Jump to content

Photo

[Pancerze][Linki][Komplet] Clark's Czy Coś Innego?

8 replies to this topic

#1 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 posts
  • SkądRzeszów

Posted 25 January 2015 - 14:19

Mam Triaban 300
Oryginał jest dość niskiej jakości, linki szybko łapią luz a pancerze mają dość spory współczynnik tarcia.
MicroShift to nie Campa, więc zwykłe linki z końcówką shimano będą pasować. Tylko no, nie wiem co wybrać O.o

Ja zastanawiam sie nad takim zestawem
Pancerze hamulca <klik> 
Linki hamulca <klik>

Pancerze przerzutki <klik>

Linki przerzutki <klik>

Końcówki pancerzy przerzutki <klik>

Końcówki linki <klik>

Końcówka pancerzy hamulca <kilk>

Koszt:
Pancerze (po 2m pewnie, jeszcze nie zdejmowałem owijki więc nie wiem ile potrzeba)
No ale wychodzi mi 39,78zł + 5.50zł przesyłka
Co myślicie?

#2 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 25 January 2015 - 17:19

Clarks to największa padaka z jaką miałem do czynienia i w zestawach dedykowanych MTB i ROAD.

Gdzieś gdzie jest mocny ciąg zwrotny sprężyny jeszcze ujdą w tłumie.

Ale np. w szosie w tylnym hamulcu strasznie blokują powrót manetki.

To samo w tylnej przerzutce XT w moim drugim rowerze XC było.

SPIKE po tych przygodach przerabiał wszystko u mnie na SHIMANP SP 10 (???) - chodzi idealnie, płynnie i bezobsługowo... no i kupę taniej jak Clarks.

Powiedziałbym, że to co mi SPIKE założył to 1/5 ceny pancerzy i linek DuraAce, na których też jeździłem, a jakość działania bardzo zbliżona.

W rowerze startowym natomiast mam Jagwire - drogie, ale genialne.

#3 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 posts
  • SkądRzeszów

Posted 25 January 2015 - 19:11

Musiałem kupić trochę rzeczy do rowera, zostało mi 50zł (70 to takie naciągnięte) żeby baba mnie z domu nie wywaliła.
Polecicie coś? Komplet linek, pancerzy i końcówek...

#4 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 posts
  • SkądMazowsze

Posted 26 January 2015 - 11:18

SPIKE po tych przygodach przerabiał wszystko u mnie na SHIMANP SP 10 (???) - chodzi idealnie, płynnie i bezobsługowo... no i kupę taniej jak Clarks.

Powiedziałbym, że to co mi SPIKE założył to 1/5 ceny pancerzy i linek DuraAce, na których też jeździłem, a jakość działania bardzo zbliżona.

W rowerze startowym natomiast mam Jagwire - drogie, ale genialne.

To jaki to model Shimano? Bo nie mogę znaleźć?

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#5 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 26 January 2015 - 11:28

Kup sobie na metry od Jagwire. Taniej wychodzi. Za 50 zł możesz kupić komplet do przerzutek i hamulców na jeden rower.

#6 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 posts
  • SkądRzeszów

Posted 26 January 2015 - 19:32

Ile mniej/więcej potrzeba metrów linki do hamulców i przerzutek ? (komplet)
Nie zdejmowałem jeszcze owijek, więc nie mam jak sprawdzić. Rower jest na trenażerze więc tym bardziej nie rozkleje owijki.

Pancerz przerzutkowy <klik> JAGWIRE LEX SL L3  2m?
Linka hamulca  JAGWIRE HYPER 2szt.

pancerz hamulcowy JAGWIRE L3 2m?
Końcówki linek 4szt

Końcówki pancerzy hamulca 6szt?
Końcówki panczerzy przerzutki 6szt?

To już wychodzi ponad 100zł w dodatku koleś nie ma tylko w zestawieniu linki do przerzutki. Microshit to jest standard shimano?

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 26 January 2015 - 22:12

jesli chodzi o mnie  to zazwyczaj zakładam linki ..YPK, Baradine , Jagwire  , albo bez nazwy nierdzewki ale naprawde bardzo wysokiej jakości  pieknie polerowane  ( nie chcieli mi nazwy podać  )  i do tegop daje pancerze sp 41 ( maja smar w środku ) i całość chodzi śiwetnie .

Linki wychodzą 5-8 zł /szt , pancerzyki są w kawałkach 60 cm  po 4 zł i to tyle tajemnicy .

Czasem daje pancerze  YPK czy Jagwire z rolki , albo też i Baradine , jednakze najlepsze to wg mnie chodziły shimano potem dalsze 

można przeliczyc do szosy :

przerzutka  linki 2 x 8 = 16 , pancerze 3 x 4 = 12 = 28 zł, końcówki linek gratis  bo tego nie idzie przeliczyc nawet z pudełka 500 szt ...

hamulec ... linki po 8 zł  , pancerz na metry  nie pamietam ile wchodzi  no niechby nawet za 10 zł wchodziło  = 26 zł np i jakies końcówki na przewód.

Najciekawsze miałem linki  te bez nazwy , idelanie polerowane, zostawiałem sobie na najlepszych klientów, co ciekawe, miały 1,1 mm grubości i doskonale pracowały z końcówkami uszczelnianymi  dajac mniejsze tarcie niż linki 1,2 mm ! 

Z innej beczki kiedyś koledze zakładałem do nowego karbona cały zestaw Jagwire... i działa już drugi rok płynnie , wszystko to kwestia montażu , konserwacji 

aha, linki teflonowane .... nie wolno wtedy stosować końcówek metalowych , ostrych bo ściraja teflon i linka sie blokuje  potem , 

Przy montażu nalezy tak układać pancerze aby gięły sie łagodnym łukiem , aby skręt ostrzejszy kierownicy nie naciagała pancerza , a pancerz przerzutki tył wchodził prosto w nią

• qzn likes this

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#8 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 posts
  • SkądRzeszów

Posted 26 January 2015 - 22:55

Pancerzyk przerzutki SP 41

Do tego 
Linka przerzutki 1.1mm od jagwire

Zostaje mi pancerzyk i linka hamulca oraz końcówki pancerzy i linek

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 27 January 2015 - 18:30

sorki ... pancerz to miał być  SP 40 , jest on tańszy od SP 41 .

jedynie nie ku[pujcie modelu SIS 40  bo to miękki pancerzyk nadajacy sie do systemów 6 biegowych 

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Reply to this topic