Jump to content

Photo

Odzież rowerowa

• This topic is locked This topic is locked
1890 replies to this topic

#1061 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 31 October 2010 - 21:43

¨jak najbardziej w porzadku sa te ciuchy , zamawialem od goscia dwa miesiace temu ....dosc czesto jest na gadu , mozna zamowic tez poza aukcja .

#1062 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Posted 01 November 2010 - 20:55

thx :) chodzi mi głównie o kurtkę, ale skoro wszystkie są ok to kurtka też będzie dobra :)

#1063 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 01 November 2010 - 22:02

GreQ, to fajnie, bo pytałem stronę wcześniej o ubrania Quest i nikt mi nie odpowiedział... :-?

Powiedz jak ta kurtka się sprawuje i jaka to konkretnie kurtka? Z czym możesz ją porównać, bo piszesz że nie odstaje od włoskich?

Ja z kolei znalazłem w necie taką ocenę kurtek quest:

"Rozczarowanie. Kurtka nadaje się na prezentację na podium, czy w bazie zawodów. Do ostrego napierania - nie. Słabo oddycha. Nie ma kieszeni. Rękawy są proporcjonalnie zbyt krótkie. Dodatkowo na plecach jest szczelina wentylacyjna skonstruowana w ten sposób, że część zadrukowanego materiału zostaje podwinięta pod spód. W przypadku naszego logo skończyło się to obcięciem buziek „pokemonom”. Jej zaletą jest jednak niewielka objętość po złożeniu."

Nie wiem, może to się zmieniło, no ale takie info jest. Tu link:

http://www.napieraj....p?articleid=129

Ja mam możliwość zakupu kurtki quest, grupy impel, ale jeszcze się waham. Z drugiej strony jak szyją dla ccc i jeszcze innych grup, to są to raczej dobre rzeczy, choć może te dostępne w masowej sprzedaży odbiegają od tych grupowych?

Pytałem też o kurtki firmy Rogeli i nie dostałem odpowiedzi. Naprawdę nikt nie zna tej firmy? Chodzi mi o tą kurtkę:

http://allegro.pl/ku...1282723361.html

No i jeszcze zastanawiam się czy nie dołożyc do biemme tiger:

http://allegro.pl/bl...1281470859.html

To już porządniejsza kurtka, ale czy warto dokładać? (w sklepie w wa-wie jest za 300zł). Jak by się ta Biemma miała do kurtki Quest? Która lepsza?

#1064 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 01 November 2010 - 23:11

ale czy warto dokładać? (w sklepie w wa-wie jest za 300zł). Jak by się ta Biemma miała do kurtki Quest? Która lepsza?

Jeśli są wolne pieniądze to warto dorzucić, ale do kurtki uszytej z klasowego materiału czyli Gore Texu, miałem kilka kurtek tzw " budżetowych " z membranami PU i zawsze okazywały się do niczego, zbyt mała oddychalność, w końcu kupiłem Gore Packlite i to nareszcie jest " to ", komfort cieplny i brak efektu sauny, moim zdaniem opłacilo się. Wczoraj byłem na 3 godzinnej przejażdzce, rano + 6 a w poludnie + 10, wystarczyła jedna warstwa z merhylu pod spodem by cały czas czuć się komfortowo, nawet nie było potrzeby rozpinania szczelin wentylacyjnych - co znaczy prządna oddychalność.

#1065 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 November 2010 - 06:51

przy tych temperaturach ..., przy troche nizszych okaze sie ze "pizdzi w niej jak w Kieleckim na przystanku " itd....kazda kurtka ma swoje zastosowanie w zaleznosci od temperatury i treningu , dlatego dobrze jest miec kilka roznych na rozna pogode bo w zasadzie ciezko jest powiedziec ktora tak naprawde jest jedna jedyna i sluszna :mrgreen:

Ps; Proponuje przeczytac artykul o tym jak jedzenie miesa skutecznie zatyka pory potne ...jezdze w membranie nie jednej i musze powiedziec ze w zadnej nie poczulem nigdy zjawiska "termosu" .

#1066 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 November 2010 - 12:45

Przyszly do mnie ciuszki Nalini...co tu duzo pisac , jakosciowo bomba , zarowno material jak i szycie .
Dzisiaj testowalem Kurtke Nalini - Calce , okazala sie za ciepla na dzisiejszy dzien i musialem ja troche rozpiac pod szyja , takze wiem juz ze bedzie to kurtka na nizsze temperatury ... o reszcie ubranek bede mogl cos wiecej napisac pozniej .

Ps; Z rekawiczek Nalini (membrana) jestem zadowolony bardzo , ale rowniez przeznazcone beda na nizsze temperatury .

Dołączona grafikaDołączona grafika
http://homepage.hisp...ografie/N12.JPG

#1067 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 02 November 2010 - 16:25

....kazda kurtka ma swoje zastosowanie w zaleznosci od temperatury i treningu , dlatego dobrze jest miec kilka roznych na rozna pogode bo w zasadzie ciezko jest powiedziec ktora tak naprawde jest jedna jedyna i sluszna :mrgreen:

...nie ma tej jedynej i słusznej, niestety :evil:
Jak najbardziej, mam trzy kurtki na zakres temperatur od -5 do +10C, kosztowne rozwiązanie ale i skuteczne, zwolnilo mnie z główkowania co na siebie dzisiaj włozyć, mam opracowane i wypróbowane zestawy ubraniowe na każdą pogodę w tym zakresie temperatur, w oparciu o te 3 kurtki. W najgorszym razie muszę założyć 2 warstwy bielizny sportowej pod kurtkę, z reguły obywa się na jednej warstwie, gdy jest naprawdę zimno - wełna, gdy jest w miarę normalnie - polyester/poliamid lub polypropylen.

#1068 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 November 2010 - 17:47

ano inaczej sie nieda , musowo wlasnie jak napisales opracowac sobie zestawy na rozna pogode , pozniej to juz tylko wystarczy glowe za okno wystawic na minutke i wiadomo co na siebie wlozyc ;-)

#1069 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 posts
  • SkądPabianice

Posted 02 November 2010 - 18:14

Marco_, coś znajomo te rzeczy wyglądają. :mrgreen:

#1070 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 November 2010 - 18:33

spodnie b.wygodne , jak wspominales ;) ... ale powiem Ci ze znarzlem w nich po zewnetrznej stronie ud , jeszcze jutro w nich posmigam i sprawdze w jakich temperaturach najlepiej w nich jezdzic , bo wieczorkiem bylo duzo zimniej niz w dzien , ale ogolnie to zadowolony jestem bardzo .

#1071 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 posts
  • SkądPabianice

Posted 02 November 2010 - 18:44

A propos tej niebieskiej kurtki to nie wiem czy tu pisałem, ale jechałem w niej pół dnia podczas ekstremalnego deszczu i mimo tego w środku byłem tylko wilgotny od potu. Dobra rzecz.

#1072 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 November 2010 - 19:19

ano wyglada na taka malo przemakalna :]

#1073 Mucus12

Mucus12
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądCoventry/UK

Posted 02 November 2010 - 21:05

Co do odzieży na zimę to co sądzicie o takim zestawie:
Kurtka - http://allegro.pl/mi...1302993629.html
Spodnie - http://allegro.pl/mi...1293131902.html
Potówka - http://allegro.pl/te...1286230703.html

Znajomy polecał mi kurtkę MIMO więc taki padł wybór. Jeśli ktoś jeździł w czymś takim bądź podobnym to proszę o opinię

#1074 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 November 2010 - 21:39

GreQ, to fajnie, bo pytałem stronę wcześniej o ubrania Quest i nikt mi nie odpowiedział... :-?

Powiedz jak ta kurtka się sprawuje i jaka to konkretnie kurtka? Z czym możesz ją porównać, bo piszesz że nie odstaje od włoskich?

Ja z kolei znalazłem w necie taką ocenę kurtek quest

...

zacznę od końca:
opinia którą znalazłeś na pewno nie dotyczy tej kurtki bo po złożeniu zajmuje dużo więcej miejsca i nie da jej się zabrać ze sobą aby włożyć w drodze, chyba że masz spory plecak. Jest to kurtka typowo zimowa, nieprzemakalna z trzema sporymi kieszeniami, i rękawami nawet można powiedzieć "że za długimi" ale to na (+). Spodnia część tych że rękawów około 5cm szerokości jest z innego materiału i jest przewiewny. Wewnętrzna strona jest z materiału przypominającego polar.

Co do porównania do innych firm: to mam kilka ciuszków firmy Nalini kilku letnich i porównując je z Quest-em pod względem wygody jak dla mnie jest dobrze a nawet B.dobrze.

Jak się sprawuje? Znakomicie, jeździłem i w deszczu (nie jakimś wielkim), i w temperaturze ujemnej i byłem zawsze spocony, ale to u mnie normalka bo pocę się okropnie.

Skoro możesz kupić wersję zawodniczą to bierz śmiało, ja właśnie taką posiadam, chyba że uzbroisz się w trochę cierpliwości i poczekasz na fotki ze 2-3 dni jak będę miał aparat.

Tu zaznaczę że są to ciuchy zawodnicze szyte dla konkretnej grupy a nie wybierane z katalogów.

I przepraszam że wcześniej nie odpowiedziałem ale jakoś umknęło mi twoje pytanie

#1075 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 03 November 2010 - 01:32

GreQ, dzięki za info. Spoko poczekam, bo i tak na razie nie mam kasy.

A jak z oddychalnością tej kurtki? bo na tym mi najbardziej zależy. No i na jakie temperatury się nadaje?

Czyli lepiej brać tego Questa grupy Impel, niż budżetową Nalini lub Biemme? Pytałem już o to na pw ;) , ale nie zaszkodzi jeszcze raz, bardziej do ogółu ;)

radek_3131, apropo Nalini: a ta niebieska to Pirite? Nadaje się to na temperatury poniżej zera, czy nie bardzo?? Bo coś wcześniej (chyba ty) pisałeś że za ciepła to ona nie jest. Jak z oddychalnością?

#1076 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 November 2010 - 12:49

radek_3131 jest chyba dzisiaj w trasie , nie moze sie nacieszyc ubrankami Nalini`ego ;)

Niebieska kurtka to jest Pirite , ma wszywane rekawy normalnie , czyli nie jest to reglan (za chwile postaram sie wrzucic jakeis lepsze fotki) bardzo dobrze chroni przed wiatrem , w nizszych temperaturach w niej nie jezdzilem bo nie bylo okazji , ale mysle ze nie jest to zbyt ciepla kurtka w kazdym badz razie nie taka jak Nalini Calce w ktorej mozna spokojnie smigac przy minus 10-15 stopniach ...oddychalnosc taka sobie tej Pirite .

#1077 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 posts
  • SkądPabianice

Posted 03 November 2010 - 16:57

Bartosz, całą zimę przejeździłem w tej Pirite, tylko pod spodem potówkę miałem. Jeżeli chodzi o oddychalność to lepiej jest przy nieco niższych temperaturach. Oczywiście potówkę pod spód zakładam zawsze, no chyba że jest naprawdę ciepło. Jakoś nie lubię gdy ruszam ze skrzyżowania i mam całe wymarznięte plecy.

Na temperatury poniżej zera to model Calce. Ja w tym roku będę w Cornalinie jeździć zimą. Z potówką oczywiście. Ostatecznie można na Cornalinę założyć Pirite (ta druga nieco mniej przylega do ciała).

#1078 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 03 November 2010 - 21:41

Tak teraz po zdjęciach patrząc, to chyba ja ją przymierzałem u Dudy, nawet nie skapnąłem się że to Pirite. Jak tak to straszne chuchro i raczej odpada, w okolicach zero stopni raczej się w niej nie pojeździ. Dobra raczej na wiosnę/jesień. Pewnie też bym wziął Calce, ale dla mnie to już za droga...

Chyba wezmę tego Questa jednak... :-P

Jedyna konkurencja dla niego to Biemme, bo Rogeri Merano to już raczej odstaje jakościowo. Btw miał ktoś z tymi kurtkami do czynienia??

#1079 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 04 November 2010 - 09:31

ja ta Pirite dzisiaj pogonilem koledze , wnerwialy mnie w niej te rekawy wszywane jak w mundurku szkolnym :0 ...kiedys jakas inna zamowie na to konto .

#1080 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 posts
  • SkądŁomża

Posted 04 November 2010 - 23:25

Ja czekam na projekt i wycenę ciuchów z http://questsport.pl