Campagnolo Veloce
#3 Gosc_mainstream_*
Posted 06 October 2009 - 14:51
http://www.zrowerem.....php?f=11&t=188
Posted 06 October 2009 - 15:00
W shimano tak naprawde warto jest zainwestować w świetną dura-ace,a jeśli na to nie stać, to jakąkolwiek grupę campagnolo (no moze oprócz tandetnie wyglądającego xenona) :mrgreen:
ale to moje, kompletnie subiektywne, zdanie,zwichrowane poprzez wieloletnie użytkowanie włoszczyzny :-P
#5 Gosc_kobrys_*
Posted 06 October 2009 - 16:10
dobrze, że subiektywne bo moje jest zupełnie inne...ale to moje, kompletnie subiektywne, zdanie,zwichrowane poprzez wieloletnie użytkowanie włoszczyzny :-P
grupa ultegra 6600 uchodzi już za kultową i nie do zdarcia - osobiście ją posiadam - zrobiłem na niej kilka k-kilometrów i chodzi jak żyletka, nie jestem jej pierwszym właścicielem, mój poprzednik jeździł na niej 2 sezony
jedynym jej mankamentem jest właśnie łańcuch - jest miękki i podatny na wyciąganie, myślę, a nawet jestem pewien, że osoba, która nie potrafi odpowiednio manewrować biegami i często dopuszcza do maksymalnego przegięcia po prostu daleko na nim nie zajedzie bez szkód dla pozostałych komponentów
osobiście nie ma szans żebym przesiadł się na campę z powodów ergonomicznych - ultegra6600 jest po prostu wygodniejsza dla mnie, a na campie jeździłem nie tylko na trenażerze...
co do porównywania jakościowego - moim zdaniem też sensu to nie ma - zbliżyłbym się raczej do sh105, ale tylko cenowo - na wagę nie patrzę - równie dobrze mogła by być o 0,5kg cięższa i nie krzyczałbym... chodzi o całkiem inną ergonomię... karbon kocha campę, a ja shimano choć stać mnie i na campę i na shimano i na sram'a...
co do żywotności też nie przeprowadzałem żadnego crash ani stress testu... powiem tylko tyle, że campa i sramcośtam zawsze porównują swoje wyroby do shimanowskich - tak już jest - i co ciekawe - tak stopniują porównania grup by najwyższa była o jeden stopień wyżej od DuraAce (Record, Red), a dopiero druga (Chorus, Froce) na poziomie stopniowania z DA. Ja nigdy nie odnoszę się do takich testów - jednak wewnątrz systemu różnice są widoczne i słyszalne...
Pozdrawiam
#7 Gosc_Stas_*
Posted 06 October 2009 - 19:22
Ultegra poza przyzwoitą wagą niczego przyzwoitego nie oferuje. Jeździłem na osprzecie shimano-okej precyzja jest i waga niska w miarę też,ale jakościowo za campą jest daleko w tyle ....
Ja też jestem miłośnikiem włoszczyzny, ale nie fanatycznym. Ten tekst brzmi mniej więcej tak:
"ta kobieta jest super, precyzyjna, ładna, zgrabna i inteligentna ale jakościowo jej daleko ... " :-)
Stas
Posted 06 October 2009 - 19:54
Posted 06 October 2009 - 20:12
Jestem ciekaw jak jej się sól przysłuży. Tez rozwazam upgrejd albo do Campy Centaur albo SRAM Force. Nie zdecydowalem jeszcze i przez to sie wstrzymuje z zakupem piast (albo wezme stare Recordy albo DT Swiss pod SH). Niestety, mam zle doswiadczenia z lancuchami SRAM'a. Miekkie gowienko - rozciąga sie jak guma balonowa.
Posted 07 October 2009 - 06:35
Na podstawie wlasnych doswiadczen moge powiedziec, ze Centaur to drogie, guzik warte smieci (szczegoly i zdjecia w innych tematach). Wlosi lepiej niech robia pizze i buty wizytowe! :-) Ultegra nie jest idealna, ale o niebo lepsza od Centaur. Ultegra i Centaur nie dorastaja do piet SRAM Force. SRAM Force jest mniej zaawansowany technicznie od DA, ale tez sporo tanszy. SRAM Force to chyba najlepiej wydane pieniadze na rower, przynajmniej jak do tej pory! :-) Zobaczymy co powiem za rok!
Przestań już pisać te farmazony bo to już zaczyna być żałosne.
Zobaczymy jak ten sram zniesie Twoją jazdę zimą w solance z innymi chemikaliami sypanymi na nasze drogi.
Tak w ogóle to temat campa vs shimano vs sram był poruszany pierdyliard razy.
#13 Gosc_Stas_*
Posted 07 October 2009 - 08:30
Nadal jestem zwolennikiem CAMPA, ale jak juz kiedyś pisałem SH mnie pozytywnie zaskoczyło, szczegolnie kiedy slyszy się czasami różne na temat tego sprzętu opinie.
Jak widac na SH mozna wygrac TdF i to kilka razy. Legenda CAMPY jest niezapczeczalna, ale wydaje mi się, że wykazywanie niższości SH względem CAMPY aż do upodlenia tego pierwszego jest dużą przesadą. Od pasji do fanatyzmu droga wbrew pozorom nie jest daleka. Pozdrawiam wszystkich miłośników CAMPY i SHIMANO.
Stas
Posted 07 October 2009 - 08:31
Ale co się lepiej sprawowało?Ja niedawno zmienilem 105 na miarage. I powiem jedno shimano juz wiecej nie kupie .
Nawet Xenon u mojego brata spisywal sie lepiej niz moja 105 taki mialem odczucie
Bo teraz w drugą stronę przesadzacie.
Ja jestem zwolennikiem campy, ale jeśli miałbym do wyboru mirage - 105, to wybrałbym 105kę z łańcuchem campy.
Z wyższych grup wolałbym już campę.
#16 Gosc_bartek86_*
Posted 07 October 2009 - 11:38
Przednia przerzutka chodzi jak ma chodzic da sie ja wyregulowac poprostu wiecej ma zakresów niz Sh.
Naped wydaje sie byc sztywniejszy i zmiana przełożeni jest tak mi sie wydaje pewniejsza.
Nie uważam ze Sh to jakis badziew poprostu campa mi bardzije pasuje. Ale Mirage niby nizsza grupa a warażenie mam ze chodzi lepiej
Posted 07 October 2009 - 13:39
Wracając do tematu to użytkuję mix grup mirage/veloce i uważam że to też świetny jakościowo sprzęt.Kolega ma veloce-mimo ze troche był niezadowolony na początku że tak jakos ciężko działa i w ogóle,to jak pojeździł trochę to mu przeszło marudzenie. Myślę że warto wziąć rower na takim osprzęcie. Jakby była 105 to oczywiście też nikt by nie płakał tylko też jeździł. Po prostu człowiek ma tendencję do chwalenia tego, na czym jeździ i z czego jest zadowolony 8-)
Posted 07 October 2009 - 14:28
Na podstawie wlasnych doswiadczen moge powiedziec, ze Centaur to drogie, guzik warte smieci (szczegoly i zdjecia w innych tematach). Wlosi lepiej niech robia pizze i buty wizytowe! :-) Ultegra nie jest idealna, ale o niebo lepsza od Centaur. Ultegra i Centaur nie dorastaja do piet SRAM Force. SRAM Force jest mniej zaawansowany technicznie od DA, ale tez sporo tanszy. SRAM Force to chyba najlepiej wydane pieniadze na rower, przynajmniej jak do tej pory! :-) Zobaczymy co powiem za rok!
Przestań już pisać te farmazony bo to już zaczyna być żałosne.
Zobaczymy jak ten sram zniesie Twoją jazdę zimą w solance z innymi chemikaliami sypanymi na nasze drogi.
Tak w ogóle to temat campa vs shimano vs sram był poruszany pierdyliard razy.
Zalosne jest fanatyczne zapatrzenie w Campagnolo! Mam prawo do wyrazania swoich opinii nawet jesli nie podobaja sie one innym. Mam nadzieje, ze jako wlasciciel/moderator tego forum nie idziesz w kierunku obranym przez kierownictwo innego duzego forum. W tamtym przypadku wszelakie niepochlebne opinie konczyly sie banem dla niepokornych uzytkownikow. Lubie to forum, zawsze cenie Twoje porady i doswiadczenie, ale w tym przypadku po prostu nie moge sie pochlebnie wypowiadac o produkcie, ktory mnie bardzo rozczarowal.
Tak na marginesie to wiekszosc tematow jest poruszana pierdyliard razy!
Posted 07 October 2009 - 15:48