Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiercanie Zapieczonej Śruby A Naprężenia Metalu

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 marzec 2015 - 20:03

Witam wszystkich,

ostatnio w aluminiowej korbie Shimano byłem zmuszony rozwiercić jedną śrubę - komin - trzymający blaty. Korba została włożona w imadło, a śruba rozwiercona wiertarką. Podczas zabiegu wiertło nie dotknęło korby, tylko śrubę, niemniej jednak śruba oddawała drgania na całą korbę. 

W związku z tym jestem ciekaw, czy zabieg rozwiercania może mieć wpływ na wytrzymałość korby, czy mogła zajść w jej konstrukcji zmiana osłabiająca jej sztywność?

#2 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2015 - 20:23

Od drgań w tym przypadku?
Moim zdaniem zdecydowanie ponosi Cię wyobraźnia :)

#3 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 kwiecień 2015 - 17:15

Jako że szanuję sprzęt, który kupuję za ciężko zarobione pieniądze, każde zagrożenie jego stanu budzi mój niepokój.

#4 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 01 kwiecień 2015 - 18:55

Skoro już mowa o rozwiercaniu urwanych śrub, to jest pewien sprytny sposób. Mianowicie, trzeba rozwiercać wiertłem lewoskrętnym i wiertarką z lewymi obrotami. Wiertła tego typu, można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach narzędziowych. Jest duża szansa, że urwana śruba wykręci się sama podczas wiercenia. Trzeba tylko dobrać możliwie największą średnicę wiertła, które nie uszkodzi gwintu.

Na pytanie, czy nie zaszkodzi to mechanizmowi, odpowiedź brzmi, nie. Jedynym negatywnym czynnikiem jest temperatura (o ile nie zrobisz dziury w samej korbie), ale łatwo temu zaradzić przez chłodzenie materiału. W opisanym przeze mnie przypadku, ciepło sprzyja wykręceniu zerwanej śruby, bo pod jego wpływem, materiał rozszerza się i zrywa wszelkie spieki, oksydy i korozje. Jest to jednak tylko miejscowe rozgrzanie metalu i nie będzie mieć wpływu na zębatki.

• Kresowiak lubi to

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 01 kwiecień 2015 - 19:12

Kresowiak, a może udarową żeś wiercił ;-) ?

#6 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 01 kwiecień 2015 - 23:33

Wiertło może się mocno rozgrzewać i zwiększać swój rozmiar. Łatwiej się też tępi.. Może polewanie go wodą od samego początku wiercenia pomoże rozwiercić śrubę bez przygód.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#7 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 01 kwiecień 2015 - 23:46

Jako że szanuję sprzęt, który kupuję za ciężko zarobione pieniądze, każde zagrożenie jego stanu budzi mój niepokój.

Ale tu nie ma żadnego zagrożenia. Więcej większych drgań generujesz jeżdżąc, do tego obciążenia dynamiczne powodujące pracę ramienia.

#8 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwiecień 2015 - 16:19

Wielkie dzięki Koledzy za wasze cenne uwagi, może jestem jednak nieco przewrażliwiony.

Ultek - cenna informacja, obym nie musiał jej jednak wypróbowywać w przyszłości :)

Dodaj odpowiedź