Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zredukować obiętość(masę) mięśni bez utraty mocy.

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 andrej

andrej
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2009 - 21:19

Chce zbić swoja mase bez utraty siły w nogach o jakieś 3kg, może troche więcej ale na cuda nie licze. Celowo nie pisze 'schudnac' bo wiekszosc osob odrazu kojarzy to z redukcja tkanki tłuszczowej a tego u siebie juz niestety zrobic nie moge.

Wiadomo ze mozna zwiekszyc sile bez zwiekszania masy, tak samo nie jest w sumie ciezko (chociaz juz nieco trudniej)zrzucic troche miesa ;)

Jak wedlug Was zrobic to najoptymalniej? Ktos kiedys mial podobny problem?

Aha moje parametry-182cm/71kg, z tluszczu nie zejde nic, cala mase mam w nogach, gorne partie miesni cieniutkie.

#2 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2009 - 21:45

Ja mam 179cm i 68-69kg i jest z czego zejść powyżej pasa. Nogi też pewnie można lepiej wyrzeźbić. Zapodaj zdjęcia to będzie jasne czy możesz spalić tłuszcz czy nie.
Jeśli uważasz że nie możesz już bardziej rozwinąć mięśni przy tej wadze, to pozostaje trening i suplementy.
Ja na twoim miejscu zrobiłbym 4kg masy, a potem kreatyne brał.

#3 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2009 - 22:22

Najprościej zrzucić masę poprzez treningi, wiem po sobie chociaż nie miałem tego na celu. To już zależy od człowieka, jaką kto ma przemianę materii. Co do mocy to mi bardzo pomogły treningi w górach, zauważyłem znaczący przyrost nawet pomimo utraty wagi.
Pytanie po co chcesz redukować swoją tkankę mięśniową? Raczej kiepski pomysł jeśli nie ścigasz się profesjonalnie tym bardziej, że jakimś koksem to ty nie jesteś :-D

Ja na twoim miejscu zrobiłbym 4kg masy, a potem kreatyne brał.

Ale Andrej mówił o redukcji wagi. Kreatyna to raczej na wzrost tkanki mięśniowej.

#4 szalony kolarz

szalony kolarz
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 05 październik 2009 - 22:23

Czy 71kg to jest dużo na ten wzrost? Ja co prawda mam 186cm i 63kg (patyczak typowy), ale nie wiem co bym dał za to żeby ważyć ponad 80kg :mrgreen: I i tak patrząc na kolegów to nie jest dużo, bo paru waży ponad 90 i nie wygląda bynajmniej źle

#5 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 05 październik 2009 - 22:28

Jazda rano przed śniadaniem w tlenie. Sesje do 1,5h. Po nocy zapasy glikogenu są na wyczerpaniu i organizm zacznie spalać mięśnie.

#6 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 05 październik 2009 - 23:41

Przy twoich parametrach to nie ma najmniejszego sensu. Prawie niemozliwa jest redukcja miesni bez utraty mocy. Ale jesli masz zbyt duza klate to moze faktycznie warto sprobowac. Zacznij od tego ze po treningach nie spozywasz niczego przez 2-3h. Trenuj intesywnie. Organizm po intesywnym treningu jeszcze dlugo po jego zakonczeniu spala kalorie.

#7 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 październik 2009 - 00:19

No może jest to wykonalne ale prawdopodobnie kosztem utraty dynamiki , ale ty prawie nic o sobie nie powiedziałeś :-) wiek, jak trenujesz, ile, jak długo
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#8 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 październik 2009 - 08:02

182cm/71kg daje bardzo dobry współczynnik 0,39.
IMHO nie zejdziesz z masy mięśniowej przy zachowaniu siły "na czysto"

#9 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 październik 2009 - 08:27

kosai, redukcja wagi jest mało prawdopodobna. Dlatego zaproponowałem kreatyne, przybędzie mu 3kg, ale zyska więcej siły. W górkach może być tak samo albo lepiej, a na płaskim będzie miał więcej mocy.

#10 Gosc_DS_*

Gosc_DS_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2009 - 08:33

Chce zbić swoja mase bez utraty siły w nogach o jakieś 3kg, (...)

z tluszczu nie zejde nic, cala mase mam w nogach, gorne partie miesni cieniutkie.

Redukcja tzw. masy, czyli w typowym rozumieniu wagi ciała może się dokonać przez pozbycie się tłuszczu (u Ciebie nie wchodzi w grę), przez pozbycie się wody (u Ciebie nie wchodzi w grę) i poprzez redukcję masy mięśniowej, czyli to czego pragniesz.
I z tym jest kłopot, bo jeśli tzw. rekrutacja mięśni jest u Ciebie bardzo dobrze rozwinięta, to utrata masy mięśniowej będzie odbywała się poprzez "zjadanie" przez organizm własnych mięśni.
A generowana siła zależy od przekroju poprzecznego mięśnia. Jeśli będzie mniejsza, to generowana siła będzie mniejsza, a i moc także.
Inną sprawą jest czy rzeczywiście przy deficycie organizm będzie pozbywał się włókien z pracujących mięśni, czy może jeszcze bardziej Ciebie wyszczupli?

Moim zdaniem sprawdź jaki masz poziom tkanki tłuszczowej - możesz być zdziwiony, że tak dużo :D

I zamiast pozbywać się mięśni nóg może lepiej wyrzeźbić górę ciała oraz pozbyć się jeszcze pokładów tkanki tłuszczowej?

#11 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2009 - 14:39

Standardowy poziom tkanki tłuszczowej to ok 8-12% - sprawdź w gabinecie lekarskim... jeśli mieścisz się w średniej bez problemu masz tłuszcz do wypalania jeszcze... zawodowcy przed sezonem miewają ok 7-8% a w szczytowych momentach sezonu mogą schodzić nawet do 4% (nie chciałbym ich zobaczyć bez koszulek)...

Jeśli jednak masz na tyle niski poziom tłuszczu <6% proponuję ćwiczenia na siłę... czyli mało powtórzeń na bardzo dużych obciążeniach... w ten sposób wytępisz najsłabsze włókna mięśniowe a pozostawisz najsilniejsze...
ćwiczenia typowo 'na siłę' bardzo katują mięśnie - zalecany po jednej sesji czas odpoczynku to min 2-3dni - w tym czasie organizm się regeneruje spożywając wielkie ilości tlenu - w tych przemianach rozbijane są także komórki tłuszczowe... zmniejsza się objętość mięśni zachowując pojemność krytyczną krwi oraz generowaną moc przez zespół mięśni.

Tak +/- to wygląda - po więcej informacji zapraszam na sfd

#12 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2009 - 15:00

Kobrys twoja wypowiedz to jakis jeden wielki nalesnik haosu i braku sensu.
By twoja wypowiedz była sensowniejsza to słowo siła zastap słowem masa mieśniowa.
Poco tmeu koledze ćwiczenia na siłe................. ma zostać mistrzem swiataw trójboju siłowym czy co ................................

a stronę tez polecam www.sfd.pl

a CO DO TEGO KOLEGI CO ZAŁOZYŁ TEN TEMAT......................... ZNAJDZ DZIEWCZYNĘ SOBIE.................................I ZARAZ BĘDZIESZ PATRZYŁ NA SWE NOGI JAKO MUSKULARNE A NIE GRUBE

Tompoz

#13 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2009 - 15:59

Kobrys twoja wypowiedz to jakis jeden wielki nalesnik haosu i braku sensu.
By twoja wypowiedz była sensowniejsza to słowo siła zastap słowem masa mieśniowa.
Poco tmeu koledze ćwiczenia na siłe................. ma zostać mistrzem swiataw trójboju siłowym czy co ................................

a stronę tez polecam www.sfd.pl

a CO DO TEGO KOLEGI CO ZAŁOZYŁ TEN TEMAT......................... ZNAJDZ DZIEWCZYNĘ SOBIE.................................I ZARAZ BĘDZIESZ PATRZYŁ NA SWE NOGI JAKO MUSKULARNE A NIE GRUBE

Tompoz

Masz rację, że naleśnik za co przepraszam...

Chodziło mi o plan treningów z podejściem czysto siłowym... podejście to jak sam dobrze wiesz charakteryzuje się tym iż nie są ukierunkowane na wzrost objętości tkanki mięśniowej, a wręcz przeciwnie - jej efektem ubocznym jest jej ubytek - natomiast siła wzrasta poprzez wzmacnianie istniejących włókien mięśniowych.
A, że koledze bardzo zależy na zatrzymaniu wyników - co przy zbliżającym się okienku zimowym jest dosyć ważne to poleciłem to na czym 'ja się trochę znać'.

Co do kobiety - masz rację - ona w sobie tyle niedoskonałości znajdzie i będzie o nich ciągle mówić, że nie będziesz miał czasu na myślenie o swoich. Tompoz ma rację.

#14 andrej

andrej
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 październik 2009 - 20:01

W udzie mam 60 lekko ponad nawet, w lydzie 40. Rąk praktycznie nie posiadam :P Klaty cycków i pleców tak samo. Mase chce obniżyć w celu lepszego podjeżdżania-na 5% podjazdu radze sobie spokojnie, ale na ściankach większych już mam problemy z typkami po 50kg ktorych na płaskich przerabiam bez problemu. 3-4kg mniej bez utraty mocy i czułbym się dużo lepiej na ściankach. Z drugiej strony dynamike mam i zdecydowanie nie chce jej tracić...

Tompoz patrze na swoje nogi zdecydowanie jak na muskularne, nie jak na grube :D ale ciężkie przy okazji
Kobrys dzięki o porady w tym stylu mi chodziło.

#15 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 październik 2009 - 22:37

Musisz ćwiczyć na takich podjazdach i tyle :-D
Ewentualnie jak masz z czego to odchudź rower.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

Dodaj odpowiedź