Spodenki Vitesse Ergo Plus Gel to nie są stricte żelowe. Miałem żelowe z decathlon i nijak ma się to z owymi vitesse. To jest chyba mieszanka żelu z pianką.
Spodenki Rowerowe - Letnie
Napisano 26 sierpień 2016 - 16:02
Używam raso (szyte na zamówienie i wkładka chyba nie najwyższy model, jakiś "medium density"?) oraz Vitesse Ergo Plus Gel i jak dla mnie vitesse wygrywa - dłuższa jazda zanim poczuję ból tyłka. Niedługo będę miał inne spodenki szyte przez raso ale z wkładką DrPad DOC74 3D to będę miał porównanie.
Czy mógłbyś powiedzieć jak wypada ta wkładka DrPad DOC74 3D w spodenkach Contour w porównaniu do Vitesse Ego Plus Gel?
Napisano 26 sierpień 2016 - 16:58
PeterMike, zrobiłem kilka 100-200km na tych DrPad i są równie dobre co w Vitesse. Nie ma problemu z takimi dystansami. Jedyna różnica, jak chyba gdzieś wspominałem, to wkładka Vitesse jest minimalnie grubsza, ale nie jest to proporcjonalne do komfortu - ot takie spostrzeżenie i uczucie na początku jazdy jakby się było minimalnie wyżej. Niuanse, a Contoura możesz brać śmiało.
Napisano 26 sierpień 2016 - 21:09
Dziękuję za odpowiedź, jeszcze jedno pytanie, czy jesteś w stanie ocenić jak ta wkładka ma się do Decathlon'owych Aerofit'ów (te mają wkładkę niebieską)?
http://www.decathlon...6.html#v2015192
Napisano 26 sierpień 2016 - 21:27
Porównując do Aerofit, to Contour ze swoją wkładką jest w mojej opinii lepszy. Wkładka jest wygodniejsza i można robić na niej kilometry właściwie nie odczuwając żadnego dyskomfortu, a dodatkowo szwy mocujące ją do materiału są delikatniejsze. W moim przypadku w Aerofitach po 120-150km zaczynają się problemy z obcieraniem w pachwinie spowodowanym drażniącymi to miejsce szwami i pojawia się ból tyłka. Przy Contour i DrPad nie ma niczego takiego i spokojnie można jechać.
Wkładka DrPad jest trochę grubsza i wydaje się bardziej mięsista, oraz jest szersza (na oko ~2cm więcej w okolicach kości - co w moim przypadku może mieć właśnie przełożenie na komfort).
Napisano 30 sierpień 2016 - 08:18
Kupiłem spodenki Contour. Jednak nogawki są stanowczo za długie, prawie nachodzą na kolano. Czy miał ktoś podobny problem z produktami Raso?
Mam rozmiar L przy 85cm długości wewnętrznej nogi. 185cm wzrostu.
Nie wiem czy przy wymianie na rozmiar M byłaby wystarczająca poprawa jednocześnie z brakiem ucisku w innych miejscach, jak np. szelek.
Napisano 25 listopad 2016 - 10:50
No i bądź tu mądry. Chcę dopasować spodenki Raso i po Waszych wpisach mam mały problem. Przy wzroście 172cm mam raczej krótkie nogi 77-78cm. Żeby tego było mało w kolanie szczupłe a czworogłowy z wyróżniającym się obszernym bocznym. Tak 5cm nad kolanem 44cm, w połowie uda 54, 5cm poniżej kroku (największy obwód) 57-58. Góra natomiast klasyczna eMka wytaliowana, biodra 90, talia 78.
Waham się między S a M. Macie jakieś sugestie?
Obecnie w użyciu spodenki Vezuvio Pro r.S/4 i Martombike 573 r.M.
Napisano 07 grudzień 2016 - 19:41
Na pewno. Wkładka średnia i przede wszystkim mają gumkę na zakończeniu nogawek co jest bardzo niewygodnym rozwiązaniem. Już tańsze Attiq będą lepsze. Mogę też zaproponować bardzo dobre spodenki z zamówienia, które właśnie organizuję http://szosa.org/top...2017-w-trakcie/
- nsmartin lubi to
Napisano 21 styczeń 2017 - 08:57
A jeździ ktoś z was w Attiq Basic?
edit:
Nikt nie jeździ w takich? bo sobie kupiłem i jakoś dziwnie leżą i teraz nie wiem czy to ja jestem jakiś niewymiarowy czy to problem ze spodenkami.
Wkładka ucieka spod kości kulszowych, szelki przydługie i trochę luźne w talii.
Napisano 22 luty 2017 - 12:21
A jeździ ktoś z was w Attiq Basic?
edit:
Nikt nie jeździ w takich? bo sobie kupiłem i jakoś dziwnie leżą i teraz nie wiem czy to ja jestem jakiś niewymiarowy czy to problem ze spodenkami.
Wkładka ucieka spod kości kulszowych, szelki przydługie i trochę luźne w talii.
Jeżdżę w Attiq, ale modelu Race Pro. Są skrojone kiepsko, był nawet temat na forum - część osób
odsyłała gacie w celu przeszycia wkładki.
- nsmartin lubi to
Napisano 02 kwiecień 2017 - 15:11
http://www.bikeateli...vuelta-bibshort
Miał ktoś te spodenki? Są w miarę ok? Szukam czegoś w tym przedziale cenowym (do 200zł). Koniecznie w stonowanych kolorach
Napisano 17 kwiecień 2017 - 15:07
Czy ktoś z Was użytkuje spodenki Rogelli Performer 2.0? Kosztują podobnie jak Contour i miałbym możliwość ich przymierzenia w sklepie. Tylko nie wiem czy to podobna klasa jak Contour? Najbardziej zależy mi na wygodnej wkładce bo żelowa Decathlonowa z serii 700 nie daje mi wystarczającego comfortu ma dłuższych dystansach.