Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lanzarote, Wypożyczalnie Rowerów.

Lanzarote

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 lina

lina
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 marzec 2015 - 21:57

Cześć,

W najbliższym czasie wybieram się na urlop na Lanzarote. Wyjazd raczej "nie kolarski", ale chciałbym trochę pośmigać na szosie, możecie podrzucić jakieś informacje praktyczne odnośnie jazdy na tej wyspy. Jadę do Puerto del Carmen możecie polecić jakieś wypożyczalnie rowerów w tej miejscowości. 

Z góry dzięki za odpowiedź.

Adam

#2 dominotrzy

dominotrzy
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2015 - 08:39

hej

Byłem w 2013r też w Puerto del Carmen w hotelu Riu Paraiso. Obok niego jest sklep i wypożyczalnia rowerów. Wpisz sobie w maps.google współrzędne 28.924911,-13.639671.

Z tego co pamiętam ceny są różne w zależności jaki rower wypożyczysz.

Rowery szosowe mają firmy BH. Ja sobie wypożyczyłem carbonowy model na shimano ultegra. kosztował chyba 160zł za dobę o ile dobrze pamiętam. Troche to kosztuje ale przeżycia z jazdy po wyspie nie do opisania. Ogólnie wyspa jest mała więc można bez problemu ją objechać w 1 dzień. Super kręte podjazdy pod stożki wulkaniczne. Przygotuj się na bardzo silne wiatry. Raz tak wiało że na prostej drodze miałem na liczniku 60km/h bez większej spinki. Jak masz jakieś pytania to pisz..

pozdrawiam

#3 lina

lina
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 22 marzec 2015 - 10:20

Cześć,

Dzięki za podpowiedź.

Właśnie wróciłem. Sklep o którym piszesz był obok mojego hotelu, a więc pierwsze kroki skierowałem do niego. Rowerki fajne, ale niestety za wypożyczenie liczyli drożej niż w pozostałych sklepach. Finalnie wypożyczyłem u austryjaka prowadzącego sklep przy głównym deptaku, cena za carbonową Meride na Ultegrze to 25 Euro / dzień - ceny wszędzie (z wyłączeniem wymienionego sklepu) były takie same 25 euro za carbonowy rower i 19 euro za alu na shimano 105. Sklepów generalnie jest sporo więc nie było problemu. 

Co do wiatru to faktycznie wiało dość mocno, 60-70 km/h po płaskim nie było problemem, ale boczne czy czołowe wiatry sprawiały problem.

Pozdrawiam.

Dodaj odpowiedź