Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odzież rowerowa

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1890 odpowiedzi w tym temacie

#441 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2009 - 23:15

Przecież przez pasy dla pieszych nie można przejeżdżać na rowerze tylko trzeba go prowadzić, takie są o ile pamiętam przepisy, przez co niewiele byś dostał o ile byś dostał.

#442 antekk

antekk
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądKraków/Modlnica

Napisano 17 grudzień 2009 - 23:18

tak, taki jest przepis co nie zmienia faktu, że to pieszy ma pierwszeństwo. Ty byś dostał mandat 50zł a on 300 nie wliczając ceny za np. potrącenie.

#443 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 17 grudzień 2009 - 23:27

Nie wiem jak w przypadku zielonej strzalki, ale w auto swiecie byl opisany przypadek ze samochod potracil rowerzyste na przejsciu i policja stwierdzila wine rowerzysty bo wjechal na przejscie na rowerze, bo czesto jest to interpretowane ze rower wjezdza z wieksza prekoscia i samochod nie da rady wyhamowac.

#444 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 17 grudzień 2009 - 23:28

tak, taki jest przepis co nie zmienia faktu, że to pieszy ma pierwszeństwo. Ty byś dostał mandat 50zł a on 300 nie wliczając ceny za np. potrącenie.

ale jeśli nie było drogi rowerowej to nie kierowca nie musiał się roweru spodziewać, wina byłaby rowerzysty, więc nie dosc ze nic by nie sotał to płacił by za naprawe auta :)

#445 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 17 grudzień 2009 - 23:46

Przypuszczam, że Karbonowi chodziło o przejście dla pieszych połączone z przejazdem dla rowerów. W Łodzi (zapewne nie tylko) pełno takich.

#446 antekk

antekk
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądKraków/Modlnica

Napisano 18 grudzień 2009 - 00:00

wszystko zależy tak naprawdę od policjanta i świadków. Bo może wjechać na pasy z prędkością powiedzmy 4-5km/h czyli mniej więcej tak jakby szedł i co w tedy? Rower przecież nie jest pojazdem mechanicznym. Wydaje mi się, że biorąc pod uwagę jeszcze przejście dla pieszych i rowerzystów winę ponosiłby kierowca.

#447 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 grudzień 2009 - 07:59

Rower przecież nie jest pojazdem mechanicznym.

- w myśl przepisów o ruchu drogowym, lecz jeśli się zastanowić to jest to absurdalne stwierdzenie, nie sądzisz?

i jeszcze jedno - gdyby kierowcy przestrzegali przepisów i zatrzymywali się 10 metrów przed przejściem to nie było by wypadków czy potrąceń

pozdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#448 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 18 grudzień 2009 - 10:29

Jakie tanie i dobre pokrowce? Rogelli są przyzwoite? Chodzi tylko o blokadę wiatru i żeby palce było czuć :D

Nie wiem jak w kwestii taniości (coś nieco ponad 100 zapłaciłem), ale kupiłem jakiś czas temu i przez ostatnie dni intensywnie użytkuje PRO new classic. Dzisiaj dojazd do pracy zajął mi blisko godzinę przy -15 stopniach (temp. odczuwalna przez wiatr -23) i było ciepło.
Za to palce u rąk nadawały się prawie do amputacji. :-( Muszę kupić jakieś porządne rękawice, ale pewnie na przyszły sezon.

#449 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 18 grudzień 2009 - 16:08

Nawiązując do sytuacji Karbona na przejściu, to nie kombinujcie Chopaki, bo jeżeli to było "czyste" przejście dla pieszych bez wydzielonej - namalowanej obok ścieżki, to Karbona przy kolizji z owym autem nic by nie uratowało, ba byłby winny i to on by zabulił. Jeżeli jechał po ścieżce to nie ma o czym gadać, bo winna wtedy jest ewidentna po stronie kierowcy oczywiście.

A w spodniach z samej lajkry do ilu (najmniej) stopni można jeździć?

#450 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3263 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 grudzień 2009 - 16:18

Zawodowcy do 21stopni powinni jeździć z zakrytymi kolanami stawami (po za zawodami), teraz wywnioskuj sobie do ilu starcza sama lycra. Wiemy, że zawodowcem nie jesteś, ale na starość jak się dożyje, to się człowiek musi jakoś ruszać.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#451 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 18 grudzień 2009 - 16:27

Nawet na przejezdzie rowerowym nie ma sie pelnego pierwszenstwa. Pierwszenstwo ma sie dopiero jak sie juz jest na przejezdzie a nie jak sie do niego dojezdza i jest jeszcze zaznaczone ze nie mozna wjezdzac bezposrednio pod nadjezdzajacy samochod.

#452 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 18 grudzień 2009 - 16:43

yaro1986,

Na zielonym przejeżdżałem,

Deadhorse, Myślę, że przy niewielkim mrozie da jeszcze radę. Ostatnio przy -4°C zastosowałem combo: spodnie + potówka + kurtka z windstoperem. Nie było mi zimno, ale również się nie gotowałem. :-) Ale najważniejsze jest chyba osłonięcie kolan. Zastanawiałem się o kombinacji spodnie z lajkry+ocieplacze na kolana (na wierzch). Co o tym sadzie :?:

#453 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3263 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 grudzień 2009 - 00:17

No stawy jako słabo ukrwione są najbardziej narażone, więc niby dobrze tylko, że przy takich temperaturach lycra(?). Mam nadzieje że mówimy o jakiejś cieplejszej :->
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#454 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 grudzień 2009 - 17:11

Na takie mrozy musi być membrana, chociaż na kolanach. Tkaniny bez ceraty nie chronią przed fatalnym działaniem wiatru.
Działanie membrany najwyraźniej widać w kurtkach. Na -15*C, pod wiatr wystarczyła mi kurtka z membraną, która blokowała wiatr całkowicie i pod spodem podkoszulka termoaktywna trzymająca ciepło przy skórze i odciągająca wilgoć.

I nie kupujcie rękawiczek Bolid. Całą powierzchnię osłania folia, która jest wszyta między dwiema warstwami materiału. Dłonie się pocą nawet jak się nic nie robi i rękawiczki są w środku mokre. A mróz i tak działa na skórę dłoni, która głęboko pęka.
Miałem je tylko raz na sobie, po czym rozciąłem nożyczkami wzdłuż i wywaliłem.

#455 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 19 grudzień 2009 - 18:37

( ciach ) Chcę kupić rękawiczki nowe. Najcieplejsze są podobno Polednik Tundra. Dobre są faktycznie aż tak?
Jakie tanie i dobre pokrowce? Rogelli są przyzwoite? Chodzi tylko o blokadę wiatru i żeby palce było czuć :D

Mam ten sam problem - jakie rekawiczki ... ostatnio jak wróciłem z jazdy około 2h na temp -10, to wyyyłem z bólu w domu przez 5min .... tak mnie dłonie bolały

Co do pokrowców na buty , kupiłem na allegro Rogelli Hydrotec za 75zł - ciepło niby jest, ale podwiewa mi od dołu i jednak zimno w palce (musze "chyba" zatkac otwór z dołu buta ten wietrzący ... :lol: )

Więc jakie te rekawiczki - w miare tanie, ale ciepłe - poraaadzcie ;-)

#456 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 grudzień 2009 - 19:37

Dodam jeszcze, że kolega ma jakieś rękawiczki Chiba. Zawierają jakąś piankę, która reaguje na różnicę temperatur. Jak się wychodzi na mróz to przez chwilę jest w dłonie chłodniej, a potem pianka się obkurcza i jest ciepło. Ma dłonie ciepłe do -10*C. Tak mówił. W dodatku rękawiczki są cienkie i nie utrudniają trzymania kierownicy i operowania manetkami/dźwigniami hamulcowymi.
Ja kupiłem Poledniki Syberia. W poniedziałek dostanę je i napiszę. Szkoda, że w poniedziałek ma się zrobić cieplej.

#457 mruwa13

mruwa13
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 grudzień 2009 - 21:03

Koledzy.
Jakie polecacie/używacie ocieplacze na kolana?Bo pomyślałem,że jest to dość ważna część rowerowej garderoby i warto by ją kupić na taką zimową pogodę :D

Z góry dzięki za opinie i rady.

#458 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 styczeń 2010 - 10:34

Witam szukam dlugich spodni kolarskich mam , dwa typy moze ktos z was uzywal

http://allegro.pl/it..._wyprzedaz.html

-
http://allegro.pl/it..._wyprzedaz.html

Jedyny problem jak pisze sprzedawca , ze nie posiadaja wkladki :lol:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#459 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 03 styczeń 2010 - 11:09

krzysztof1985, dlaczego problem ? ;-) Na zime wole spodnie bez wkladki. Zakladasz normalne pod spod i jest jeszcze cieplej...

#460 krzysio dm

krzysio dm
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • Skądlublin

Napisano 03 styczeń 2010 - 22:41

Spodnie nr 1 sama lajkra pojeżdzisz do max +5
Spodnie nr 2 od +5 w dół do ilu nie mam pojęcia musisz sam wypróbować kazdy organizm jest inny ale do -2 3 myśle że da radę Co do wkładki to no problem zakładasz krótkie letnie gacie pod spód i można śmigać -sam tak jeżdżę