Witajcie, potrzebuje Waszej pomocy w kwestii oryginalności ramy karbonowej firmy Cannondale. Po czym można w 100% stwierdzić, że rama jest oryginalna? Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedzi;)
Jak Poznać Podrabianą Ramę.
Napisano 27 kwiecień 2015 - 10:24
Na 100% to chyba cieżko. Bo jaki to problem dla "chińczyka" kupić jedną sztukę oryginalną i potem zrobić idealne kopie? ![]()
W innych przypadkach moga się różnić bardziej lub mniej: malowaniem którego nigdy nie było, detalami konstrukcyjnymi, nie mówiąc już o technologii i użytym materiale, bo to oczywiste ale i najcięższe do stwierdzenia.
Generalnie chyba pomóc może porównanie numerów seryjnych albo zakup od dystrybutora ![]()
Napisano 27 kwiecień 2015 - 10:38
Jeżeli producent daje gwarancję na ramę po rejestracji na stronie to jest to jakiś sposób (unikalne niemożliwe do podrobienia numery seryjne). Chińczyk może też kupić jedną ramę i jej nie zarejestrować i tłuc tylko jeden numer a później liczyć że nikt jej nie zarejestruje. Inaczej akurat ja nie potrafił bym stwierdzić czy to oryginał. Już widziałem kilka produktów chińskich na zdjęciach i na żywo, które powierzchownie nie różniły się niczym. Ewentualnie zwrócił bym jeszcze uwagę na tylne haki i wykonanie wnętrza rur, spasowanie sterów i sztycy.
Gosc_tobo_*
Napisano 27 kwiecień 2015 - 13:33
Cannondale nie jest popularną wśród podrabiaczy marką.
Sprzedawca powinien mieć oryginalne dokumenty zakupu roweru - o ile pamiętam C nie sprzedaje ram.
Po zdjęciach podróbę da się poznać bez problemu - jeśli będzie ich dużo i będą w dużym zbliżeniu.
Dla bardzo wielu ram podrabianych znakiem rozpoznawczym jest wymienny hak przerzutki, który w chińskich ramach jest najczęściej wspólny. Do tego inne gabaryty rury sterowej, inne rozwiązania mufy suportu niz oryginał....
Napisano 27 kwiecień 2015 - 15:11
dziękuje za Wasze podpowiedzi. Wieczorem zrobię dokładne zdjęcia ramy i możliwe, że się wszystko wyjaśni. Jeśli chodzi o malowanie o którym wspominaliście, jak dla mnie jest naprawdę bardzo dobre. Numer seryjny który jest pod ramą jest taki sam w środku główki gdzie wchodzi widelec. Chciałem napisać do Cannondale w Polsce ale niestety nie posiadają żadnego maila kontaktowego (sprawdzałem to na oficjalnej stronie pl) Pozdrawiam
Napisano 27 kwiecień 2015 - 19:13
Proszę http://www.cannondale.com/nam_en/faq/
a tu rejestracja http://www.cannondal...ty_registration
Co do zdania że można poznać po tym czy po tamtym lub pewne marki nie są podrabiane a drugie są to powiem że zdziwili byście się. Nie wszystko jest dostępne na aliexpress i tym podobnych serwisach. Markowanych podróbek jest tam coraz mniej.
Napisano 12 maj 2015 - 19:05
Napisano 13 maj 2015 - 20:44
Jeżeli to krabon to faktycznie ciekawe. To by znaczyło że sprzedawca nie bardzo się zna.
christophorus, jeżeli ktoś nabija gwiazdki do karbonowych widelców to albo jest ignorantem albo ma w doopie twoje bezpieczeństwo.
Gosc_solid_crank_*
Napisano 13 maj 2015 - 21:56
@shmoo dobrze podpowiada.
Też bym odwrócił pytanie i prosił forowiczów o podpowiedź jak rozpoznać firmową ramę, a nie podrabianą.
Ja bym zaczynał od określenia się przez tego, kto "trzyma markę". Nie łudźmy się - wiele "markowych" firm
przyzwala na tłuczenie podrób, bo ma z tego swój profit.
Napisano 13 maj 2015 - 22:51
Na czym miałby polegać profit z narażania na szwank własnej renomy i umożliwiania innym zarabiania na owocach twojej własnej pracy?wiele "markowych" firm
przyzwala na tłuczenie podrób, bo ma z tego swój profit.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?