Witam. Taki to rower przezimował w piwnicy. Chcę go na ten sezon trochę odświeżyć i pojeździć na gorszych trasach, przy złej pogodzie. Tak aby odciążyć rower młodszy, nowszy i lepszy. Poza tym mam do tej szosy sentyment, bo to moja pierwsza, i wyjeździłem sporo km, w dodatku dobrze mi na niej szło, czasem mam wrażenie, że lepiej niż na nowej.
https://plus.google....464415647997073
Jako, że koła nie mają nawet 300km przejechane, to szkoda aby stała i się marnowała. Chcę wymienić głównie napęd, ze tego względu że przednia zębatka jest pokrzywiona i łańcuch obciera o przednią przerzutkę. Wyprostowałem ile się da, ale dalej obciera, trochę to irytuje, a poza tym to i tak leciwy sprzęt. Do rzeczy.
1. Z przodu mam Exage sport 42 i 52 zęby. I chciałbym dalej mieć z przodu 2 zębatki. Mogą być te same ilości zębów, ale jestem skory do zmiany. Tak więc pytanie brzmi, jakie dokupić? Jakieś propozycje? Jeśli trzeba będzie, to w granicach rozsądku wymienię również korby. No i suport również.
2. Wolnobieg z tyłu to standard 14-18. 6 rzędowy. Kasety nie chcę upychać, bo trzeba by było nowe piasty kupować, więc w grę wchodzi wolnobieg. Przełożenia pewnie dalej 14-28, chyba, że znajdę coś z 32/34. Manetka ma 7 kliknięć, więc może kupić wolnobieg 7 rzędowy? Nie wiem czy wejdzie? No i jakie wasze sugestie co do modelu.
3. No i zastanawiam się czy wózek wymienić przy okazji? Jak myślicie?
4. No i łańcuch do tego, taki co by pasował do zestawu?
To chyba na początek tyle.