Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cło na przesyłki USA

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 04 październik 2009 - 13:46

Witam,
kwota bezcłowa to chwili obecnej 150$. Jeżeli zamówiłem rzeczy za 230$ to cło zostanie mi naliczone od kwoty 230-kwota bezcłowa 150$, czyli 80$, czy z całej sumy 230$? No i poza tym, czy jest jakakolwiek szansa, że nie zapłacę cła? (wysyłka ze sklepu internetowego).

#2 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 04 październik 2009 - 14:20

Ebay http://cgi.ebay.pl/B...BLM&otn=5&ps=63 ta sama rama na Allegro http://aukcja.onet.p...?item=761190739 Pytanie brzmi: było cło?

#3 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 04 październik 2009 - 16:05

przecież to inna rama. Wystardczy spojrzeć na tylne haki i mocowanie przelotek do pancerzy na rurze górnej.

#4 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 04 październik 2009 - 16:10

Z moich doświadczeń z zakupami w USA mogę powiedzieć, że jeśli przesyłka będzie wysłana kurierem (UPS, FedEx itp.) to na bank zostanie przywalone cło. Przy paczkach wysyłanych zwykłą pocztą (USPS) jeszcze mnie nie trafiło.
Przy jakiś większych zakupach albo jeśli sklep nie chce wysyłać do Polski korzystałem kilkakrotnie z dwóch firm pośredniczących w zakupach w USA. Zamawiam na ich adres, oni to przepakowują i wysyłają swoim kurierem, który jakimś cudem omija polskie cło. Biorą od tego prowizję, ale i tak sporo się opłaca.

#5 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 04 październik 2009 - 16:16

Zamawiałem przez zwykłą pocztę, więc mam nadzieję, że bez cła się obejdzie ;)

vortac, mógłbyś podać nazwy tych firm pośredniczących jakiś link? dzięki z góry.

#6 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 04 październik 2009 - 16:19

przecież to inna rama. Wystardczy spojrzeć na tylne haki i mocowanie przelotek do pancerzy na rurze górnej.

Może i inna , nie szukałem dokładnie- ale tego typu ramy kosztują ok 300$ + przesyłka - razem ok 1100zł.

#7 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 04 październik 2009 - 16:31

http://www.gtallianceusa.com/
http://www.zakupywusa.net/

Korzystałem tylko z tych dwóch (chociaż takich firm jest pewnie cała masa). Zero problemów. Najmniejsza prowizja wychodzi jak się coś kupi samemu, zapłaci i jako adres wysyłki poda ich. Wtedy ich rola ogranicza się tylko do przepakowania i puszczenia dalej. A że niektóre sklepy albo nie chcą wysyłać do Polski albo dają takie koszty przesyłki, że głowa boli, to mi się to opłacało. Plus prawdopodobieństwo oclenia jest znikome, chociaż zawsze jest. A wysyłka na terenie Stanów często jest darmowa.
Najlepiej puścić maila z pytaniem "ile będzie mnie kosztowała impreza jak kupię coś za XXX$ a paczka będzie ważyła mniej więcej tyle".

#8 Grzek

Grzek
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 październik 2009 - 09:17

Jak naliczą cło to muszą naliczyć i VAT. Inaczej się chyba nie da.

#9 slim

slim
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2009 - 11:53

jest też polamer, z podobną usługa, wysyłasz przedmiot na ich adres w chicago a oni przesyłają do polski, u mnie zadziało ok, i wszystko doszło bez problemów

#10 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 październik 2009 - 19:46

Urząd celny nalicza cło + VAT od ceny całkowitej zakupu + koszty przesyłki. Nie wiem dlaczego przesyłkę wliczają do opłat, ale taki absurd jest.

#11 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 08 październik 2009 - 14:40

oczywiście walneli mi cło i vat. Chodzi o ciuchy sportowe - zamowienie kosztowało 260,22$, cło 243 zł z kawałkiem, niestety dobrze policzyli rozumiem?

#12 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 08 październik 2009 - 15:39

no nic, nikt mi nie odpowiedział, ale chyba sam doszedłem do odpowiedzi ;) cło na ciuchy to 12%, VAT 22%, wiec dobrze mi kwotę policzyli. Na drugi raz pomyślę przed zakupem, jak to wysłać bez oclenia, no ale człowiek uczy się na błędach ;)

Co do kwoty bezcłowej = 150$. Dowiedziałem się, że to tylko kwota bezcłowa, a więc VAT obowiązuje dalej.

#13 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 październik 2009 - 19:12

Mnie paczki o wartości 100$ GIFT przechodziły bez opłat celnych. 12% cła - dosyć sporo. Na części sportowe 3%.

#14 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 08 październik 2009 - 20:51

no nic, nikt mi nie odpowiedział, ale chyba sam doszedłem do odpowiedzi ;) cło na ciuchy to 12%, VAT 22%, wiec dobrze mi kwotę policzyli. Na drugi raz pomyślę przed zakupem, jak to wysłać bez oclenia, no ale człowiek uczy się na błędach ;)

Co do kwoty bezcłowej = 150$. Dowiedziałem się, że to tylko kwota bezcłowa, a więc VAT obowiązuje dalej.

No to Ci dowalili. Dlatego nie kupuję niczego w Stanach bez upewnienia się. że sprzedający wyśle paczkę jako gift albo low value.

Dodaj odpowiedź