Mam kilka rzeczy x-bionica począwszy od ocieplaczy na ręce, czy nogi , spodenki czy koszulki.
Co do samego rozmiaru to trudno ocenić – rozmiarówka podana na stronie producenta niekoniecznie musi pokrywać się z naszymi wymiarami – ja akurat jestem szeroki na M, a wysoki na L - dlatego kupując „obciślaki” x-bionica dzieliłem odzież na klasyczne spodenki , koszulki, z ocieplaczami (rękawki, nogawki), ponieważ koszulki z długim rękawem, czy spodnie w rozmiarze M były za krótkie (na nogach, na rękach), a lubię aby odzież przylegała ściśle.
Wymieniony Radiator w moim przypadku sprawuje się bardzo dobrze – całą zimę oprócz owej koszulki (bardzo rozciągliwa) oraz kurtki nie potrzebowałem niczego innego, aby zachować komfort termiczny podczas jazdy.
co do ocieplaczy - zwyczajnie robią swoje dobrze izolują, ale też nie grzeją zbyt mocno gdy temperatura jest nieco wyższa. Przy 7-8 stopniach, 10 stopniach, gdy nie wieje wiatr to wystarczającym zestawem dla mnie jest ów Radiator, koszulka, spodenki, na nogi , nakolanniki czy nogawki, oraz rękawki. Powyżej czyli od około 14-15 sama koszulka jest wystarczająca..
W warunkach letnich, upał, słońce koszulka , spodenki, wystarczające, odzież czyni za potówkę , nie płynie się w pocię , na głowę stosuję ichnią czapkę niezależnie od pory roku, - głównie aby pot nie sciekał po czole. Zamiennie zastosowałem raz, i wystarczy, bandanę to byłem zaskoczony co takiego mi kapie z łuku brwiowego …
W przypadku spodni ,które wymienił pytający – nie mogę wypowiedzieć się , gdyż z rodzaju Effektora nic nie mam. Zakupując spodenki i nogawki - pytający będzie miał podobną funkcjonalność.
trzeba wziąć pod uwagę ,że rzeczy z czasem nieco wyciągną się – koszulki, spodenki, ocieplacze, czy czapki – dlatego lepiej wybrać mniejszy rozmiar… ściągacze na ocieplaczach wyrabiają się , nie trzymają tak mocno jak na początku/ - ale to chyba normalne dla wszystkich tego typu rzeczy..