Endura FS260- Pro Bibshort DS
Gore Bike Wear Power 2.0 Bibtights Short+
Posted 11 April 2016 - 19:36
Witam,
może ktoś polecić jakiś sklep internetowy, ale naprawdę dobrze wyposażony w spodenki letnie? Na Allegro dość średni wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o kolorystykę, nie ma w czym wybrać. Może ktoś zna jakąś stronkę. Zagranicznych nie preferuję, bo później ciężko z rozmiarami jak nie trafię, to większa zabawa z odesłaniem.
Posted 11 April 2016 - 22:05
Witam,
Jestem nowym forumowiczem i posiadaczem spodenek Attiqa i koszulki a wszystko z serii expert.
Postanowiłem się zarejestrować aby napisać kilka uwag co do spodenek Attiqa. Czytam temat od początku i sam miałem dylemat, które spodenki zakupić i zamówiłem kilka w różnym rozmiarze i od kilku producentów aby mieć wybór dobrze dobrać strój. Wracając do spodenek to niestety mają bardzo dziwny krój. Spodenki z Decathlonu seria 700 są idealne i wkładka dobrze leży tam gdzie trzeba. Jestem typowym facetem raczej wymiarowym a spodenki z serii expert niestety źle leżą. Zamówiłem rozmiar M jak i L oraz XL, które powinny przyjść w przyszłym tygodniu aby zobaczyć czy to od rozmiaru zależy. Wkładka jest przyszyta tak jak pisaliście 2 cm poniżej poziomego szwu i jest dla mnie wszyta za nisko. Musiałaby być podniesiona o 4 cm w górę gdyż nie leży tam gdzie trzeba czyli na kościach kulszowych i przez to nie spełnia swojej roli. Wkładka jest chyba za bardzo ściągnięta gdyż zewnątrz widać lekkie marszczenia a chyba tak nie powinna być wszyta. Dowiedziałem się telefonicznie iż niestety nie ma takiej możliwości aby wszyć poza szew poziomy tylko max o 1 cm można ją podnieść a to niestety nic nie da. Pytanie do Was czy też macie tak z zewnątrz pomarszczone szwy? Szelki oczywiście wyją bo są za długie a mam 182 cm wzrostu, mój obwód uda mierzony w połowie to 57 cm. Spodenki w rozm. L leżą idealnie w udzie i nic się nie marszczy ściągacz lekko ściąga tak jak powinno to być. Ogólnie spodenki bardzo fajnie uszyte i chciałem mieć fajny komplet rowerowy z koszulką, która jest dobra. Niestety wyszło inaczej i spodenki pójdą do oddania.
Koszulka XXL jest na mnie dobra a mam w klatce 111 cm więc jest idealnie dopasowana. Rozmiar koszulki XL jest za bardzo opięty i jak ktoś ma w klacie 110-112 cm to niestety będzie za ciasna.
Będę oddawał te rzeczy jak tylko przyjdzie bluza i spodenki w rozm. XL. Chyba żeby ktoś chciał kupić to nie ma problemu mogę sprzedać. Mam jeszcze spodenki Attiq Basic w rozm. M jak i L.
Jutro dostanę spodenki Vitesse po 5 dniach roboczych od zamówienia, więc myślę iż będą oki i takich problemów nie będzie jak opisałem wyżej ze spodenkami Attiq.
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że moja opinia komuś pomoże w wyborze.
Posted 12 April 2016 - 07:50
Czyli kolejny głos o zbyt nisko wszytej wkładce. Ja już trochę pojeździłem ze swoimi po reklamacji i powiem tak, gdyby była przesunięta do tyłu o jeszcze 1/2cm to wcale bym się nie pogniewał. Wyszło by na to, że w XL dotykała by niemal tego szwu, co pewnie w mniejszych rozmiarach by oznaczało to, co napisał kolega wyżej, wychodziła by poza szew.
Jak kiedyś bym się jeszcze raz decydował na Attiqi to poprosił bym o indywidualne wszycie wkładki
Posted 12 April 2016 - 17:25
Czyli kolejny głos o zbyt nisko wszytej wkładce. Ja już trochę pojeździłem ze swoimi po reklamacji i powiem tak, gdyby była przesunięta do tyłu o jeszcze 1/2cm to wcale bym się nie pogniewał. Wyszło by na to, że w XL dotykała by niemal tego szwu, co pewnie w mniejszych rozmiarach by oznaczało to, co napisał kolega wyżej, wychodziła by poza szew.
Jak kiedyś bym się jeszcze raz decydował na Attiqi to poprosił bym o indywidualne wszycie wkładki
Arni tylko, że ja rozmawiałem z Panią na infolinii z Attiqa co zrobić w mojej sprawie i powiedziała, że nie ma takiej możliwości aby wszyć wkładkę powyżej szwu poziomego, dlaczego tego mi nie potrafiono wyjaśnić.
Chciałem wysłać te spodenki czy od razu nowe z przeszytą wyżej o 3 cm wkładką, ale nie ma takiej opcji.
Trzeba by przeprojektować cały krój spodenek na nowo taką informację dostałem.
Moim zdaniem jest zły krój tych spodenek a wkładka wcale nie jest duża.
Sama Pani przyznała, że to jest mała wkładka. Jestem ciekaw jak wypadną spodenki w rozm. XL w których pewnie będę pływał skoro te są idealne gdyby nie to złe umiejscowienie wkładki i szelki krótsze to byłby ideał. Wkładka musi idealnie leżeć i chronić kości kulszowe a nie być przed nimi.
Dzisiaj dostałem spodenki z Vitesse, ale jeszcze ich nie rozpakowywałem. Zamówiłem aż 3 różne rozmiary, więc myślę że któryś z nich podpasuje i będą leżeć idealnie. Wkładka z tego co ktoś pisał jest większa i spodenki lepiej wykonane i oby tak było:) W końcu czekało się na nie 5 dni roboczych.
Zdam wieczorem relacje jak wypadają spodenki Vitesse. Pozdrawiam
Posted 12 April 2016 - 21:24
Tak jak obiecałem to zdaję relację odnośnie spodenek Vitesse.
Jestem już po wstępnych przymiarkach spodenek Vitesse Proline i jestem bardzo zadowolony
Zakupiłem tak jak wcześniej wspominałem 3 rozmiary: 5, 6 i 7 w kolorze azzurra blue aby dobrać od razu odpowiednie bez odsyłania i zbędnego czekania na wymianę.
Zacząłem od przymiarki rozm. 6 i są dobre,ale rozm. 7 lepiej leży a różni się dosłownie 2 cm w udzie w najszerszym miejscu i na samym dole 1 cm.
Spodenki Vitesse w rozmiarze 7 w najszerszym miejscu w udzie mają 24,3 cm i na samym dole 23 cm.
Spodenki Vitesse w rozmiarze 6 w najszerszym miejscu w udzie mają 22,2 cm i na samym dole 21,5 cm.
Wykonanie spodenek jest na bardzo dobrym poziomie i warto dopłacić te 70 zł do nich i być zadowolonym.
Wkładka jest większa niż w spodenkach Attiqa i przez to lepiej się układa i spełnia swoją rolę.
Leży tam gdzie ma leżeć idealnie na kościach kulszowych.
Wkładka wszyta jest przy samym szwie poziomym lecz spodenki mają inny krój od Attiqowych.
Na mnie spodenki leżą jakby były uszyte na indywidualne zamówienie .
Lycry jest w składzie 22% z gęstego spolotu, więc spodenki po założeniu są bardzo opięte a to jest duży plus.
Podaję aktywny wymiar samej wkładki ergo plus gel (kolor czerwony) w spodenkach Vitesse Proline: długość 27,5 cm i szerokość 17 cm.
Wkładka w spodenkach Attiqa a jest to TRS koloru pomarańczowego ma wymiary aktywne: długość 25 cm i szerokość 14 cm.
Ściągacz u samego dołu ma lekki luz, więc nie ściąga tak bardzo.
Taśma ta ma szerokość 5 cm. Spodenki są dłuższe od Attiqowych o 4-5 cm także po założeniu idealnie zakrywają udo.
Z tego co pamiętam można wybrać przy zamówieniu płatną opcję skrócenia o 5 cm nogawek.
Rozmiaru 5 nawet nie przymierzałem bo byłby na mnie za mały.
A jeszcze szelki są dobrze spasowane nic nie wyje jak ma to miejsce w Attiqowych.
Zmierzyłem szerokość spodenek Attiqa w rozm. L w najszerszym miejscu w udzie jak i na samym dole i wychodzi podobnie jak w rozm. 7 z Vitesse.
Mam pytanie do użytkowników spodenek bcm nowatex czy też vezuwio. Czy wykonanie kompletu np. vezuwio R5 czy też R2 jest na takim samym wysokim poziomie jak Vitesse. Miał ktoś doczynienia i porównywał jak z jakością?
Podoba mi się ten komplet i skład tych Vezuwio też jest dobry. Miałem zamówić taki komplecik i jak coś by nie pasowało to zwrócić, ale już za dużo tych zwrotów z tego Attiqa będzie to wystarczy.
Jeszcze czekam na przyjazd paczki z Attiq w tym tygodniu ze spodenkami w rozm. XL i bluzy.
Jakbyście mieli jakieś pytania to śmiało piszcie bo spodenki będę miał jeszcze długo u siebie zanim odeślę rozm. 5 i 6.
Posted 13 April 2016 - 11:31
Posted 13 April 2016 - 12:00
Witam,
może ktoś polecić jakiś sklep internetowy, ale naprawdę dobrze wyposażony w spodenki letnie? Na Allegro dość średni wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o kolorystykę, nie ma w czym wybrać. Może ktoś zna jakąś stronkę. Zagranicznych nie preferuję, bo później ciężko z rozmiarami jak nie trafię, to większa zabawa z odesłaniem.
Od dwóch lat kupuję 90% sportowych rzeczy w http://sporto.com.pl/. Większość rzeczy mają od ręki na stanie. Jak nie mają tego, co chcę nawet w ofercie, to mi prawie zawsze ściągają. Szkoda tylko, że nie mają piłkarskich rzeczy ma stanie.
Posted 13 April 2016 - 13:01
Mam tylko takie pytanie, czy Was spodenki tez bardzo mocno uciskają? I szelki? Bo chyba za mały rozmoar zamówiłem i będę musiał wymieniać.
Spodenki uciskają, ale nie mocno. Z założenia są kompresyjne, więc poniekąd tak ma być. Szelki są (u mnie) akuratne na długość (sprawdzałeś je podczas jazdy, czy na sucho? Jak wsiądziesz na rower to trochę inaczej się układają i są delikatnie luźniejsze).
Jeśli całość jest za bardzo uciskająca, szelki za krótkie i ogólnie czujesz się w tym niekomfortowo, to możliwe, że masz jednak za mały rozmiar. Pamiętaj jednak, że są to ciuchy które powinny przylegać do ciała - jeśli wcześniej w takich nie jeździłeś, to możesz odnieść wrażenie, że są za małe.
Podsumowując - super przylegające, odrobina kompresji w nogawkach, ale bez uwierania powodującego dyskomfort.
Posted 14 April 2016 - 07:23
I ja odebrałem swoje spodenki, M-ka z przeszytą wkładką, jest dobrze ale faktycznie mogłabyć jeszcze faktycznie o 1cm dalej, czyli już poza szwem. Ale wczoraj zrobiłem 100km i jestem zadowolony, wszystko dopasowane A jak mi będzie źle to sobie sam przeszyje wkładkę.
Posted 14 April 2016 - 08:17
I nadal te same odczucia co moje (w XL ok. 2,5cm poniżej), ty byś podniósł jeszcze o 1cm i ja podobnie. To nie jest przypadek raczej, by aż trzem osobom na 5 to nie pasowało, mają coś skopane w kroju. Da się jeździć, nie jest fatalnie, ale skoro mogło by być lepiej, to czemu nie? Oby kolega z Attiqa przekazał nasze uwagi na dział produkcji, to wyjdzie im całkiem fajny produkt