduję na którąś z tych lampek , a że są na 18650 to nawet lepiej bo mam takie.
Przy okazji porównam z lampką Bociana.

#199 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 November 2010 - 22:41

No to ja mam lampkę produkcji własnej, opisywałem ją wcześniej (9 strona tego tematu). Porównanie do Cat Eye HL-EL320, na nowych bateriach Philips Long Life świeciła lepiej, ale po ok godzinie pracy przeszła w tryb 50%, Wtedy była słabsza od kociego oka. Nie zrobiłem jeszcze zasilania na 8 aku R6. Ale już niedługo będzie. Wtedy zobaczymy jakie możliwości stawiają akumulatorki.

#200 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 posts
  • Skądmazury

Posted 07 November 2010 - 09:05

prozor jak składasz u nich zamówienie to trzeba prosić żeby zaznaczyli jako "gift" albo zaniżyli wartość czy sami wiedzą o co chodzi ?

Reply to this topic