Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szybka zmiana tylnego koła

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Emil0076

Emil0076
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 21 wrzesień 2009 - 17:17

Witam, szukałem w dziale Warsztat ale nie znalazłem nic interesującego. Mam pytanie jak szybko zmienić tylne koło? Tak jak to robią na wyścigach, ja dzisiaj czyściłem napęd, przy kasecie miałem pełno piasku, ściągnąłem koło (pierwszy raz w szosówce) wyczyściłem cały piach i jak zacząłem zakładać koło, zaczęły się problemy o ile w mtb mi to szło wolno ale sprawnie, tak w szosówce nie umiałem nawet osadzić koła w widelcu, ale dobra, mówię sobie pewnie to nic strasznie skomplikowanego i skończyło się tym że kaseta wbiła się w palce xD w końcu się zdenerwowałem, wyciągnąłem ten zacisk od koła i udało się wsadzić na widelec, później dopiero założyłem zacisk. Dlatego proszę o jakiś toutorial jak to w ogóle sprawnie zrobić nie mówiąc już o zmianie koła w 4 sekundy.

#2 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 21 wrzesień 2009 - 18:08

Wrzucasz łańcuch na najmniejszą koronke kasety a z przodu na małą tarcze najlepiej. Odpinasz zacisk i koło same wypada, ewentualnie troche podnosisz tylną przerzutkę i koło wypada. Przy wkładaniu łańcuch kieryjesz na najmniejszą koronkę i koło powinno be problemu wejść na miejsce. Może nie zajmie to 4 sek ale przy odrobinie wprawy niewiele więcej.

#3 Emil0076

Emil0076
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 21 wrzesień 2009 - 18:18

Ze zdejmowaniem poszło gładko, przy zakładnaiu zrobiłem tak jak napisałeś, założyłem łańcuch na najmniejszą zębatkę ale później nie dałem rady wsadzić ośki na miejsce, przeszkadzał mi zacisk z jednej strony, nie mógł przejść między dolną rurką widelca a przerzutką.

#4 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 21 wrzesień 2009 - 18:40

Trenuj dalej ;-)

P.S.: z tego co mogę wydedukować to ... masz źle włożony samozacisk. Dźwigienka powinna być po przeciwnej stronie przerzutki. Wtedy nic Ci nie będzie przeszkadzało.

#5 Emil0076

Emil0076
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 21 wrzesień 2009 - 18:48

Nie no, z dobrej strony jest :) Tak jak piszesz, po przeciwnej stronie przerzutki, ale z drugiej strony jest taka nakrętka, może dlatego mi to tak szło że rower był do góry nogami, poćwicze jutro :).

#6 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 21 wrzesień 2009 - 19:53

może dlatego mi to tak szło że rower był do góry nogami, poćwicze jutro :).

Niepotrzebnie rower w normalnym położeniu i nie bedzie problemu.

#7 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 wrzesień 2009 - 09:50

Przepraszam za ignorancję, ale niedługo powstanie temat jak efektywnie podcierać tyłek... :-/

#8 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKraśnik

Napisano 23 wrzesień 2009 - 08:44

O mamo... Daki, ale tekst. Uśmiałem sie do łez.
Pozdro.

#9 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 23 wrzesień 2009 - 09:13

Kwestia wprawy i długoletniego treningu, tak samo jak w przypadku zdejmowania i zakładania opon/dętek itd. itd. itd.