Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak Poznać Podrabianą Ramę.

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 kurski

kurski
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 26 kwiecień 2015 - 22:02

Witajcie, potrzebuje Waszej pomocy w kwestii oryginalności ramy karbonowej firmy Cannondale. Po czym można w 100% stwierdzić, że rama jest oryginalna? Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedzi;)

#2 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 kwiecień 2015 - 10:24

Na 100% to chyba cieżko. Bo jaki to problem dla "chińczyka" kupić jedną sztukę oryginalną i potem zrobić idealne kopie? ;)

W innych przypadkach moga się różnić bardziej lub mniej: malowaniem którego nigdy nie było, detalami konstrukcyjnymi, nie mówiąc już o technologii i użytym materiale, bo to oczywiste ale i najcięższe do stwierdzenia.

Generalnie chyba pomóc może porównanie numerów seryjnych albo zakup od dystrybutora ;)

#3 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 27 kwiecień 2015 - 10:38

Jeżeli producent daje gwarancję na ramę po rejestracji na stronie to jest to jakiś sposób (unikalne niemożliwe do podrobienia numery seryjne). Chińczyk może też kupić jedną ramę i jej nie zarejestrować i tłuc tylko jeden numer a później liczyć że nikt jej nie zarejestruje.  Inaczej akurat ja nie potrafił bym stwierdzić czy to oryginał. Już widziałem kilka produktów chińskich na zdjęciach i na żywo, które powierzchownie nie różniły się niczym. Ewentualnie zwrócił bym jeszcze uwagę na tylne haki i wykonanie wnętrza rur, spasowanie sterów i sztycy.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#4 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 27 kwiecień 2015 - 12:37

Na zdjęciu nie poznasz, na żywo bez problemu. Po detalach, np podrabiane Dogmy miały okrągłą sztycę, a oryginał aero...

Kudos!

#5 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2015 - 13:33

Cannondale nie jest popularną wśród podrabiaczy marką.

Sprzedawca powinien mieć oryginalne dokumenty zakupu roweru - o ile pamiętam C nie sprzedaje ram. 

Po zdjęciach podróbę da się poznać bez problemu - jeśli będzie ich dużo i będą w dużym zbliżeniu.

Dla bardzo wielu ram podrabianych znakiem rozpoznawczym jest wymienny hak przerzutki, który w chińskich ramach jest najczęściej wspólny. Do tego inne gabaryty rury sterowej, inne rozwiązania mufy suportu niz oryginał....

#6 kurski

kurski
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 27 kwiecień 2015 - 15:11

dziękuje za Wasze podpowiedzi. Wieczorem zrobię dokładne zdjęcia ramy i możliwe, że się wszystko wyjaśni. Jeśli chodzi o malowanie o którym wspominaliście, jak dla mnie jest naprawdę bardzo dobre. Numer seryjny który jest pod ramą jest taki sam w środku główki gdzie wchodzi widelec. Chciałem napisać do Cannondale w Polsce ale niestety nie posiadają żadnego maila kontaktowego (sprawdzałem to na oficjalnej stronie pl) Pozdrawiam

#7 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 kwiecień 2015 - 15:35

Oczywiście,że Cannondale sprzedaje same ramy.

#8 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 27 kwiecień 2015 - 19:13

Proszę http://www.cannondale.com/nam_en/faq/

a tu rejestracja http://www.cannondal...ty_registration

Co do zdania że można poznać po tym czy po tamtym lub pewne marki nie są podrabiane a drugie są to powiem że zdziwili byście się. Nie wszystko jest dostępne na aliexpress i tym podobnych serwisach. Markowanych podróbek jest tam coraz mniej.

#9 litespeed

litespeed
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 01 maj 2015 - 09:40

@tobo - kupiłes już tą ramę, czy zamierzasz kupić?

#10 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 01 maj 2015 - 10:19

Którą ramę miałem kupować?

#11 christophorus

christophorus
  • Użytkownik
  • 325 postów

Napisano 12 maj 2015 - 19:05

A jak stwierdzić orginalność np. tych ram?

http://allegro.pl/li...?us_id=21764429

#12 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 maj 2015 - 17:14

Ciekawie wyglądają te gwiazdki ponabijane w widelce :D

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#13 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 maj 2015 - 20:44

Trudno powiedzieć czy to jest karbonowa rura bo wielu producentów przeszło z karbonowych rur na alu/stal.
Jeżeli to krabon to faktycznie ciekawe. To by znaczyło że sprzedawca nie bardzo się zna.

christophorus, jeżeli ktoś nabija gwiazdki do karbonowych widelców to albo jest ignorantem albo ma w doopie twoje bezpieczeństwo.

#14 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2015 - 21:56

@shmoo dobrze podpowiada.

Też bym odwrócił pytanie i prosił forowiczów o podpowiedź jak rozpoznać firmową ramę, a nie podrabianą.

Ja bym zaczynał od określenia się przez tego, kto "trzyma markę". Nie łudźmy się - wiele "markowych" firm

przyzwala na tłuczenie podrób, bo ma z tego swój profit.

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 maj 2015 - 22:51

wiele "markowych" firm
przyzwala na tłuczenie podrób, bo ma z tego swój profit.

Na czym miałby polegać profit z narażania na szwank własnej renomy i umożliwiania innym zarabiania na owocach twojej własnej pracy?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź