Jump to content

Photo

Trek Madone Vs Domane Vs Inne

5 replies to this topic

#1 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądKraków

Posted 05 February 2015 - 21:53

Witam.

Cały czas myślę o przesiadce z mojego Specialized Allez na coś nowszego, na karbonowej ramie. Jeżdzę rekreacyjnie +/- 5000 km/rok, nie ścigam się i lubię długie dystanse. Szukam roweru na przyszłość.

I tu nachodzi pytanie o Treka Domane i porównanie go do Madone (którego mam upatrzonego za fajną cenę). Domane to seria endurance - która z założenia jest skierowana dla takich amatorów jak ja. Reklamują go jako rower z wygodniejszą pozycją na długie dystanse i kiepskie drogi. Madone z założenia jest do ścigania itd. Czy różnica w geometri jest aż taka kolosalna, że przekreśla Madone i lepiej poszukać Domane lub inny? Ma któś rozeznanie w rowerach treka na tyle żeby mi odpowiedzieć.

Poza tym biorę pod uwagę inne modele: Ridley Fenix czy Canyon endurance CF. Ale na chwilę obecną w mojej branży jest bardzo niepewna sytuacja na rynku także wolałbym się nie pozbywać większości skromnych oszczędności i kupić okazyjnie coś.

#2 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 February 2015 - 23:25

Domane, rower krótszy i wyższy. Bardziej zrelaksowana pozycja, elastomerów w miejscu łączenia rury podsiodlowej z pozioma, słowem wygoda. Madone jest dłuższy. Jego podstawowymi cechami jest aero i sztywność. Ale np Cancelara jeździ na Domane. Jesli Twoim priorytetem nie jest ściganie ale rekreacja i spore przebiegi to bralbym domane.

#3 tanik25

tanik25
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 07 February 2015 - 09:18

Madone jest dłuższy ale w wersji wyścigowej, domane też ma taką wersję, bo treki robią w 2 geometriach h1 i h2 jedna jest wygodna druga wyścigowa. Poszukaj geometrii swojego roweru, porównaj do madone,domane i będziesz wiedział czego możesz się spodziewać. np 15cm sterówka z górną 54 w jednym z madone, to raczej wygodna pozycja i w rowerach endurance nie będzie dużej różnicy. Należy jednak dobrać dobry rozmiar bo jak weźmiesz za duży to będziesz mieć za długo. Pozostaje więc kwestia w jakim rozmiarze i geometrii jest rower który masz w promocji. Ostatnio jest moda na wmawianie reklamami że każdy kto się ściga potrzebuje aero urywającego 10s na 50km , a amator turystyki musi miec endurance z ramą tłumiąca o 2% więcej drgań;) 

#4 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 07 February 2015 - 11:46

Trek ma geometrie H1, H2 i H3, z czego modele sprzedawane jako gotowce sa oferowane w geometri H2, H3 i H1 to domena modeli Project One.

Domane nie jest oferowany w takich opcjach, jest tylko jedna, oprocz modelu teamowego Koppenberg Edition H1.

#5 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2015 - 05:28

geometria treka madone to: http://img3.findtheb...5_666726_i0.jpg

porównanie Madone r. 52 z canyon endurance CF r.S (53):

eTT- 52.9 cm vs. 53.8 cm

head tube lenght: 15.5 cm vs - 14.3 cm

to nie są jakieś spektakularne róźnice... 

#6 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 February 2015 - 19:26

Yyy, są?

Reply to this topic