Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 odpowiedzi w tym temacie

#1261 buble_corp

buble_corp
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 20 lipiec 2023 - 08:26

Mam Competizione i faktycznie szelki trochę cisną zaraz po założeniu, ale jak się siądzie na rowerze i pochyli to tego zupełnie nie czuć.

#1262 juhas99

juhas99
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 20 lipiec 2023 - 09:43

Mam Competizione i faktycznie szelki trochę cisną zaraz po założeniu, ale jak się siądzie na rowerze i pochyli to tego zupełnie nie czuć.

Szelki to chyba najsłabsza strona większości spodenek Castelli, a już na pewno niższych modeli jak Entrata czy Competizione. Są wąskie i do tego jeszcze mają tendencję do zwijania się po założeniu, aczkolwiek tak jak kolega pisze, na rowerze czuć to jakby mniej. 

#1263 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 24 lipiec 2023 - 07:20

Czy we wszystkich modelach spodenek castelli sa takie okropne szelki?
Mam parę Entrata, przymierzyłem dzisiaj bibsy Endurance 3 i szelki są tak samo mało wygodne jak w Entracie.
Nie wiem czy to kwestia złego rozmiaru, ale szelki niemiłosiernie cisną mnie w barkach.

Gacie na rower nie służą do stania tylko do jazdy na rowerze. Szelki cisną jak się stoi ale jak się jedzie złożonym na rowerze to już nie cisną. 

#1264 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 24 lipiec 2023 - 07:23

Gacie na rower nie służą do stania tylko do jazdy na rowerze. Szelki cisną jak się stoi ale jak się jedzie złożonym na rowerze to już nie cisną.

No nie wiem. Tylko szelki w spodenkach Castelli tak cisną. W innych firmach nie ma tego problemu.
Ale może to też być wina tej dziwnej rozmiarówki. Zamowilem drugie, rozmiar XL i już nic nie ciśnie, ani w kroku, ani w barach od szelek.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

#1265 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 352 postów

Napisano 26 lipiec 2023 - 07:37

Ja mam Free Aero RaCe z Castelii i tez szelki cisna.

Oni chyba tak robia, bo w 2021 tez mialem ten model i tez cisnely.

Tam dodatkowo te szelki byly dosc waskie, teraz sa ciut szersze.

Generalnie w gaciach jezdzi sie dobrze, dlatego wzialem kolejne, ale nie bylby to dla mnie wybor na jakas mega dluga trase.

Faktem jest to co wspomnieliscie, za na rowerze czuc inaczej niz jak sie stoi, ale do 100 % komfortu troszke brakuje.

Zawsze sadzilem, ze to wynika z mojej malo kolarskiej sylwetki, powinienem byc 5-7 cm nizszy i byloby po klopocie, ale widze po wpisach, ze to nie jest jednak problem jednostkowy.

To co przemawia za Castelii to fakt, ze oni maja dobre ceny na wyprzedazach w stosunku do tego co sie dzieje z ciuchami na rynku.

No i mam od nich wiele innych rzeczy z ktorych jestem zadowolony (Gabba, Perfetto).

Jakis czas temu kupilem tez gacie z Maap i jestem bardzo zadowolony poki co.

Nr 1 na bardzo dlugie trasy, a wzialem najtanszy model, bo oni juz zaczynaja przeginac cenowo.

#1266 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 lipiec 2023 - 08:16

Mnie szelki w Castelli też "cisną", ale na rowerze zupełnie tego nie czuć. W zasadzie czuć to tylko przez chwilkę po założeniu spodni. Natomiast Free Aero RC to dla mnie rewelacyjny spodeń. 

#1267 Umpero

Umpero
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 12 wrzesień 2023 - 20:15

Hej

Potrzebuję rady odnośnie zakupu spodenek.
Rozważam pomiędzy dwoma poniższymi modelami.
Assos Mille GT C2 i EKOI Gel Memory Racing.

Spodenki planuję w głównej mierze używać do:
1. Wyścigi na Zwift
2. Długie jazdy na Zwift
3. Długie jazdy pod chmurką

Ekoi są w promocji co za tym idzie trochę tańsze.
Z kolei Assos każdy chwali.
Czy ktoś może doradzić i wskazać, które jakościowo mają lepszą wkładkę?

https://stylowa.pro/...lackSeries/5021

https://www.ekoi.com...B8aArbQEALw_wcB

#1268 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 wrzesień 2023 - 05:54

Na trenażer szukałbym spodenek z cienką wkładką bo mniej grzeje w tyłek, a walory „amortyzujące” grubej wkładki na trenażerze są zbędne. Ja używam na trenażerze po prostu starych spodenek które już wstyd założyć między ludzi :) Tyle że moje sesje to max 1h15min.
  • lupus lubi to

#1269 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 07:09

Assos wcale nie każdemu pasuje. Przykładowo dla mnie R9 okazały się bardzo niewygodne. Gniotą mnie w kroczu i ostatecznie nadają się na krótsze niż 2h jazdy. Wykonanie samych spodenek jest bardzo dobre i nie mam się do czego przyczepić.

Promocje u EKOI to sandrowe ceny. Ta firma ma niemal permanentne promocje na wszystko.

Wygląda to tak, że niekoniecznie droższe oznacza wygodniejsze. Po spełnieniu pewnego standardu jak płaski szwy, elastyczny i oddychający materiał sprawa wygody staje się bardzo indywidualna.

#1270 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 07:13

Spodenki Assosa to najwygodniejsze spodenki jakie miałem ale niestety przetarły się w kroku i zmechaciły po prawie 18 miesiącach jeżdżenia. Moje Castelli, które mam że 3 lata nie mają śladów użytkowania a zrobiły znacznie więcej godzin jazdy. Nie będę pisał, że assos jest zły ale ja już nie kupię.

#1271 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 16:36

Mille GTO albo GTS są super, to jest mega dobre na gravele i jazdy endurance. Natomiast z pozycją czasową się średnio dogadują , za dużo jest już pianki.

#1272 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 16:36

Mille GTO albo GTS są super, to jest mega dobre na gravele i jazdy endurance. Natomiast z pozycją czasową się średnio dogadują , za dużo jest już pianki.

#1273 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 01 październik 2023 - 17:21

Zaatakowały mnie ostatnio reklamy tego sklepu:
https://prawie.pro/p...ro-300w-czarne/
Ktoś coś?
Ponad 150 opinii gaci i same ochy i achy.
Byłem już nastawiony na promocję Questa z okazji dnia chłopaka, a tu "nowy gracz" na rynku?

#1274 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 01 październik 2023 - 17:30

Ja osobiście nie lubię spodenek z taśmą na dole nogawki, więc Quest Endurance są idealne.
  • lupus i Jaca911 lubią to

#1275 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 01 październik 2023 - 17:33

Zaatakowały mnie ostatnio reklamy tego sklepu:
https://prawie.pro/p...ro-300w-czarne/
Ktoś coś?
Ponad 150 opinii gaci i same ochy i achy.
Byłem już nastawiony na promocję Questa z okazji dnia chłopaka, a tu "nowy gracz" na rynku?

Martombike dle niego szyje ubrania. Taka średnia ok półka, dla mnie questy są lepsze. 

• Jaca911 lubi to

#1276 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 01 październik 2023 - 17:37

Mortombike mam bluzę jesienną i spodnie zimowe z membraną. Szału nie ma ale też nie żal gdy dostaną błotem pośniegowym lub solanką.
Dzięki za info

#1277 newjunior

newjunior
  • Użytkownik
  • 159 postów

Napisano 12 styczeń 2024 - 14:20

Witam. Szukam spodenek na dłuższe dystanse żadne ultra. Wczoraj przyszły do mnie spodenki sportful total comfort rozmiar L i raczej je odeśle. Szelki mocno Cisna , nogawki są długie, sięgają do kolana, długość nogawek mi nie przeszkadza, uważam że bardzo fajnie. Wkładka gruba niby dobra na długie dystanse. Mam 180 cm wzrostu. Szczupła sylwetka 85 w pasie i 95 w biodrach i 80 kg wagi. Proszę jakieś sugestie. Czy ktoś miał do czynienia z wkładką ROAD PERFORMANCE SPACE 2 MEN. Występuje ona w spodenkach Raso prestige. Proszę jakieś sugestie i opis doświadczen. Mam spodenki endura FS 260 pro, wkładka do około 4 godzin jazdy.Najwiejszy dystans w ostatnim czasie przejechałem w spodenkach Raso z zamówienia grupowego i ogólnie spoko 11 godzina jazdy bez jakiś zastrzeżeń. Budżet góra 600 zl
  • newjunior lubi to

#1278 wierzba

wierzba
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 21 styczeń 2024 - 18:00

Czy ktoś miał do czynienia z wkładką ROAD PERFORMANCE SPACE 2 MEN. . Budżet góra 600 zl

wspomniana przez Ciebie ma wiekszą gęstość i grubość niż ta z eroe/raso https://www.elastici...tomic-road-men/ więc imo powinna dawać radę, ale w tym budżecie sprawdziłbym na Twoim miejscu assos c2

#1279 wierzba

wierzba
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 21 styczeń 2024 - 18:00

Czy ktoś miał do czynienia z wkładką ROAD PERFORMANCE SPACE 2 MEN. . Budżet góra 600 zl

wspomniana przez Ciebie ma wiekszą gęstość i grubość niż ta z eroe/raso https://www.elastici...tomic-road-men/ więc imo powinna dawać radę, ale w tym budżecie sprawdziłbym na Twoim miejscu assos c2

#1280 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 styczeń 2024 - 19:18

Witam. Szukam spodenek na dłuższe dystanse żadne ultra. Wczoraj przyszły do mnie spodenki sportful total comfort rozmiar L i raczej je odeśle. Szelki mocno Cisna , nogawki są długie, sięgają do kolana, długość nogawek mi nie przeszkadza, uważam że bardzo fajnie. Wkładka gruba niby dobra na długie dystanse. Mam 180 cm wzrostu. Szczupła sylwetka 85 w pasie i 95 w biodrach i 80 kg wagi. Proszę jakieś sugestie. Czy ktoś miał do czynienia z wkładką ROAD PERFORMANCE SPACE 2 MEN. Występuje ona w spodenkach Raso prestige. Proszę jakieś sugestie i opis doświadczen. Mam spodenki endura FS 260 pro, wkładka do około 4 godzin jazdy.Najwiejszy dystans w ostatnim czasie przejechałem w spodenkach Raso z zamówienia grupowego i ogólnie spoko 11 godzina jazdy bez jakiś zastrzeżeń. Budżet góra 600 zl

Jeśli w spodenkach Endura FS260 dajesz radę przejechać tylko 4 godziny to być może po prostu musisz więcej pojeździć i przyzwyczaić tyłek? Żadne spodenki, nawet te za 1000zł na niewiele się zdadzą jeśli "4 litery" nie są zahartowane.
W rzeczonych spodenkach Endury, bez najmniejszych problemów dawałem radę przejechać ciągiem kilkadziesiąt godzin. Wkładka ma dużą gęstość i dodatkowo żelowe inserty podpierające kości kulszowe. Moim zdaniem wkładka serii 600 Endury to jedna z najlepszych na długie dystanse.

Dodaj odpowiedź