Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełko Bontrager Paradigm Race

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 22:59

Mam takie siodełko w domane, czy ktoś z Was miał z nim styczność za miękkie czy to kwestia przyzwyczajenia po przrsiadce z Prologo Nago Evo?

#2 wojtek85

wojtek85
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 05:36

Mam to siodełko w Domane i jestem pozytywnie zaskoczony, jezdzi mi sie bardzo dobrze. Wydaje sie miękkie ale chyba o to chodzi w Domane żeby było komfortowo.

Tak czy inaczej to sprawa indywidualna, jednemu podpasuje innemu nie...

#3 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 06:10

Dziękuję, a długie dystanse pokonujesz?

#4 wojtek85

wojtek85
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 07:42

Rożnie, w ten weekend jeździłem na Domane pierwszy raz i zrobiłem dwie trasy po 60 km i tyłek nie bolał. Mam tez Madone z tym samym siodełkiem i rownież jest wygodnie.

Na początku myślałem, ze pierwsze co bede musiał wymienić w rowerach, to siodełko ale ku mojemu zaskoczeniu od razu mi podpasowalo :)

Edit: Myślałem, ze mam Race bo to najniższy model na stronie Bontragera ale chyba mam jeszcze niższy czyli Paradigm 1.

#5 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 08:53

Dziękuję spróbuję jeszcze pojeździć, stare siodełko też mi na początku nie pasowało, może mam takie wrażenie przez słabej jakości wkładki w spodniach ale na twardszym jest ok

#6 wojtek85

wojtek85
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 09:29

Widziałem u siebie w salonie Treka specjalny miernik Inform, który pozwala dopasować siodełko do rowerzysty, nie korzystałem ale moze popytaj u siebie czy maja cos takiego

Jesli chodzi o pampersa to ja do treningów używam spodenek Bontrager Race i wkładka jest ok

#7 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 04 maj 2015 - 22:13

Ile czasu potrzeba aby się przyzwyczaić do siodełka,zrobiłem 500+km i dalej coś mi nie pasuje, poprzednie było twardsze Prologo Nago Evo i jakoś bardziej mi odpowiadało choć na początku też czułem dyskomfort. Zakładam spodnie z bardzo dobrymi wkładkami a czas jazdy ok 2h to wcale nie tak długo.
Poradzcie coś?

#8 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 04 maj 2015 - 22:24

Ale co Ci nie pasuje? Obciera Cię? Ból w jakimś konkretnym miejscu? Po jeździe? W trakcie jazdy?

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#9 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 05 maj 2015 - 05:03

Po ok 1h jazdy odczuwam może nie ból ale dyskomfort, prubuje zmieniać pozycję przesuwać się przód/ tył ale to pomaga na krótko, tam gdzie się da wstaje i to pomaga a jak zrobię przerwę nawet krótką 5min to przez jakiś czas (20min) jest ok,
Jak założę spodnie z gorszą wkładka to uczucie się potęguje a jak mam pod spodem zwykle gacie to się poobcieram, na twardszym siodelku nie było idealnie ale chyba lepiej.
Chciałbym jeździć z przyjemnością po ok 3h ale trudno mi to sobie wyobrazić. po skończeniu jazdy problem nie występuje (chyba że się poobcieram).

#10 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 05 maj 2015 - 07:19

Słowo dyskomfort za wiele nie mówi. Poprzednie siodło Ci pasowało? To ma taką samą szerokość? Skoro dupa nie boli po jeździe to nie jest źle i jest szansa na przyzwyczajenie się. Sprawdź może jeszcze ustawienie siodła czy jest prawidłowe, ewentualnie pokombinuj z ustawieniem leciutko. Samo słowo dyskomfort za wiele nie mówi i ciężko precyzyjnie trafić w problem. ps. Nie zakładaj bielizny pod spodenki ;-)

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#11 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 05 maj 2015 - 08:30

Skorzystałem z pomiaru inform. Wskazał 146 mm jako siodło kompatybilne (w ofercie 128, 146, 154), wygodnie siedziało mi się na 154. Selle italia używałem 130 :) I nadal używam Selle Italia.

Jak dla mnie siodła Bonti są specyficzne, nie udało mi się dogadać jak do tej pory z żadnym.

Bonti ma ofertę 100 procent gwarancji komfortu - jeśli nie dogadasz się z siodłem w ciągu 30 dni - możesz zwrócić je sprzedawcy. W ofercie są 4 modele szosowe.

#12 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 05 maj 2015 - 21:15

Tobo siodło mam w kpl. Z rowerem więc wymiana nie wchodzi w grę, nie wiedziałem że są pomiary jaka szerokość powinno się wybierać. Spróbuję jeszcze trochę się przyzwyczaić ale mam na nie długie zeby ;-)

Dodaj odpowiedź