Cross na szosę.
Napisano 30 wrzesień 2009 - 17:31
Gosc_szanowny_pan_*
Napisano 30 wrzesień 2009 - 17:41
Jeżeli się nie zdecydujesz to proponuję oponki 1,5 maxiss xenith (ok 55zł sztuka), maksymanie odchudzić rower, wstawić jakąś większą korbę, z barankiem możesz poeksperymentować, być może będzie Ci wygodnie się jeździło chociaż opinie są różne. Możesz też spróbować z lemondką. Oponki polecam bo świetnie się toczą po asfalcie, czuje się różnicę już w porównaniu z 1,75 a po drugie są mocne i szybko ich nie zajeździsz, chociaż w terenie jak gdzieś wpadniesz w większy piaseczek albo mokrą trawę to może być niebezpiecznie :-)
Napisano 30 wrzesień 2009 - 19:15
Pozdrawiam!!!!
Napisano 30 wrzesień 2009 - 19:43
Witam! Posiadam od kilku miesięcy rower Merida Crossway 10-V 2009. Wybrałem go ze względu na to, że kolarką nie pojeżdżę powiedzmy w lesie, a czasem po takowym terenie jeżdżę. Jednak jeżdżę głównie po drogach asfaltowych i chciałbym w nim zmienić coś co ulpeszy go pod szosę. Cross to 50% kolarki, a 50% MTB, a ja bym chciał dokupić coś do niego aby proporcję się zmieniły na przewagę kolarki. Myślałem nad kierownicą baranek ale jestem nowicjuszem w sprawach kolarstwa i nie wiem czy korzystna będzie taka wymiana kierownicy. Proszę o radę. Z góry dziękuję.
Przy baranku jest problem bo musiałbyś kupić klamkomanetki dodatkowo i niestety byłby problem z hamulcami, klamkomanetki szosowe współpracują tylko z cantileverami.
Prosta kierownica, dobrane rogi, na szose wąskie opony, no może nie Maxxisy bo na mokrym szaleja, jesli zabraknie przełożeń to zmień korbe na szosowy trójtarcz albo dwutarcz - sa produkowane firmowo takie hybrydy, górskie i trekingowe z korbą szosową typowo na asfalty.
Poza tym , najprościej kup szoske uzywaną nawet bez klamkomanetek i też będzie jazda.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 02 październik 2009 - 17:57
Napisano 04 październik 2009 - 16:05
Ew. jak bardzo juz chcesz jeździć tylko tym, to mozna go tylko uszosowić wstawiając odpowiednie opony (no i ew widelec), ale tak naprawde nic więcej.
Napisano 06 październik 2009 - 14:08
Wymiana obręczy to juz troche nie bardzo,to za duże koszta.Nie wiem tez czy ten rower przyjmie waskie szosowe obręcze,czy hamulce da się ustawić do węższych obręczy. Powtarzam ze to za niskiej klasy sprzęt by sie pakować w coś wiecej niż tylko leciutki szosowy tuning. To się po prostu nie opłaca.