Posted 09 November 2010 - 14:47
Nie do końca - podaję za www.bigchina.pl:
Niektóre towary są zwolnione z cła, ponieważ mają zerową stawkę. Nie zapłacisz cła również za przesyłkę, co do której celnicy nie będą mieć wątpliwości, że zawiera próbki (przeczytaj o imporcie próbek z Chin). Oprócz tych dwóch przypadków, są jeszcze dwa, w których nie zapłacisz cła..
Zgodnie z ustawą z dnia 9 stycznia 1997r. Kodeks celny (Dz.U. nr 23, poz. 117, z późn. zm.), zwolnione od cła są towary umieszczone w przesyłkach wysyłanych z zagranicy bezpośrednio do osoby znajdującej się na polskim obszarze celnym, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza równowartości 22 euro. Zwolnienia tego nie stosuje się do napojów alkoholowych, tytoniu i wyrobów tytoniowych, perfum i wód toaletowych. Zwolnione od cła są również towary umieszczone w przesyłce wysyłanej z zagranicy przez osobę fizyczną i przeznaczonej dla osoby fizycznej znajdującej się na polskim obszarze celnym, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki: przesyłka ma charakter okazjonalny (czyli wysyłana jest nie częściej niż raz w miesiącu), przesyłka zawiera towary wyłącznie osobistego użytku, których ilość i rodzaj nie wskazują na ich przeznaczenie handlowe, a także odbiorca nie jest zobowiązany do uiszczenia jakichkolwiek opłat na rzecz nadawcy w związku z otrzymaniem przesyłki. Zwolnienie to stosuje się, gdy deklarowana wartość przesyłki nie przekracza 45 euro.
Gdy Urząd Celny podejrzewa, że sprzedający i nabywca są ze sobą powiązani, a na podstawie informacji uzyskanych od zgłaszającego towar do odprawy lub z innych źródeł, organy celne mają powody, aby uznać, że przedstawiona cena zakupu towarów jest nieadekwatna do ich faktycznej wartości, UC może naliczyć cło i podatek. Powody takie podaje się zgłaszającemu i zapewnia mu możliwość ustosunkowania się do nich.
Specjalnie pogrubiłem i podkreśliłem część, która ma zastosowanie przy przesyłkach z DX i opłacie jednego centa. Po opłaceniu zaklejają nazwę DX i nieco trudniej celnikom zorientować się, że wysyłała to firma, a nie osoba prywatna.
Nawet jeśli nie zakleją oznaczenia DX to i tak w deklaracji celnej zawsze piszą GIFT i wypisują co jest w paczce, z wyszczególnieniem wartości na kilkadziesiąt (czasami więcej) dolców hongkońskich (czyli kilkanaście, max kilkadziesiąt złotówek) - ma się to nijak do faktycznej wartości.
Powyższe dotyczy również VAT'u.
Z mojej praktyki wynika, że przy małych paczkach z wypisanymi pierdołkami, zawsze celnicy przybijają pieczątkę "dopuszczone blabla - nie pamiętam ;-)" - bez otwierania. Jednak czasami zdarza się (na szczęście nie mnie), że celnicy otworzą paczkę i jeśli widzą, że jest tam kilka takich samych towarów o dość znacznej wartości, to wezwą odbiorcę do okreslenia wartości (najlepiej udokumentować np. rachunkiem), doliczą cło i vat. Dlatego nie opłaca się być pazernym i zamawiać np. 100 sztuk czegoś tam w jednej przesyłce. Nikt nie uwierzy, że jest to przesyłka pana X (na paczce jest wpisywane nazwisko) dla pana Nowaka do własnego użytku, o wartości paczki poniżej 45E.
Aha, jeszcze jedno - od $15 paczka (właściwie to raczej list bąbelkowy...) idzie jako polecony priorytet, czasami warto dozbierać bo na ogół takie coś idzie zdecydowanie szybciej. Aczkolwiek nie zdarzyło mi się, żeby przesyłki wysyłane zwykłym listem zaginęły, choć mimo, że na ogół przesyłka trwa nieco dłużej, to raz dostałem taką szybciej, niż zamówioną wcześniej o większej wartości. Zdarza się ;-)