Znaczenie długości nypli. Dłuższe nyple=sztywniejsze koło ?
Gosc_Zawisza_*
Napisano 05 październik 2009 - 01:19
Chodzi mi po glowie wymiana szprych i nypli ale...
W chwili obecnej mam mosiężne nyple 16 mm. Będe prawdopodobnie wymieniał szprychy na lżejsze i cche dać alu nyple ale nie 16 mm tylko 12 mm . Dartmoor nie robi innych. Stąd pytanie.
Czy koło jest sztywniejsze na dłuższych nyplach? Wg mnie powinno bo sama szprycha jest krótsza czyli jest to na plus i tym samym gwint szprychy ma wiekszą powierzchnie styczności z nyplem. Wagowo róznioca nie wielka bo krotsza szprycha niweluje dłuższy nypel.
Pozdrawiam
Gosc_Zawisza_*
Napisano 05 październik 2009 - 08:18
Zreszta dla mnie ważniejsza jest większa sztywność koła( o ile na to sie przekłada ) niż 5-7 gram bo to różnica praktycznie żadna
Napisano 05 październik 2009 - 08:42
Zakładając długie nyple niczego nie zyskasz, a wręcz stracisz. (większa masa w tym miejscu do spora strata).
Napisano 05 październik 2009 - 22:08
Co do alusów to ostatnio robiłem koła na nyplach Alligatora, są grubsze od Dartmorów i mocno je można zakręcic, mamy je tylko w czerwonym kolorze niestety,
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_Zawisza_*
Napisano 06 październik 2009 - 20:57
A Mavica nie za bardzo lubie.
Sapim takze pisze, że na szprychach 2/1.5 nie powinno się robic kół pod tarczówki, Tune robi takie, Ja robie także koła Race ( 1465 g ) i wszystko działa, a robi się nawet na 1.8/1.5.
Tak samo teoria że obręcze nieoczkowane - to tylko nyple mosiądz, także nie do końca i w większosci błędne rozumowanie.
Na obreczach akurat ZTR robimy koła , są nieoczkowane, Tune także tak robi, i inne fimy także.
Zresztą co producent to filozofie i ludzie głupieją.
Napisano 06 październik 2009 - 22:50
Napisano 07 październik 2009 - 08:31
A alu nypleki - mozna dać krople olejku ( coś ala Brunox - płynny smar ) minimalną w trakcie kręcenia, między nypel a obręcz.
Zawsze można na koniec umyć obrecz .
Kumpel , jak mu zrobiłem koła na maraton potrafił uwalić tylną obręcz w pionie a nyplom nic sie nie stało.
Tak wracając do tematu, sztywniejsze koła - dobry naciag, równy, a jak chcesz mocno /sztywno to daj na 36 otw.
Napisano 02 czerwiec 2012 - 18:31
Co do samych nypli nieprawdą jest jak co poniektórzy "spece" sądzą, że nyple 14 mm ma takiej same długosci gwint jak 12 mm.
Tak samo 12 mm nyple różnią sie od siebie .
Z tego ( i nie tylko ) powodu do wszystkich lepszych kół co robie, stosuje nyple 14 mm o przedłużonym gwincie ( 1 mm , aczkolwiek w nyplu to jest jednak różnica) , które sciągam specjalnie, czy to szosa , czy mtb.
Są nawet nyple 14 mm które mają gwint prawie 2 mm dłuższy od nypli 12 mm.
Ale, nas nie interesuje tak do końca jak długi jest gwint w nyplach 12,14,16 mm bo szprycha w każdym z nich po naciągnięciu musi znajdować sie w tym samym miejscu główki nypla - koniec szprychy powinien przejść obrys profilu obręczy.
aby uproscić wywód, stosując nyple 14, 16 mm, szprychy dajemy o takiej samej długości jak do 12 mm, ale mając dłuższy gwint (jak wiadomo tym którzy koła robią) , czasem jest tak że właśnie szprycha nie dochodzi tam gdzie być powinna, dłuższa będzie za długa to ten 1 mm daje nam dodatkowe wzmocnienie ewentualnie..
Zalecam tak do lekkich kół, karbonów itp , do kół bylejakich ma to mniejsze znaczenie.
Ciekawostką jest też to iż np. szprychy aero niektórych firm posiadają dłuższy gwint, co w połączeniu z dłuższym gwintem nypla wzmacnia połączenie, do tego specjalny klej .
Na allegro można znaleźć teksty pisane przez "speców od produkcji chałtury " że długi nyple daje nam sztywniesze koło , ech , zwłaszcza jak stożek ma z 30 mm i sama obręcz waży z 600 g nyple ocynki, 36 szprych zwykłe 2.0 to jest cudownie .
Gosc_emt81_*
Napisano 03 czerwiec 2012 - 16:43
Pozdrawiam
Napisano 03 czerwiec 2012 - 17:47
to co opisujesz , dokładnie taki sam przypadek zrobił sklep P. i dopiero po wymianie szprych koło dało sie poprawnie wykonać i naciągnąć.
Gosc_marvelo_*
Napisano 03 czerwiec 2012 - 20:17
Cytat
Zasugerowałem zmiane szprych, ale mechanik powiedział, że to też wina kiepskich nypli i jak by dał 12mm lepszej jakości to problem by znikł... :?: . No zobaczymy co wymyśli :-)
Jakieś ziarno prawdy w wypowiedzi tego mechanika jednak jest. Jeśli szprychy były dobrane nieco za długie, to nyple 12 mm może zamaskowałyby nieco ten problem, ponieważ szprycha dałaby się trochę głębiej wkręcić. Przy nyplach 14 mm, gdzie gwint jest jednak trochę dłuższy, szybciej natrafimy na opór. Porównywałem kiedyś nyple 14 mm (kupione razem ze szprychami Cn Spokes 2 mm) z mosiężnymi nyplami DT 12 mm. Po nakręceniu palcami do końca z nypla DT szprycha wystawała około 1 mm, natomiast nypel 14 mm ledwo dał się zrównać z końcem szprychy.
Tak na marginesie, kalkulator DT uwzględnia długość nypla przy wyliczaniu długości szprychy i przy dłuższym nyplu wylicza krótszą szprychę. Z punktu widzenia wytrzymałości najlepiej jest, gdy cały gwint w nyplu jest wykorzystany, ale czasem można się ratować dłuższym nyplem, gdy mamy nieco za krótkie szprychy. Nie oznacza to, że od razu nyple zaczną pękać, zwłaszcza w przypadku lżejszych osób.
Napisano 04 czerwiec 2012 - 19:52
interesuje mnie te koła-prosze o pomoc w doradzeniu
http://allegro.pl/sp...2390666553.html
Gosc_emt81_*
Napisano 08 czerwiec 2012 - 08:03
Napisano 09 czerwiec 2012 - 08:36
Gosc_emt81_*
Napisano 21 czerwiec 2012 - 08:44
Pozdrawiam