Śruba Utknęła
Napisano 07 marzec 2015 - 16:27
Napisano 07 marzec 2015 - 17:03
Jeśli można obracającą się tuleję przyspawać do ramy, to znaczy, jeśli ma jakiś kołnierz, który da się chwycić spawem, to można spróbować tego sposobu. Potem trzeba rozwiercić urwaną uciętą śrubę, najlepiej wiertłem lewostronnym i tak ustawioną wiertarką. To dobry sposób na wykręcanie zerwanych gwintów, ale tego, raczej sam nie zrobisz i jeśli nie masz wujka ślusarza, fachowiec zedrze z ciebie skórę. Pogódź się z utratą jednego bidonu, po prostu.
Napisano 07 marzec 2015 - 17:12
Napisano 07 marzec 2015 - 17:14
ciesz się ze to nie spustowa sruba w misce olejowej ;D
- Lukasoo lubi to
Napisano 07 marzec 2015 - 17:21
W starej ramie aluminiowej miałem ten sam problem. Śruba mocująca bidon kręciła się razem z nitonakrętką. Ja sobie poradziłem tak że docisnąłem koszyk na bidon do ramy, zależy która nitonakrętka się kręci i nit zblokowałem. Dało się wykręcić w ten sposób śrubę. Na innych forach czytałem, że ludzie podjeżdżali do mechanika samochodowego i za kilka złotych zakładał nową nitonakrętkę. Można też kupić, lub pożyczyć nitownicę boczną. U mnie przyklejenie kropelką główki nitonakrętki pomogło i śrubę mogłem wkręcać i wykręcać ![]()
Napisano 09 marzec 2015 - 18:23
Napisano 09 marzec 2015 - 21:01
Dobrze jest też posmarować gwinty pastą miedzianą albo innym środkiem zabezpieczającym przed zapieczeniem.