Jump to content

Photo

Buty Triathlonowe A Szosowe

3 replies to this topic

#1 michcin

michcin
  • Użytkownik
  • 57 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 01 April 2015 - 14:50

Cześć, mam okazję dość tanio kupić buty scott tri carbon road. http://www.katalogro...tri-carbon-roadJednak w opisie napisane jest, że są to buty triathlonowe więc mam pytanie czym różnią się od zwykłych szosowych i jak się w nich jeździ?

Pozdrawiam

#2 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 01 April 2015 - 15:22

Musisz się dowiedzieć co nieco konkretnego o modelu, który rozważasz.

Buty TRI od różnych producentów są zoptymalizowane pod różnymi kątami.

Zazwyczaj dwie wiodące różnice względem butów czysto szosowych to:

• główny pasek trzymający stopę jest zapinany na gigantyczny rzep. Bardzo rzadko spotykane są inne rozwiązania typu zatrzask/patent producenta. Duży pasek z rzepem ułatwia i przyspiesza zakładanie i zdejmowanie buta co jak wiadomo jest wliczane do czasu całkowitego.
  • nie u wszystkich producentów, ale w większości butów jest inna wkładka i wyściółka wewnętrzna minimalizująca konieczność używania skarpetek. Dlatego też zazwyczaj w zależności od regulaminu ludzie jeżdżą albo bez skarpet (bo oszczędzają czas), albo w gigantycznych skarpetach kompresyjnych (bo zmęczenie).
  • w wielu modelach butów materiały wewnętrzne i wkładka sprawiają, że można założyć włożyć mokrą stopę i jechać bez strachu, że po skończonej jeździe skóra stopy zostanie w bucie :)
  • w TRI w zależności od tras, ale jest też zazwyczaj mniejsze ciśnienie na wagę całego zestawu.

Prezentowany przez Ciebie model jest dosyć starym modelem (co nie znaczy, że złym).

Jeśli masz możliwość zakupić te buty bardzo tanio to proponowałbym je kupić, a wcześniej znaleźć amatora na nie i mu odsprzedać z zyskiem i wtedy zakupić właściwe szosowe.

Jeśli nikt tutaj nie da jednoznacznej odpowiedzi napisz do mnie na PVM to zapytam znajomego kolegę co przeszedł na TRI 3 lata temu z szosy własnie o jego zdanie.

#3 michcin

michcin
  • Użytkownik
  • 57 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 01 April 2015 - 15:49

Chciałbym poznać opinię kogoś kto jeździ w takich butach i chętnie bym je sobie zostawił jeśli byłyby wygodne na szosę bo są całkiem ładne, a zawodowo nie jeżdżę, więc pewnie wielkiej różnicy i tak bym nie odczuł ;)

#4 mikeboy

mikeboy
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 21 April 2015 - 15:18

Chciałbym poznać opinię kogoś kto jeździ w takich butach i chętnie bym je sobie zostawił jeśli byłyby wygodne na szosę bo są całkiem ładne, a zawodowo nie jeżdżę, więc pewnie wielkiej różnicy i tak bym nie odczuł ;)

Ja jeżdżę w tych butach od sezonu. Wcześniej MTB. Moje spostrzeżenia : b. sztywna podeszwa, świetna wentylacja, przyjazna wyściółka ( jazda z gołą stopą), duży rzep ułatwiający zapinanie. In minus- brak języka na cholewce do wkładania buta podczas jazdy a tym samym brak możliwości zapięcia butów w T1  do pedałów i przymocowania z tyłu buta ( ja dokleiłem języki sam). Co do różnic między tymi butami a typowo szosowymi to przypuszczam , że jedyne różnice pojawią się podczas podjazdów kiedy mocno pracujesz korbą w górę wtedy rzep okazuje się mniej skuteczny niż sztywny pasek zapięcia w butach szosowych. Myślę jednak , że ta różnica jest tak nieznaczna że nie ma większego wpływu na twój czas. A zysk uzyskany z szybkiego założenia i jazdy bez skarpety jest nieporównywalnie wyższy niż strata tych kilku watów na podjeździe ( chyba , że wbijasz się w buty w strefie:) . Tak czy inaczej but wart polecenia jeśli masz możliwość kupna go taniej( ja miałem 329zł) ciężko znaleźć coś w tej cenie z karbonem na spodzie. Co do urody rzecz względna :) 

Reply to this topic