Chyba cię fantazja poniosła... bez pedałów i całej reszty biżuterii, oraz aluminiowej ramie to może bym uwierzył... Ważyłeś to chyba na wadze łazienkowej....
Zabawne jest to, że to i tak nie zmienia faktu, że to prawie o 2kg więcej niż taka sobie przeciętna przełajówka na Sorze... z pedałami...
W dodatku obecnie crossowy rower ma w STANDARDZIE amortyzator, z reguły dziadowski (czyli +1-1,5kg), crossy bez amorka to najniższa półka (niestety)
Zaręczam ci, że wiele lat jeździłem na crossowym rowerze Author Reflex (ba, był czas, że nie miałem innego) - próbując go z czasem odchudzić... Ale choćbym spuchł - takiego przecinaka jak potem przełajówka nigdy nie udało mi się z niego zrobić.
Możesz mi różne rzeczy zarzucać, ale nie to, że podaję nierzetelne informacje w kwestiach mierzalnych szkiełkiem i okiem.
Waga jest wystarczająco dokładna i jej błąd wskazania to około 20 g (pokazuje również co 20 g, czasem zaniżając w dół, np. gdy coś waży 999 g, pokaże 0.98 kg, dołożenie 2 g zmieni wskazanie na 1.00 kg).
Zapomniałem wcześniej dodać, że pod ramą jest też przedni błotnik, na kierownicy długie rogi, no i koszyczek na bidon.
Rower nie jest ze sklepowej półki, to własna koncepcja.
Wciąż twierdzisz, że jest to niemożliwe?
Rama jest w małym rozmiarze, ma ze 20 lat (rurki Tange, cieniowane), waży około 2.2-2.3 kg (oszacowane, bo ważyłem ze starami i suportem), widelec to 830 g (gwint, 1 1/8). Mostek Porcraft (stal cr-mo, około 240 g), kierownica Custec (niecałe 170 g), w kołach cieniowane szprychy Laser, alu nyple, piasty 105/xt, obręcze Rigida Chrina, opony Continental Cross Ride zwijane (420 g), dętka z przodu szosowa Michelin (70 g) z tyłu crossowa Vittoria (120 g). Przednia przerzutka xt (jakaś stara wersja, na dolny ciąg, waga coś koło 125 g, jak dobrze pamiętam). Jeszcze kilka innych części lżejszych niż standardowo montowane w rowerach crossowych z niskiej półki na sztywnym widelcu.
A teraz Ty pokaż mi tą taką sobie przełajówkę na Sorze, z pedałami, o wadze 9.62 kg (przyjąłem równe 2 kg mniej, bo nie wiem ile u Ciebie znaczy "prawie").