Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uszkodzona Rama Karbon

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 szendi

szendi
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 luty 2015 - 18:12

Zakupiłem na allegro Treka Madone 5.0.

-klamkomanetki spychacze hamulce korba ultegra,

-koła, mostek, kierownica bontrager,

-rama,widelec sztyca karbon (  używany więc łuszczy się trochę lakier, jakieś zadrapania ) 

Koszt 2000,

Po dostawie okazało się że tylny widelec ma wgniotke (załącznik foto 2, foto 3 druga strona rurki ), jako tako się nie ugina, może jak bym bardzo mocno nacisnął ale nie próbuje .

Test akustyczny w miejscach ze zdjęcia wykazuje że jest nie "halo", jednak po stronie górnej dolnej jest ok.

Jak to oceniacie ? Walczyć o zwrot pieniędzy czy warto zostawić i zrobić kiedyś tam łatkę z tkaniny węglowej?

Załączone pliki

• Załączony plik  foto 2.jpg   112,36 KB   43 Ilość pobrań
  • Załączony plik  foto 3.jpg   101,94 KB   41 Ilość pobrań

#2 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 luty 2015 - 19:40

ryzyk-fizyk, ciężko powiedzieć. Osobiście wolałbym zwrot kasy, nie wiadomo kiedy pęknie.

#3 szendi

szendi
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 luty 2015 - 19:52

No właśnie tak myślę jak to się karkuluje, bo jeśli wartość reszty jest całkiem wysoka to znowu nałożenie warstwy węglowej to   niecałe 100 zł ( na allegro można zakupić ) materiału by zostało to odrazu dla wyrównania naprężeń na stronach mógłbym dołożyć jedną warstwę na rurkę z drugiej strony. Wytrzymałe powinno być wtedy bardziej. malowanie całości to duże koszty też by nie były bo sprzęt mam jedynie  lakier samochodowy  i utwardzacz kupić to też poniżej 100.  Sprzedawca może coś by zwrócił za to.

Miał ktoś podobna sytuacje z widelcem tylnim?

#4 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2015 - 21:11

Nie wiem, jaki jest stan ogólny roweru, zużycie, rocznik. Ale 2000 za karbonowy rower na ultegrze to cena wynikająca chyba właśnie z tego widelca. Ja bym nie ryzykował, szkoda zdrowia.

#5 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 27 luty 2015 - 21:16

Jarek-LT naprawia ramy karbonowe - nie mówię o zleceniu naprawy, ale może jego zapytaj, czy gra warta świeczki, czy lepiej zwrócić rower.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#6 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 27 luty 2015 - 21:38

Rama z takim uszkodzeniem nie nadaje się do jazdy, z drugiej strony naprawa w takim miejscu jest stosunkowo łatwa.

#7 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 27 luty 2015 - 21:48

E tam się nie nadaje, tylko się ugina  :-D

A tak naprawdę, to jechałem raz z Andrzejem Sypytkowskim - on na Whistle Tonkawa (góral !) i coś mu strasznie trzeszczało.

Pytam: "Andrzej, co ci tak strzela w rowerze. "

A on: " Pękły mi tylne widełki na maratonie, ale się trzymają. Już miesiąc tą ramę chcą "dojeździć", a ona się nie chce złąmać  - tylko się ugina."  :mrgreen:

Może dlatego się nie łamała, że Whistle w ramach stosuje aramid oprócz karbonu ?

Nikogo nie namawiam, żeby bagatelizował pęknięcie ramy - ot taką anegdotę przytaczam.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#8 szendi

szendi
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 luty 2015 - 22:14

Nie ugina się :D Aż tak źle nie jest  nie widać by pracował 

Pisałem dziś maila do Jarka odnośnie ceny naprawy i sensowności, czekam aktualnie na odpowiedź od niego.

Sprzedawcy pisałem o zwrocie roweru lub  kosztów naprawy, aktualnie czekam na wiadomość.

#9 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 28 luty 2015 - 16:09

Ustal cenę naprawy i będziesz wiedział czy warto. Co do zagrożenia życia to bym nie wpadał w panikę - sam jeżdżę na naprawianym carbonie już 3 sezony i żyję ;-)

#10 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 28 luty 2015 - 18:19

Miejsce naprawione zgodnie ze sztuką cechuje się zazwyczaj wyższą wytrzymałością niż oryginał - jest za to mniej elastyczne i rama w tym miejscu "pracuje" inaczej niż chciał tego konstruktor. 

Pozostawienie tego tak jak jest to zdecydowanie zły pomysł.

#11 szendi

szendi
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 marzec 2015 - 23:26

Sprzedawca w odpowiedzi napisał  iż przecież rower miał być używany z normalnymi śladami użytkowania. Zaproponował 200 zł, LUXTECH ceni się na 370zł

#12 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 02 marzec 2015 - 19:04

Bierz 200zł. i dowiedz się jeszcze u rychtarskiego bo też carbon robią :)

#13 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 marzec 2015 - 22:23

Sprzedawca w odpowiedzi napisał iż przecież rower miał być używany z normalnymi śladami użytkowania. Zaproponował 200 zł, LUXTECH ceni się na 370zł

Tyle, ze takie uszkodzenie to nie są normalne ślady użytkowania. Powinien zwrócić cały koszt naprawy.

#14 Red Bull

Red Bull
  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 01:21

Dziś tylne widełki , a jutro coś innego do naprawy  .

Usterka łatwa do naprawy ale koszta bardzo wysokie na tak nieskomplikowana usługę ( 370 + kurier w dwie strony = 450,-)

Ciekawe czy innych tj. ukrytych śladów użytkowania nie ma rower ?

#15 szendi

szendi
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 marzec 2015 - 07:30

Opukałem cały, prócz odchodzącego lakieru i otarć nie zauważyłem nic więcej.

Musze wyregulować przerzutkę tylną bo nieraz  coś  stuknie ale jest ok.

#16 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 03 marzec 2015 - 07:45

Usterka łatwa do naprawy ale koszta bardzo wysokie na tak nieskomplikowana usługę ( 370 + kurier w dwie strony = 450,-)

Trochę taniej - po wpisaniu wymiarów kartonu rowerowego 130/80/20  np. na  kurierem.pl wychodzi od poniżej 20 zł w jedną stronę ( KEX-em albo DPD)

Ale jak pojedziesz bezpośrednio np na DHL w celu nadania paczki ( nawet mając podpisaną umową gdzie przykładowe -20%)  to i tak zapłaciśz sporo więcej.

#17 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 03 marzec 2015 - 08:57

Sprzedawca w odpowiedzi napisał  iż przecież rower miał być używany z normalnymi śladami użytkowania. Zaproponował 200 zł, LUXTECH ceni się na 370zł

Czyli sprzedawca zaliczył pęknięcie ramy do normalnych śladów użytkowania?

To nie jest normalny ślad, jeśli sprzedawca o tym nie wspomniał (bo jeździł lub pakował do wysyłki z zamkniętymi oczami....) to zwyczajnie oszukiwał potencjalnych kupujących i Ciebie. Normalne ślady to uszczerbki na powłoce lakierniczej.

Ja gdybym coś takiego kupił (a kupowałbym produkt nadający się do użytkowania bez napraw, sprawny) to zdecydowanie podziękowałbym sprzedawcy i zwrócił to coś.

Dodaj odpowiedź