Oświetlenie.Jakiego używacie?
Napisano 15 luty 2011 - 17:04
Lampkę naprawiłem dorabiając metalowy element z dwoma gwintowanymi otworami, wkładany do wnętrza obudowy, w który wkręca się dłuższe śrubki mocujące do obejmy. Teraz jest nie do urwania.
Spróbuj z nakrętkami M3, powinny wejść. Najwyżej je nieco opiłuj, jeżeli kolidowałyby z ogniwami.
#242 Gosc_TomekSz_*
Napisano 17 luty 2011 - 15:07
I jeszcze jedno Pava ma tylko jedną wersję z 2009 czy były jakieś późniejsze? Powoli będę przymierzał się do zakupu, ale po pierwsze muszę wiedzieć o co chodzi z tym mocowaniem, a po drugie jak rozpoznać najnowszy model.
Napisano 19 luty 2011 - 15:27
Lampka na pełnej mocy świeci ok. 6 godzin na aku Energizer 2450mAh, potem zapala się zielona dioda i tak swieci ok. godziny - jak dla mnie patrząc przez pryzmat jasności świecenia i czasu pracy na aku to b. dobra relacja.
Wkleję swój tescik:
Powiem od razu na stronce testowej Dominka M. nie widac
zbyc duzej roznicy pomiedzy trybem pelnej mocy a slabszym, natomiast w
warunkach drogowych na trybie slabszym nie polecam jazdy powyzej 30km/h, a
tryb mocny daje sobie niezle rade. Producent podaje zasieg ok. 50 metrow i
rzeczywiscie mamy co najmniej taki zasieg. Lampka bardzo dobrze nadaje sie
na szose, ma dobre odciecie swiatlo-cien (i dzieki temu we mgle tez niezle
sobie radzila ), czyli mozemy miec duzy zasieg swiatel i jednoczesnie
samochody z naprzeciwka nie mrugaja nam swiatlami, ze ich oslepiamy (co
oczywiscie jest nie zbyt dobre, jak duzo jezdzimy po lesie, cos za cos.). W
porownaniu z Cateye 320, zastanawiam jak sobie przedtem radzilem w nocy -
roznica jest bardzo duza. ALe i nie roznice chodzi, lampka ma bardzo dobry
rozklad swiatla, mamy jakby dwa swiatla w jednym drogowe i krotkie, i
tak "drogowe" siweci dalej i strumien swiatla jest bardziej skupiony,
natomiast "krotkie" swieca oczywiscie krocej, ale za to duzo szerzej. - jak
dla mnie rewelacjal. Ale zeby nie bylo, ze slodze, to na bardzo ciemnym
asfalcie i w dodatku mokrym - Pava jest troche za slaba na jazde powyzej
30km/h - no chyba, ze znamy droge.
Barwa swiatla jest, jak dla mnie bardzo dobra - jest ciepla i na pewno nie
jest trupio niebieska.
Do lasu na bardzo szybka jazde moze byc za slaba, ale na bardzo szybka
jazde ! Zresza, jak las to musi byc i czolowka.
A dodam, ze w absolutnych ciemnosciach samochody mylily mnie ze skuterem,
czekajac na mnie bardzo dlugo na drogach podporzadkowanych.
Dodam tez, ze lampke mam tak zacisnieta na kierownicy, ze w kazdej chwili
zmieniam sobie zasieg, bardzo mi sie to przydaje !!! nie mowiac o tym,
ze "karze" niektore samochody ktore mnie np. z blisko wyprzedzaja - a lampka
dopiero mi sie przesuwa, jak skacze z kraweznikow.
I powiem, ze na poczatku bylem zawiedziony, ze nie trybu mrugania, ale przy
tej mocy lampki, stwierdzam, ze sam bym dlugo nie wytrzymal.
I refleksja, ze piesi na sciezce w nocy jednak wiedza, po ktorej stronie sie
chodzi, widzac mocne swiatlo, jak podjezdzam do nich od tylu, od razu
schodza na wlasciwa strone, a niektorzy prawie na pobocze, hm.. lampki tej
mocy w Lublinie to jeszcze rzadkosc.
Uzupelniam test czasu swiecenia Sigma Pava na nowych akumulatorkach
Energizer 2450 mAh
Warunki - temp. 22
Zasilanie - 4 x aku Energizer 2450mAh, swiezo naladowane ladowarka Techo
Line BC 700, aku nowe.
Lampka swiecila tylko w trybie pelnej mocy - tylko to mnie interesuje.
I tak po 6 godzinach i 5 minut dopiero zapalila sie zielona dioda, a po
godzinie zapalila sie czerwona dioda i lampka przeszla w slabszy tryb
swiecenia.
Reasumujac na aku Energizer 2450 mAh lamka swiecila az 7 godzin i 5 minut,
jak dla mnie super.
Pozdr.
R.
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
#245 Gosc_enigma_*
Napisano 19 luty 2011 - 19:48
Ile rzeczywiście świeci ten Author w trybie pulsującym? 100h wg producenta jest realne?- tył - lampka Author RedSpot R - potężne światło (na diodzie 0,5 W, świeci dokładnie tak samo, jak Smart Superflash, którą mam w innym rowerze)
Zastanawiam się właśnie nad nią albo Author Roller bo świeci też na boki :?:
A tak w ogóle to tylną włączacie tylko po zmroku czy w dzień również :?:
Napisano 20 luty 2011 - 11:41
W dzień nie włączam - nie ma obowiązku - jak ktoś chce się czuć bezpiecznie to oczywiście może.A tak w ogóle to tylną włączacie tylko po zmroku czy w dzień również :?:
Jeździ ktoś z MacTronic Bike Pro Scream ?
Jak wypada w porównaniu np. z Pava.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 20 luty 2011 - 12:41
W dzień i typowej widoczności nie ma sensu. Chyba, ze widzialność bardzo słaba. Jak miałem lampę to tak zazwyczaj podczas zachodu już włączałem, znacznie szybciej od przedniej.A tak w ogóle to tylną włączacie tylko po zmroku czy w dzień również :?:
A obecnie jeżdżę po szosie tylko w mieście i zamiast szajsowatej lampki (którą ze złości zadeptałem) używam kamizelki odblaskowej. Gorąco polecam :-)
Zresztą już na początku września doceniłem zbawienne działanie na kierowców tego ubioru. Nawet nie zauważyłem zmiany ich reakcji, kiedy padło mi tylne świecidło, a przednie było tak mizerne, że ledwo zauważalne.
Napisano 20 luty 2011 - 23:39
Na tym Autohorze Red Spot na opakowaniu jest napisane: 50h w trybie pulsującym i 20h trybie ciągłym i to chyba w miarę realne.
A na Smart Superflash odpowiednio 190h i 30h- tutaj te 190h to chyba do żarzenia
A są ta "praktycznie" takie same lampki.
Obie lampki świecą podobnie (maja diody 0,5W), różnią się trochę częstotliwością świecenia.
Obie polecam.
Pozdr.
R...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 26 luty 2011 - 11:21
A nie lepiej troche dołożyć i kupić :
http://allegro.pl/bo...1454270134.html
w zestawie masz ładowarke i dwa akumulatory.
Ja mam starszą wersję i w max. trybie świecenia spokojnie wystarczy na 2h , dla pewności bierzesz ze sobą drugi akumulatorek i jesteś spokojny że ci światła nie zabraknie ;-)
Alternatywa dla bocianalarki - jest tutaj.
Rozwiązanie latarkowe, na diodzie p7-d ssc. Świeci 2x mocniej (jak jest potrzeba, trybów świecenia jest 5, choć strobe i sos jest jak dla mnie bezużyteczne). W komplecie jeden akumulator, ładowarka i uchwyt rowerowy. Warto dokupić drugi aku i nakładkę na wtyczkę zasilającą, bo wtyk amerykański. Cena z przesyłką to ok. 150 zł. Jak ktoś preferuje rozwiązania "latarkowe" to czemu nie?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 luty 2011 - 18:38
Ultrafire A10B
Do tego dochodzi tylko uchwyt na kierownicę za 2$, baterie 18650(kupiłem 8 po 4zł sztuka), ładowarka, którą sam zrobiłem z posiadanych części elektronicznych.
Latarka "niszczy" wszystkie ogólnodostępne światełka rowerowe do 200zł. Na dodatek, świetnie sprawdza się do naprawy np. samochodu itp. W nocy można jeździć po szosie bez żadnego problemu ani ograniczeń, oczywiście w granicach rozsądku.
Bardzo polecam stronę Light-Test, są na niej zdjęcia i parametry świecenia wielu lampek rowerowych.
Napisano 27 luty 2011 - 18:37
Dosyć często na allegro są 18650 w dobrej cenie, ktoś z warszawskiej giełdy elektronicznej wystawiał nawet za 3zł.
Napisano 30 marzec 2011 - 13:17
Trzy tryby świecenia: strobo, błyskanie i ciągłe światło.
5$ nie majątek (zwłaszcza, że bez dodatkowych kosztów przesyłki) to zaryzykowałem. Lampki bomowe - biała powędrowała na kierownicę, przy czarnej (i czarnej owijce) bardzo ładnie się komponuje wizualnie, czerwona trafiła do... kasku, a właściwie tylnego środkowego otworu kasku (akurat ten otwór praktycznie nic nie wentyluje, bo najniżej jest położony). Pasuje idealnie, dostęp do włącznika niezły, czuć kiedy się włączy, a że lampka wali dość mocnym światłem, to kask działa jak niezła stacja sygnalizacyjna ;-).
Jeśli mowa o emisji światła - cudów nie będzie z dwóch diodek zasilanych dwoma CR2032, ale "reflektor" plastykowy powoduje, że lampki jako sygnalizacyjne spełniają doskonale swoje zadanie. Na upartego lampka świecąca na biało może służyć nawet do oświetlenia drogi w sytuacjach awaryjnych - jednak daje minimalne oświetlenie, więc jako główne źródło światła się nie nadaje. Ot, żeby widzieć gdzie jest szosa.
Jeśli ktoś nie potrzebuje/nie chce białej, to i tak polecam czerwoną. Można kupić parę tutaj takich:
Akurat te są nieco droższe, bo kosztują 5,73 dolca, albo
tutaj za $5 - wyglądają identycznie, no może inny dostawca dla DX?. Zwłaszcza jeśli ktoś ma czerwony kask - ładniej się wkomponuje, niż ta w kolorze czarnym.
Całe białe też są (i na biało świecą) - za 5,82$ lub tańsze, za $5
No chyba, że ktoś chce świecące na niebiesko :shock:
Z tego co widzę, na razie nie ma na stanie tych co kupiłem (Back Ordered), jednak pozostałe raczej dostępne są.
Napisano 21 kwiecień 2011 - 21:31
Napisano 22 kwiecień 2011 - 16:42
Outward Registered Letter
Destination - Poland
The item (RT086847999HK) left Hong Kong for its destination on 22-Mar-2011 (przykładowa data) - to znaczy, że paczka została wysłana w tym dniu i leci do Polski. Od tego dnia trzeba przyjąć od tygodnia do dwóch tygodni zwłoki. Niestety, Polska nie łapie się w szczegółowym trackingu i informację mamy tylko o tym, że paczkę wysłano z Hong Kongu.
Jeśli nie widzisz na poczcie daty wysyłki, to znaczy, że paczka co prawda została przekazana na pocztę (w Twoim przypadku 12.04), ale jeszcze nie została wysłana do odbiorcy. Czasami paczki mogą sobie na poczcie też parę dni poleżeć, od daty otrzymania informacji o wysyłce (co oznacza, że spakowano i wywieziono na pocztę w HK) właśnie mija tych kilka dni. Pewno zbierają ileś tam towaru do zbiorczej wysyłki. Czasami ma się szczęście i przesyłka wylatuje do RP niemalże od razu - w moim przypadku najkrótszym terminem było poniżej 2 tygodni - i to od momentu zamówienia.
Sprawdź czy faktycznie wysyłka już została do Polski zrealizowana.
Napisano 22 kwiecień 2011 - 18:51
Czy lepiej dołożyć do czegoś w okolicach 10USD?
Napisano 22 kwiecień 2011 - 20:44
Co sądzicie o tej lapce-http://www.dealextre...nsion-tube-4438nawet nie do roweru...choć dobrze by było żeby jako tako rade dała na kierownicy :-D .Ogólnie cena zachęcająca tylko obawiam się,że światło mizerne?
Czy lepiej dołożyć do czegoś w okolicach 10USD?
To nie jest latarka. To tylko rurka przedłużająca latarkę C3, żeby można było zmieścić 2xAA.