Jump to content

Photo

Droga do zostania zawodowym kolarzem

33 replies to this topic

#21 Matt.

Matt.
  • Użytkownik
  • 33 posts
  • SkądPolska

Posted 24 October 2009 - 16:25

Są chyba dwie szkoły średnie w Polsce, "Mistrzostwa sportowego w kolarstwie".

#22 thompson

thompson
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 20 November 2009 - 18:29

widzę ze masz dst max 152 km, jak przejedziesz jednego dnia ponad 200 km w górach (czyt. alpy) to wtedy pomyśl nad kolarzem zawodowym. Zobaczysz jaki to jest cholernie trudny sport.
Nie wiem ile jeździsz ale ak nie przejeżdżasz z 10 000 rocznie lub więcej to też nie masz co myśleć o zawodowstwie, jaką średnią prędkością jeździsz? Musisz śmigać powyżej 45Km/h wtedy będą z Ciebie ludzie.
Kolarstwo w Tv tylko wygląda na łatwe i przyjemne ;)
Pozdrawiam

#23 Gump

Gump
  • Użytkownik
  • 115 posts
  • SkądUstrzyki Górne

Posted 11 December 2009 - 18:58

Witam,ależ dyskusja między kolegami się wywiązała to może i ja wtrącę swoje trzy grosze .Jak sądzicie dlaczego wielu naszych dobrych kolarzy wróciło np.z Francji :?: choćby Zieliński
z którym za dawnych dobrych czasów miałem przyjemność trenować .Co z tego że wygrywali
tam wyścigi słabsi od nich jeżdżą już w gronie profi a dlaczego bo są Francuzami a nie Polakami ,Polacy mają zapieprzać na żabojadów i tyle ,nie wystarczy talent trzeba mieć jeszcze plecy niestety.Jak widać w Polsce też można się pokazać i zaistnieć w jednej
z grup zawodowych przykład Bodnara czy kilku innych zawodników .
Teraz o wieku jak już wcześniej koledzy pisali można i po dwudziestce zacząć poważne
ściganie ,mój dobry kolega zaczynał ściganie razem ze mną w Mastersach w wieku 20 lat
potem przeszedł do elity bo amatorów golił równo miał talent szczególnie w jeździe po górach
po krótkiej przygodzie w Polsce wyjechał właśnie do Francji i wrócił do kraju po kilku sezonach bo jak pisałem wyżej sam talent nie wystarczył .Zresztą nawet Sylwek Szmyd
miał poparcie naszego super szosowca Zenona Jaskuły bo bez tego raczej dzisiaj
nie prezentowałby takiego poziomu .Na temat innych potęg kolarstwa nie wypowiadam się
bo nie wiem jak jest ale wiem jak to wygląda w krainie Tour de France.

#24 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 posts
  • Skądelbląg

Posted 11 December 2009 - 21:00

thompson jestem juniorem od przyszłego sezonu, dlatego jeździć po 200km w alpach nie jest mi potrzebne, poza tym jeszcze trzeba do tych alp pojechać, czyli jest to koszt w/g mnie zbędny jak narazie oraz jestem niepełnoletni, dlatego taki wyjazd nie udałby się.

P S
Chyba trener wie lepiej jakie dystanse i jakimi prędkościami mam jeździć. (pokaż mi juniora, albo juniora młodszego w Polsce, który na wyścigu ma średnią powyżej 45km/h nie na czasówce)

Kolarstwo w Tv tylko wygląda na łatwe i przyjemne ;) Serio? :-) A myślałem, że się będzie łatwo jeździło w przyszłym sezonie, bo ten rok to tylko Eurosport oglądałem i z mentalnie trenowałem. To jest chyba forum, na którym piszą kolarze, czyli nie trzeba ich uświadamiać jaki to jest trudny sport, bo każdy trochę tego zasmakował.

#25 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 11 December 2009 - 22:26

Pozwolę napisać coś o moim przypadku

Mój epizod z kolarstwem (może nie zawodowym, ale licenja była;) ) zaczął się od zwykłej ciekawości. Jako, że nie mam możliwości studiowania zdecydowałem się po technikum elektronicznym podjąć pracę. Udałem się do Szczecina. Dowiedziałem się, że mają tor kolarski więc w pewną niedzielę by go obejrzeć. Nigdy nie widziałem toru prócz tego z telewizji i wywarł na mnie duże wrażenie. Nie daleko toru był jakiś dom, na którym było graffiti 2 kolarzy. Zrobiłem kilka zdjęć i usłyszałem pytanie "Co ty tu robisz?" Zobaczyłem, że jakiś starszy koleś trenuje na ergonometrze w budynku z otwartym oknem. Chwilkę pogadałem, wytłumaczyłem, że interesuję się kolarstwem itp pierdoły. Pytam, jak idzie trening. Odpowiedz: "sam zobacz. Przyjdź jutro o godz..." Okazało się, że to Waldemar Mosbauer, trener Gryfa Szczecin. Po kilku treningach przedstawił mnie prezesowi sponsora. Zainteresowali się moimi możliwościami;) Jednak gdy przyszło wyjawić, że mam 21 lat, zmieszali się ( do dzisiaj nie wiem dlaczego ). Tłumaczyłem się, że dam z siebie wszystko, by mieć możliwość rozwoju. Trener mówił, że wiek nie ma znaczenia. Szurkowski zaczynał jak miał lat 21. Zaczęły się systematyczne treningi małe zawody na torze, ustawki z zawodnikami (i zawodniczkami;) ) z pobliskiego BO-GO Szczecin. Pracowałem po 10 godzin a zaraz po robocie na treningi. Wszystko było fajnie, ale nastąpiły ciężkie czasy w rodzinie i musiałem wracać do swojego małego, bez perspektyw miasta.

Są dobre strony. Nikt już mi nie odbierze wspólnych treningów z D. Zielińskim, T. Balcerem, R. Poerem, R. Ratajczykiem (wtedy był spoko, po wpadce stracił u mnie wszystko :P) i Gosią Wojtyrą ;) Do tego zaszczepili we mnie kolarstwo torowe;)

Wszystko to udowadnia, że trzeba mieć szczęście, zawziętość, determinację i wielkie poświęcenie. Kto wie, co byłoby dalej. Może na torze nie robiłbym furory (choć trener wystawiał mnie na scratch), ale miałbym może możliwość trenowania i ścigania na szosie.

#26 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądŚwiętokrzyskie

Posted 04 April 2010 - 18:58

Podczepię się pod ten temat. Gdzie mogę sobie załatwić licencję UCI mojej kategorii??

#27 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 04 April 2010 - 19:10

Na pewno pod adresem: ul. Andrzeja 1
05-800 Pruszków

http://www.pzkol.pl/...rskie-s105.html

#28 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądŚwiętokrzyskie

Posted 04 April 2010 - 19:15

Napisać do nich i mi przyślą listownie czy trzeba te wszystkie podpisy itp. bo do Pruszkowa trochę daleko mam...

#29 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 04 April 2010 - 19:24

13. ŚWIĘTOKRZYSKI REGIONALNY ZWIĄZEK KOLARSKI - SWI

ul. Karczówkowska 10
25-019 Kielce
tel./fax (0-41) 361 45 99

Prezes - Marian Sławiński

#30 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 04 April 2010 - 20:54

Napisać do nich i mi przyślą listownie czy trzeba te wszystkie podpisy itp. bo do Pruszkowa trochę daleko mam...

Drukujesz wniosek ze strony pzkolu, robisz badania, wykupujesz ubezpieczenie wypełniasz wniosek i wysyłasz do regionalnego związku kolarskiego.

#31 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądŚwiętokrzyskie

Posted 05 April 2010 - 17:43

http://www.naszosie....zasady-wnioski/ ------> Wniosek o licencję 2010 PZKol dla zawodników – tutaj - to jest to??

#32 contador12

contador12
  • Użytkownik
  • 0 posts
  • Skądzacharzyn

Posted 18 July 2013 - 22:53

wiem ze zmieniam temat ale mam pytanie
mam 12 lat i ostatnio na etapie 12km600m zrobiłem przeciętną chyba 30.33 ale czas to był 24.57 chcę z całego serca zostać kolażem ale nie wiem czy to jest dobry wynik naprawde taki zrobiłem nie mówcie że się nie znam na kolarstwie bo zacząłem jeździć w wieku 11 lat a wczoraj zrobiłem wynik na 22km 29km/h ale był podjazd 14% i 4 wychamowania do zera
nie wiem czy jak na 12 latka to dobry wynik więc chce się zapytać czy mam szanse zostać zawodowym kolarzem nie zamierzam przerywać treningów nie jeźdżę w klubie i chcę w wrześniu wystartować w wyścigu.
Co o mnie myślicie moge zostać zawodowcem?????????

#33 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 July 2013 - 06:11

contador12,

Nikt na to pytanie Tobie nie odpowie. Szansę każdy ma bardzo małą (zobacz, ilu ludzi jeździ na rowerach i ilu w maleńkich klubach, a ilu kończy jako "prawdziwi" zawodowcy) ale w końcu niektórym się udaje, prawda? ;-)

Idź do klubu, pogadaj z trenerem, wytrzymaj miesiąc treningów i znowu pogadaj z trenerem - wtedy będziesz wiedział odrobinę więcej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#34 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 22 July 2013 - 15:34

wiem ze zmieniam temat ale mam pytanie
mam 12 lat i ostatnio na etapie 12km600m zrobiłem przeciętną chyba 30.33 ale czas to był 24.57 chcę z całego serca zostać kolażem ale nie wiem czy to jest dobry wynik naprawde taki zrobiłem nie mówcie że się nie znam na kolarstwie bo zacząłem jeździć w wieku 11 lat a wczoraj zrobiłem wynik na 22km 29km/h ale był podjazd 14% i 4 wychamowania do zera
nie wiem czy jak na 12 latka to dobry wynik więc chce się zapytać czy mam szanse zostać zawodowym kolarzem nie zamierzam przerywać treningów nie jeźdżę w klubie i chcę w wrześniu wystartować w wyścigu.
Co o mnie myślicie moge zostać zawodowcem?????????

Pomyliłeś forum - "kolaż" - to technika artystyczna polegająca na formowaniu kompozycji z różnych materiałów i tworzyw itd.

O drugim ortografie nie wspomnę.

System

Reply to this topic