Skocz do zawartości

Zdjęcie

Focus Cayo Evo 2,0 Di2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 02 luty 2015 - 22:53

rower na ultegrze di2 kupiony w ubiegłym roku rozmiar 54 jest na mnie za duży stąd zakup domane rozm 52, rower spisywał się bez zarzutu grupa di2 działa rewelacyjnie

nie bardzo mam na niego pomysł bo szkoda aby się kurzył a na 2 nie dam rady jeździć ew na zmianę:) 

nie chciałbym aby wyglądało to jak oferta sprzedaży ale chętnie zapytał bym Was ile można za niego dostać na rynku wtórnym aby nie naruszać reg. działy może proszę info na p.w.

mam go od nowości zrobiłem nim 2,5t km stan absolutnie bez śladów zużycia, po zmianie mostka na krótszy i obróceniu 180 rozmiarowo rower ok 

ogólnie rower fajny i godny polecenia chętnie odpowiem (jeśli będę potrafił na pytania związane z użytkowaniem) może dla osób które chcą kupić Cayo będzie to przydatne

jeśli temat jest niezgodny z reg. działy proszę o usunięcie

pozdr

Łukasz

Załączone miniatury

• row.jpg

#2 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 02 luty 2015 - 23:39

sprecyzuj dokładniej wypowiedź, dla mnie też to dziwnie wygląda ale różnica w komforcie jest diametralna, nie upieram się że jest w porządku ale rozmiar (wysokość kierownicy i odległość kierownica siodełko jest dokładnie taka jak w treku rozm 52 - ale trek jest seryjny bez kombinacji)

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 luty 2015 - 08:05

Jak jezdziles z takimi ustawieniami, to zainwestuj troche i zrob sobie bike fitting, ewentualnie znajdz kogos, kto Ci pomoze zrobic podstawowe ustawienia.
  • puchaty lubi to

#4 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 03 luty 2015 - 09:12

ustawienia kierownicy wynikają z za dużego rozmiaru ramy, nie twierdzę że są poprawne (szukałem optymalnej pozycji - skończyło się na zakupie nowego roweru),

pytanie jest następujące czy sprzedać ten za duży rower i za ile?

#5 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 luty 2015 - 16:50

Ale upadek z tym odwróconym mostkiem....

Poprawiles sobie nastroj tym zlosliwym komentarzem?

#6 ŁukaszM

ŁukaszM
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 03 luty 2015 - 17:12

Powiem to bike fitterowi który podobny mostek mi wstawił ;)

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 luty 2015 - 20:02

ustawienia kierownicy wynikają z za dużego rozmiaru ramy, nie twierdzę że są poprawne (szukałem optymalnej pozycji - skończyło się na zakupie nowego roweru),

pytanie jest następujące czy sprzedać ten za duży rower i za ile?

Jak masz siodlo ustawione na prawidlowej wysokosci, to sprzedawaj, bo rama ze dwa rozmiary za duza.
Nawet jak to ustawienie przodu byla jakas proba kompensacji za duzej ramy, to i tak odbiega od jakichkolwiek standardow. Nawet teraz, z podniesionym tylnym kolem, chwyty sa powyzej lini siodla. No chba ze zamiast kregoslupa masz kij od miotly 😉

#8 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 luty 2015 - 21:08

Dlaczego ma być o dwa rozmiary za duża?

A jeśli użytkownik ma bardzo krótkie nogi i wzrost nadrabia długością tułowia,to dalej będą takie wizjonerskie komentarze?

Akurat doskonale rozumiem to co napisałem,bo sam jestem takim przykładem.

#9 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 03 luty 2015 - 22:05

nie twierdzę , że rower jest dobrze ustawiony, nie twierdzę też że zrobiłem to dobrze,

na początku siodełko było wyżej o ok 2-3cm a mostek 110 mm założony seryjnie,

po ok 2h jazdy tak bolały mnie plecy że wracając z roweru sprzedał bym go za "czapkę gruszek",

przy obecnych ustawieniach jeżdżę bez dyskomfortu

mogę zrobić dla porównania stojący obok domane (seryjny bez zmian) w mniejszym rozmiarze 52, kierownica i siodełko są na podobnej wysokości

zastanawiam się nad sprzedażą ale chciałbym zorientować się ile mogę uzyskać sądziłem, że biorąc pod uwagę stan roweru 60% wartości to realna kwota 

chciałem też zapytać czy warto go zostawić gdybym nie uzyskał satysfakcjonującej kwoty

#10 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 luty 2015 - 23:21

beskidbike masz racje, jak koledze nogi koncza sie w miejscu kolan, to rama jest w sam raz. A ta dlugosc tulowia zapewne nadrabia ustawieniem klamek pod niebiosa 😂
Tu nie trzeba byc wielkim "znafca", zeby zauwazyc, ze rama jest za duza!

#11 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 luty 2015 - 23:24

Jesli masz "papiery" i jest w super stanie,to w sezonie za ok. 7 tys powinien pójść. Poczekaj

@1415chris, wspomniałeś akurat o wysokości siodełka

Przecież wiadomo,że długość górnej rury jest najważniejsza,więc jeśli ktoś ma krótkie nogi,a długi tułów to takie ustawienie siodła jest jedynym możliwym.

Przypuszczam że mostek jest tak w górę, bo zmniejsza wrażenie wyciagnięcia i daje uczucie krótszego rowera przez bardziej wyprostowaną pozycję.

Nie twierdzę,że takie ustawienie jest prawidłowe.

Ale koniec OT,miało być ile jest warty ;-)

#12 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 04 luty 2015 - 00:06

Dziękuję wszystkim, niech to będzie przestroga przed zbyt pochopnym wyborem rozmiaru

#13 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 luty 2015 - 09:59

Albo wymienić osprzęt Di2 (szybsza zmiana biegów) z Cayo na tego z Domane  ;-)  Bez Di2 może być łatwiej sprzedać Cayo  

#14 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 04 luty 2015 - 13:38

Ale rama focusa jest tylko pod Di2 :-(
W sumie to specjalnie kupiłem domane serii 5 bo do niższej nie pasuje elektronika a trochę mi jej szkoda

Za ile sprzedać focusa bez elektroniki?

#15 marb

marb
  • Użytkownik
  • 305 postów
  • Skądsouth

Napisano 04 luty 2015 - 17:33

chciałem też zapytać czy warto go zostawić gdybym nie uzyskał satysfakcjonującej kwoty

Jak masz rower , który ci nie pasuje i raczej nim nie będziesz jeździł to po co go zostawiać? Wartości raczej nie nabierze.

Ale rama focusa jest tylko pod Di2 :-(
Za ile sprzedać focusa bez elektroniki?

Łatwiej sprzedać ramę pod normalny osprzęt niż pod elektronikę. Każdy sobie doliczy cenę osprzętu, który w wypadku elektroniki będzie dwa razy droższy i łącznie wyjdzie kwota, za którą można kupić nowy rower. A używane części kupują raczej ludzie, którzy wiedzą czego chcą i potrafią liczyć. Lepiej chyba sprzedać całość. 

Odnośnie ceny sprzedaży to wystaw rower za niską kwotę (powiedzmy 4000 zł) i ustal cenę minimalną jaka cię interesuje. Po dwóch, trzech podejściach zobaczysz jaka jest górna kwota, którą ludzie są w stanie zaoferować co będzie oznaczało jego wartość.

Można go też rozparcelować i sprzedawać na części ale to już ryzyko, ze się zostanie z niesprzedanymi gratami. 

#16 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 04 luty 2015 - 19:17

Dziękuję za podpowiedzi