Jump to content

Photo

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 replies to this topic

#461 Go-Ha

Go-Ha
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 14 April 2016 - 14:31

Dzisiaj ja odebrałam swoją paczkę z attiqa.

Zamówiłam damskie experty bez szelek. W porównaniu z modelem zonda, które kupowałam rok temu, to tutaj wkładka jest faktycznie niżej wszyta. W ogóle jest to też inny krój wkładki (ale doczytałam, że w expertach jest La Fonte, a w zonda- La fonte Stark). O ile zonda rozm. L są ciut luźne na mnie, to w expertach są w sam raz.

W weekend zobaczę jak mi się w nich będzie jeździć. Generalnie na razie ich nie skreślam. 

• dejo likes this

#462 deluss

deluss
  • Użytkownik
  • 15 posts

Posted 19 April 2016 - 11:18

Ostatnio zakupiłem szose i teraz przyszedł czas na spodenki. Nie chce na początku kupować profesjonalnego obcisłego stroju na szose, tylko cos bardziej uniwersalnego zeby moc używać na innych rowerach, czasami zostawić rower i gdzies pójść w nich. Na allegro znalazłem takie spodenki 3w1 z 4f. Czy warto zakupic takie spodenki ? Czy ta wkladka jest stosunkowo wygodna ? Chodzi mi o to aby wkładka wystarczała na jakieś 100km na szosie max.

http://allegro.pl/sp...6099268746.html

#463 Gosc_TeQuila_*

Gosc_TeQuila_*
  • Gość

Posted 19 April 2016 - 13:37

...Nie chce na początku kupować profesjonalnego obcisłego stroju na szose, tylko cos bardziej uniwersalnego zeby moc używać na innych rowerach, czasami zostawić rower i gdzies pójść w nich.

deluss

kup sobie bieliznę z wkładką a na wierzch włożysz co będziesz chciał, np:

http://sklep.bcmnowa...fe_czarne2.html

czy

http://sklep.bcmnowa...fe_czarne1.html

T.

#464 deluss

deluss
  • Użytkownik
  • 15 posts

Posted 20 April 2016 - 09:10

W których spodenkach jest lepsza/wygodniejsza wkładka? 4f czy te z linku co podałeś?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

#465 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 24 April 2016 - 07:23

Do mnie też już leci paczka z Attiqi i będzie testowanie jak się wychoruję :D 

A mam pytanie ktoś ma tu spodenki vezuvio z BCM-u ? Bo Irimi powiedział, żebym brał te w strojach szpikowych i czy wkładka w nich jest wystarczająco wygodna ? 

#466 deluss

deluss
  • Użytkownik
  • 15 posts

Posted 26 April 2016 - 09:38

Co sadzicie o spodenkach z firmy Danielo i tej zelowej wkładce ? Dokladnie chodzi mi o te:

http://www.danielo.p...-na-szelki.html

Czy sa one lepsze niz Vitesse ProLine ?

http://sklep.vitesse...nki-z-szelkami/

Ktore warto wybrac ?

#467 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 28 April 2016 - 18:52

Co sadzicie o spodenkach z firmy Danielo

Krój świetny, szycie świetne, wkładka spoko, kontakt z firmą i właścicielem super, więc gdzie haczyk? Moim zdaniem jakoś lajkry kuleje, strasznie szybko utleniły mi się te mikro gumki wplecione w materiał, a przez to porobiły się dziury. Pierwszą dziurkę zauważyłem już po ok. 3 tyś. km, a po 4tyś. była na tyle duża, że spodenki nie nadawały się już do użycia. Na domiar złego szybko się mechacą, wystarczy kilka treningów i w kroku pojawiają się pierwsze zmechacenia. Tak nie powinno być moim zdaniem, nie w spodenkach za 250zł. Nie mam porównania do spodenek innych firm w podobnej cenie, ale z tych do końca nie jestem zadowolony. Fajne, ale jakby kupić w promocji za 150zł, ale w regularnej zabawa raczej nie dla amatora.

#468 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 28 April 2016 - 19:16

Ktore warto wybrac ?

Skoro są wątpliwości przy Danielo to śmiało Vitesse. Mam te proline-y i nie mam na co narzekać - gruba wygodna wkładka, kryjąca lycra, nic się nie mechaci, żadne nitki nie wystają, szerokie taśmy ściągaczy, szczegółowa rozmiarówka, również miły kontakt i można podpytać jaki rozmiar lepszy wybrać. 

Jedne z moich najlepszych spodenek (napisałbym najlepsze, ale testuje od niedawna Contour Cycling (raso) i tam też nie mam się do czego przyczepić)

#469 deluss

deluss
  • Użytkownik
  • 15 posts

Posted 29 April 2016 - 22:37

Dziękuję za obszerne informacje i chyba zamówię z Vitesse.

Mam kolejne pytania;
Czy lepiej brać z krótszymi o 5cm nogawkami?
Kiedyś gdzieś coś czytałem że niby na stronie nie dostępny jest kolor Black Fluo ale jak się napisze do nich maila to wtedy jest,czy to prawda?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

#470 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 30 April 2016 - 11:01

Czy lepiej brać z krótszymi o 5cm nogawkami?
Kiedyś gdzieś coś czytałem że niby na stronie nie dostępny jest kolor Black Fluo

To już zależy od twoich wymiarów. Ja brałem krótsze nogawki, ale ja mam obszerne uda i krótkie nogi. Warto zapytać z podaniem zmierzonych wymiarów.

Słyszałem o kolorze Black Kiwi i jest na stronie, ale o Black Fluo nie.

#471 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 April 2016 - 13:07

Pytałem w zeszłym roku o black fluo mailowo. Można było normalnie zamówić pełen przekrój ciuchów z tej kolekcji. Na stronie ich nie ma.

#472 djpawelo

djpawelo
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 30 April 2016 - 16:00

potwierdzam można zamawiać kolor black fluo. Deluss nie musisz wybierać skrócenia nogawek o 5 cm gdyż jest też taka opcja aby skrócić nawet o 3 cm nogawki i moim zdaniem będą oki. Na maila trzeba pisać takie informacje co się chce aby zrobili.

Mam właśnie kolor black kiwi skrócone o 3 cm i dla mnie są oki a w kolorze niebieskim mam pełną nogawkę i zakrywa całe udo.

Można również skrócić od razu szelki na linii produkcyjnej. Później to jest koszt 30 zł więc lepiej od razu.

Ja miałem trochę szelki za długie więc od razu zamawiając 2 spodenki podałem aby mi je skrócili o 7 cm i teraz lepiej trzymają gdyż są napięte cały czas. Trzeba po prostu przymierzyć spodenki i już później się wie co trzeba zrobić aby były jeszcze lepsze.

Vitesse jest elastyczne także nie ma z nimi problemu.

Powiem Wam iż jest jeszcze opcja zamówienia w Vitesse wkładek (ergo plus gel w cenie 40 zł i ergo plus w cenie 30 zł) i krawcowa spokojnie poradzi sobie. Vitesse do nie swoich spodenek nie wszywa wkładek, więc pozostaje radzić sobie w inny sposób. Ja wkładki również zamówiłem i wczoraj z kolejnymi spodenkami dostałem zamówienie po 7 dniach roboczych.

Wkładki będą wszyte do spodenek z Decathlona, które od dłuższego czasu posiadam. Te wkładki z insertami żelowymi są za słabe do mojej wagi a wkładka od początku i tak źle była przyszyta trochę za nisko, więc warto je zmodyfikować i mieć ze 4 pary spodenek na wymianę:)

Zamiast kupować nowe spodenki to lepiej zmienić wkładkę na nową i mieć spokój na dłuższy czas.

Pozdrawiam

#473 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 30 April 2016 - 18:54

Zamiast kupować nowe spodenki to lepiej zmienić wkładkę na nową i mieć spokój na dłuższy czas.

Dopóki nie podziurawi się lajkra w kroku :)

ja chciałem zapytać o tę wkładkę Chrono Contact co się ją wszywa niby na zewnątrz spodenek, sprawdza się to? Jak ona się ma do pozostałych wkładek żelowych Vitasse?

I jeszcze jedno pyt. pomocnicze, czy wg. ich tabeli rozmiarów, obwód bioder to obwód pasa czy obwód na wysokości pośladków (poniżej pasa)?

#474 speed50

speed50
  • Użytkownik
  • 109 posts

Posted 30 April 2016 - 21:33

Wczoraj przyszły Attiq Expert z przeszytą wkładką (Rekord Carbon), dzisiaj po pierwszej przejażdżce bardzo pozytywne wrażenia.

W mojej ocenie, jeżeli ktoś ma taką możliwość, niech wybierze tą wkładkę (dopłata to tylko 20pln).

#475 djpawelo

djpawelo
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 30 April 2016 - 21:44

Dopóki nie podziurawi się lajkra w kroku :)

ja chciałem zapytać o tę wkładkę Chrono Contact co się ją wszywa niby na zewnątrz spodenek, sprawdza się to? Jak ona się ma do pozostałych wkładek żelowych Vitasse?

I jeszcze jedno pyt. pomocnicze, czy wg. ich tabeli rozmiarów, obwód bioder to obwód pasa czy obwód na wysokości pośladków (poniżej pasa)?

Ano to miałem na myśli jeśli spodenki będą w dobrym stanie to wtedy wymienić wkładkę:).

Jak się ma kilka szt. spodenek na zmianę to trochę potrwa zanim się podziurawią. 

Ktoś z Was pisał, że użytkuje 4 lata spodenki Vitesse i nic się z nimi nie dzieje. Nadal wyglądają jak nowe.

Odnośnie rozmiarówki to jest to obwód bioder na wysokości pośladków.

Obwód pasa jest mierzony na wysokości pasa tak jak to zawsze bywa.

W spodenkach Vitesse najważniejszy wymiar to obwód uda mierzony w jego połowie i biodra też mogą być chociaż ja w 3 rozmiarach się mieściłem (5,6,7) a wybrałem rozm. 7. Mam już 2 parę ich spodenek i dobrze mi się w nich jeździ. Lycra jest mocna gdyż jest jej w składzie 22%, więc spodenki są dobrze opięte i jest niezła kompresja.

Zelowa wkładka jest jedna ergo plus gel w kolorze czerwonym a w pomarańczowym ergo plus jak wkładka la fonte TRS.

#476 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 01 May 2016 - 20:47

Ty, ale wszedłem na ich strone i jest opcja wyboru w spodenkach serii bodaj PRO, wkładki Chrono Contact

#477 Go-Ha

Go-Ha
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 01 May 2016 - 20:57

A jak to jest z żelowymi wkładkami? Bo słyszałam opinie, że w czasie upałów na długich dystansach odparzają.

#478 djpawelo

djpawelo
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 01 May 2016 - 21:38

Ty, ale wszedłem na ich strone i jest opcja wyboru w spodenkach serii bodaj PRO, wkładki Chrono Contact

No jest do wyboru wkładka Chrono Contact w serii Proline i Speedline.

Jak się sprawuje tego nie wiem. Ktoś z forowiczów pamiętam wspominał o niej iż używa.

Wymienić chyba takiej wkładki niestety się nie da z tego co mi Vitesse mówiło.

Także to jedyny jej minus.

#479 djpawelo

djpawelo
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 01 May 2016 - 21:41

A jak to jest z żelowymi wkładkami? Bo słyszałam opinie, że w czasie upałów na długich dystansach odparzają.

Czas pokaże jak wkładka będzie się sprawować w upały po 25-30 stopni w cieniu.

Wkładka żelowa jest tylko w miejscach gdzie leżą kości kulszowe (czyli w najszerszym miejscu), więc raczej nie powinno to mieć większego znaczenia podczas upałów.

Mam spodenki z Decathlonu i tam są na całości inserty żelowe i podczas upału nie było tak źle a jeździłem nawet jak było 35 stopni w cieniu. Ta wkładka pójdzie do wymiany i będzie wszyta z Vitesse ergo plus gel.

Vitesse ma wkładki produkowane przez firmę Dolomiti czyli jakościowo te same co La Fonte.

#480 Go-Ha

Go-Ha
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 02 May 2016 - 20:21

Vitesse ma wkładki produkowane przez firmę Dolomiti czyli jakościowo te same co La Fonte.

La Fonte to (z tego co widzę w internecie) wkładka wypełniona jakąś pianką, nie żelowa.

Właśnie sama jestem ciekawa tych żelowych. Nigdy nie miałam, jedyne żele to tylko te w rękawiczkach i akurat zastosowanie wkładek żelowych w rękawiczkach mi pasuje. O wkładkach żelowych w spodenkach słyszałam na razie od dwóch osób negatywne opinie :/ Być może to z powodu niedopasowania rozmiaru spodenek i im się przesuwało, nie wiem.

Reply to this topic