Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuch Ociera O Blat.

Łańcuch blat

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 08 kwiecień 2015 - 21:31

Witam ! mam problem z łańcuchem mianowicie chodzi gdy wrzuce na mały blat (34) i na tył dam najniższe przełożenie to łańcuch ociera o duży blat (50) próbowałem wymienić łańcuch an inny i to samo dodam że problem mam od zakupu roweru ustawiałem 100 razy przerzutke i nic dalej ociera łańcuchem o blat.

• .Kamil lubi to

#2 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 kwiecień 2015 - 21:43

Norma. TTTM. Dwa rozwiązania: pierwsze nie używać małego koła zębatego i najmniejszego koła zębatego kasety. Drugie: jak już się upierasz kręcić na przekosie, to ewentualnie daj podkładkę pod łożysko/korbę w celu oddalenia kół zębatych od ramy. Ale raz nie każda korba na to pozwoli, dwa to trochę głupota.
Najlepiej przyjąć, że tak się nie jeździ i już.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#3 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 08 kwiecień 2015 - 21:54

Chmm jeżdze glowniez blatu niekiedy zdarza sie w gory pojechac a to tykanie bardzo deneruje dziwie sie ze to norma to kompakt a nie korba 3 rzedowa wiec dziwie się czemu tak to "działa"

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 kwiecień 2015 - 22:51

To, że to kompakt, nie ma tu nic do rzeczy. Na przekosach się nie jeździ i tyle, koniec tematu.

@prozor - powiedziałeś to dość łagodnie, a wg mnie trzeba to podkreślić: podkładka to fatalny pomysł, bo przesunie nie tylko linię łańcucha, ale też całe ciało względem ramy. Osobiście absolutnie bym tego nie robił.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 07:08

A czy taki problem występuje w 11 rzedowych kasetach 105 wzwyż ?

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 kwiecień 2015 - 07:45

Ja też, no ale niektórzy się upierają, że muszą, no cóż... ;-)

To, że zdarza Ci się w góry pojechać, nie oznacza, że masz wtedy jeździć tylko na 34, myśleć trzeba. Tu masz przykładową grafikę:

kompakt%2B23-12.png

Korba 50/34, kaseta 12/23 (akurat taki obrazem mam pod ręką, nie chce mi się robić dla aktualnej kasety 11/23, niewielkie różnice będą, zwłaszcza, że 13 to 3 od końca i lepiej dopasowuje się do przełożeń) - jak widać przełożenia czerwone dotyczą 34, czarne 50. Jak widać śmiało można przyjąć założenie, że odrzuca się skrajne dwa (czyli duża zębatka i dwa największe koła zębate kasety i mała zębatka korby i dwa najmniejsze koła zębate kasety), a nawet trzy i też będzie dobrze.

Jak widać 50/19 i 34/13 są prawie identyczne, podobnie 50/18 i 34/12 (jak również 50/16 i 34/11 dla kasety z tymi zębatkami), a od góry 50/23 to niemalże to samo co 34/16, 50/21 i 34/15 troszkę się różnią, ale bez przesady, 50/21 no i powtórka: 50/19 identyczne jak 34/13.

Czyli wystarczy się nauczyć, że omija się ostatnie 2 zębatki kasety i zamiast tego zmienia się koło zębate korby i jednocześnie (no, prawie) zmienia się koło zębate kasety. Przy kompakcie trochę mało ergonomicznie jest to ustawione, bo np. jadąc na 50/19 zamiast zmieniać na 50/21 żeby nie było zmiany kadencji teoretycznie powinno zmienić się na 34/14, czyli pełne wychylenie manetki plus jeden. No ale nikt nie każe kręcić ze stałą kadencją, przy tej pozycji łańcucha na kasecie różnica w kadencji będzie ok. 5 obr/min. czyli tragedii nie będzie.

Oczywiście nikt nie każe przyglądać się na której zębatce aktualnie się jeździ. Wystarczy zapamiętać z jaką prędkością i przy jakiej kadencji należy zmienić zębatkę korby i nauczyć się poprawnego doboru przełożeń. Np. ja na małej zębatce korby jeżdżę do prędkości ok. 30-33 km/h, na blacie do ok. 30-29 km/h - patrz zakres sugerowany zębatkami 13/19.

#7 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:50

W manetce shimano jest, nie wiem czy dobrze to nazywam, półbieg. Pozwala on przy założonym dużym blacie ustawiać wózek przedniej przerzutki w dwóch pozycjach. To znów pozwala obsługiwać z dużego blatu całą kasetę bez ocierania łańcucha o wózek. Mały blat używam w zasadzie tylko do połowy kasety zaczynając od największej zębatki. Wykres Prozora doskonale to obrazuje.

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 kwiecień 2015 - 12:11

Półbieg nie zapobiega ocieraniu łańcucha o blat, tylko o wózek przerzutki. Rozmawiamy o zupełnie różnych kwestiach.
  • puchaty lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 kwiecień 2015 - 12:31

Masz rację. Nie przeczytałem uważnie.

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 kwiecień 2015 - 12:33

To nie ten przypadek - tu obciera o zęby blatu łańcuch założony na małe koło zębate korby (patrz zdjęcie). Trymowanie nie pomoże.

W SRAM (nie wersja YAW) trymowanie jest również, choć tylko na blacie, ale mam tak ustawioną przerzutkę, że nie mam konieczności zabawy w trymowanie i teoretycznie blat obsługuje całą kasetę, ale i tak na przekosach nie kręcę ;-)

ps. nie zdążyłem wrzucić wpisu, powinien być pod #8 ;-)

• puchaty lubi to

#11 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 postów
  • Skądkraków

Napisano 09 kwiecień 2015 - 21:02

a potem będzie płacz jakie to nietrwałe łańcuchy i kasety teraz robią a jakie super były kiedyś...

przekosy i koniec kropka

• mikroos lubi to

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Łańcuch, blat