Spodenki Rowerowe - Letnie
Napisano 06 marzec 2023 - 07:55
Ja mam 177cm i 71kg. Spodenki Competizione w rozmiarze M pasują ściśle, ale nie krępują ruchów. Szelki są też raczej takie opięte, mimo wszystko nie wymieniałem na L.
U mnie natomiast przy 176cm wzorstu i wadze na przekroju roku od 68 do 72kg sprawdza się rozmiar L, we wszystkich 5 parach które mam, m.in. Competizione, Entrata i jakieś długie których nazwy nie pamiętam.
Jak mierzyłem rozmiar M to był za ciasny na obwodzie uda i do tego szelki bardzo mocno się naciągały. Szczególnie na udzie było widać jak materiał "zmienił kolor" po rozciągnięciu. Także pozostaje mierzyć.
Dodatkowo dla pełnego obrazu sytuacji, dodam że koszulki czy kórtki od Castelli używam w rozmiarze M.
Napisano 06 marzec 2023 - 08:54
Wydaje mi się, a wręcz jestem pewny, że nie powinieneś się sugerować tym jak komu wygodnie się siedzi w danych gaciach. Ludzie mają różną wagę, różną budowę i rotację miednicy, różne ustawienie siodła, przede wszystkim różne siodła, pozycje na rowerze. A to wszystko wpływa na to jak wkładka układa się miedzy tyłkiem a siodełkiem.
Jestem przekonany, że ten sam kolarz w tych samych gaciach, lecz na dwóch różanych rowerach będzie odczuwał inny komfort wkładki.
Dlatego raczej należałoby rozmawiać o jakości spodenek, a nie o wygodzie wkładki. Ja jestem na przykład ofiarą peanów na cześć wkładki dr pad, która dla mnie jest nieporozumieniem. Nie jestem w stanie jechać w niej dłużej niż 1,5 h i nie mogę sobie z nią znaleźć pozycji na siodle.
Co do rozmiaru, ja mam spodenki L Competizione i Entrata
Może wolałbym mieć M jeżeli chodzi o dopasowanie na tyłku, lecz ja mam długie nogi i Mki byłyby już za krótkie na udzie. 176 cm wzrost, 65 kg, noga 87,5 cm.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- EmPe lubi to
Napisano 06 marzec 2023 - 09:02
.Co do rozmiaru, ja mam spodenki L Competizione i Entrata
Może wolałbym mieć M jeżeli chodzi o dopasowanie na tyłku, lecz ja mam długie nogi i Mki byłyby już za krótkie na udzie. 176 cm wzrost, 65 kg, noga 87,5 cm.
Po tym co napisałeś, to przy moim 176cm, 68kg i nodze 85cm, to raczej też powinienem iść w kierunku L. Dziękuję
Napisano 06 marzec 2023 - 10:26
Uważam, że jesteś jednak na granicy dwóch rozmiarów. Najlepsza metoda to zamówienie dwóch rozmiarów i odsyłka jednego. W moim przypadku oba dobrze leżały, M troszkę fajniej opinał, ale nogawka na nodze podchodziła już za wysoko.
Myślę, że to najlepszy pomysł, wziąć M i L a następnie sprawdzić.
Napisano 07 maj 2023 - 09:00
Kupiłem rok temu spodenki Quest Cargo z zieloną wkładką La Fonte HD Ergonomic Man. Jakość wykonania spodenek na wysokim poziomie lecz wkładka się przesuwa do przodu jak tylko podniosę tyłek, a najgorsze, że po roku użytkowania wewnątrz wkładki zaczął się zwijać materiał tworząc "grudki" wielkości 0,5cm... przy 3~4h jazdy zaczyna być odczuwalny dyskomfort.
Napisano 19 maj 2023 - 08:01
Mam pytanie odnośnie rozmiarowki bibsow od Castelli.
Zamierzam sobie zamówić model Entrata w rozmiarze L.
W spodenkach Endury jeżdżę e rozmiarze L, Gore Wear tak samo.
Castelli kupować również L, czy trzeba brać jak w Bluzach Ros dwa rozmiary wyżej niż w cywilnych ciuchach?
Napisano 19 maj 2023 - 11:08
Cześć,
Mam pytanie odnośnie rozmiarowki bibsow od Castelli.
Zamierzam sobie zamówić model Entrata w rozmiarze L.
W spodenkach Endury jeżdżę e rozmiarze L, Gore Wear tak samo.
Nie wiem jak się ma Endura do Castelli, ale w Assosach jezdżdżę w M i Castelli kupiłem też M i raczej w L byłoby już za luźno. Mowa o Castelli Endurance3.
Napisano 21 maj 2023 - 19:24
Czy ktoś z tutaj obecnych używa bibsów Rapha Pro Team II w wersji Long?
https://www.rapha.cc...t/PSH04LNDNWSML
mam strasznie długie nogi a do tego bardzo szczupłe, dlatego większość bibsów jest dla mnie za krótkich
Niestety to Rapha czyli tragiczna jakość w tragicznej cenie, ale może te gacie to jakimś cudem wyjątek.
nie chodzi mi o to czy są wygodne, lecz o to czy wykonanie jest jakieś w miarę akceptowalne i czy faktycznie są dłuższe niż regularne gacie innych firm.
Napisano 22 maj 2023 - 10:39
Akurat te gacie Endury szału nie robią, ale dramatu też nie ma.
Przy okazji: Endura chwali się nowymi wkładkami 3D: https://magazynbike....ix-egm-bibshor/
Napisano 20 lipiec 2023 - 00:19
Mam parę Entrata, przymierzyłem dzisiaj bibsy Endurance 3 i szelki są tak samo mało wygodne jak w Entracie.
Nie wiem czy to kwestia złego rozmiaru, ale szelki niemiłosiernie cisną mnie w barkach.
Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka