Witajcie cześć i czołem,
Nazywam się Marcin, pochodzę z okolic Warszawy. Do tej pory koncentrowałem się raczej na bieganiu, rower służył mi jedynie jako środek transportu do pracy w ładniejsze dni i przejażdżek po okolicy (żeby nie było - starałem się utrzymywać wysokie jak na moje możliwości średnie przejazdu, więc nie jest to jazda w stylu na rowerek i po piwko).
Od dłuższego czasu bardzo poważnie zastanawiam się nad uprawianiem triathlonu. Do tego mój obecny rowerek - składak made in garage raczej nie bardzo się nadaje. Tzn OK, jestem w stanie wskoczyć i wykręcić na nim 90km, ale żeby potem pobiec 21km.... oj nie, nie ma opcji. Totalnie nie ta geometria itd itp.
Także tego... potrzebuję nowego roweru chyba? I tym razem mam zamiar podejść do tematu całkiem serio. Cena? Obecnie mam odłożone 6,5k. Jedna z opcji które mnie interesują kosztuje 7,5k, po prostu jeszcze trochę bym się wstrzymał z zakupem. Rower stricte triathlonowy - hmm... gdybyście podsunęli jakiś ciekawy pomysł (w zakresie moich możliwości nabywczych) chętnie go rozważę.
Prawdopodobnie przydałoby się opisać troszkę siebie i upodobania jeździeckie:
JA - 182cm, 78kg, pewnie w sezonie spadnie kilka kg.
Moje upodobania - jak napisałem triathlon, czyli raczej niewiele podjazdów, sporo zasuwania po relatywnie płaskim terenie. Jeśli ktoś kojarzy trasę z Piaseczna do Mszczonowa przez Tarczyn to jest moja ulubiona. ![]()
Dlaczego takie rowery? Bo przy niezbyt wielkim nakładzie można by je przystosować nawet do pełnego dystansu jeśli kiedykowliek się naa niego zdecyduję, a połówkę spokojnie bez żadnych przeróbek da radę:
Merida Reacto 500 - aluminiowy 9,11kg aero rowerek na całkiem niezgorszym osprzęcie, na papierze wygląda toto nieźle (chyba)
Giant TCR Advanced 2 - karbonnnnnnnn, i w miarę spoko osprzęt
Gaint Propel Advanced 2 - połączenie obydwu powyższych opcji
I co Wy na to? Kasa jest dla mnie nie mała, wiem natomiast do czego chce używać roweru, nie wiem jednak który by się najlepiej sprawdził w moim przypadku. ![]()
Thanks from the mountain za wszelkie konstruktywne podpowiedzi!