Skocz do zawartości

Zdjęcie

Korba Alu Kwadrat Vs Carbon Isis

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 27 kwiecień 2015 - 22:25

Strasznie dawno nie pisałem nowego tematu na forum, ale mam zagwózdkę. Otóż do tej pory w swoim rowerze miałem wiekowe już korby dura ace na kwadrat ( oczywiście aluminiowe). Nawet nie myślałem ich zmieniać ale dzięki niezastąpionemu koledze Jelitkowi - wpadły mi w ręcę karbonowe korby FSA na isis.

Zmieniać czy nie zmieniać ?

rower to wiekowy trek , ale cały w karbonie. Z jednej strony korby karbonowe by pasowały, z drugiej bardziej podobają mi się te smukłe DA ( karbonowe ramiona są taaaakie wielkie).

Wagowo minimalnie lżejsze DA ( 560 vs 580g)

Czy karbonowa korba będzie sztywniejsza ( na tyle bym to odczuł ?) Ponoć alu mięknie z czasem a moje już trochę przebiegu mają :)

Znajdzie się ktoś kto obroni alu czy wszyscy będą za fsa ?

• wiktor24 lubi to

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#2 michalj

michalj
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 28 kwiecień 2015 - 09:15

Wrzuc zdjecie roweru na korbach DA i zdjecie korby FSA. Na sucho ciezko doradzic :D

#3 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 28 kwiecień 2015 - 10:12

foty zostały na stacjonarnym kompie który padł : (

ale dobra myśl jak wroce to cykniemy

#4 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2015 - 11:23

To nie korba będzie sztywniejsza tylko oś suportu korby na kwadrat bardziej wiotka :)

Oś isis ma większą średnicę.

To czy odczujesz różnicę zależy też od Twojego stylu jazdy, kadencji, Twojej masy.

#5 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2015 - 11:43

Nic prawdopodobnie po zmianie nie odczujesz. Te DA jeszcze długo pojeżdżą, do tego ładniej wyglądają niż karbonowe. Poza tym więcej śladów zostaje na karbonowych ramionach niż alu.

#6 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 29 kwiecień 2015 - 08:05

Też się boję że nic nie odczuje i jedna wielka bajka z tym carbonem. Chociaż z drugiej strony z jakiegoś powodu już nikt na alu ramach nie jeździ P

Jeżdże na niskich kadencjach ( po plaskim 90-100 ale pod gorę 60-80) waze aktualnie 77 kg i mniej raczej nie bedę. Preferuje blat nad mlynkiem :)

Wygląda to tak , https://plus.google....2593?banner=pwa

i niestety sprawę komlikuje fakt że mam dwa komplety wyjściowych kół. O ile ze stożkiem ta korba FSA wygląda nawet fajnie , o tyle z niskim profilem juz nie bardzo :(

#7 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 08:57

Też się boję że nic nie odczuje i jedna wielka bajka z tym carbonem.

Zaraz sie znajdzie paru mistrzów, dla których karbonowa korba poprawia średnią z 23 na 23,1km/h ;)

#8 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 09:04

Pamiętam, że parę lat temu rozmawiałem z kimś będącym mocno w temacie, który twierdził, że o ile topowe korby karbonowe FSA w tamtym czasie dawały radę, tak modele karbonowe FSA ze średniej i dolnej półki sztywnością nie grzeszyły.

@Gres - może sprzedać oba sety i założyć DA 7800? :) było by ładniejsze srebro i topowa sztywność?

#9 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwiecień 2015 - 09:56

Na alu ramach może i nie jeżdżą ale na alu kierownicach, mostkach i właśnie korbach już się ścigają prosy. :)
Shimano rotor nadal trzyma się metalu w topowych korbach a te śmigają z powodzeniem w ProTour.
Sam  nigdy nie narzekałem na sztywność shimano ultegry 6700/6800, shimano 105. Prędzej mam wrażenie, że poddaje się rama niż korba (teraz jeżdżę na Giancie Propelu który raczej nie uchodzi za "miękką" ramę)

#10 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 29 kwiecień 2015 - 10:14

@Gres - może sprzedać oba sety i założyć DA 7800? :) było by ładniejsze srebro i topowa sztywność?

śmiały pomysł, ale kolega od którego dostałem te FSA by się kiepsko z tym poczuł. :)

W takim razie FSA chyba wyląduje do drugiego rowerka ( do niego to już w ogóle nie będą pasować bo to wysoka stal ale trudno - to i tak rower po 2 dzwonach samochodowych , więc ma poprostu jeździć :).

Również mam wrażenie że bardziej mi rama chodzi niż korba, pomijajac już fakt że czuje to tylko w ciągu tych 10 sek w których jestem w stanie wygenerować moc mogącą coś pogiąć :D

#11 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 13:53

śmiały pomysł, ale kolega od którego dostałem te FSA by się kiepsko z tym poczuł. :)

U Jelitka ponoć tylko kurz zbierały :P

#12 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 29 kwiecień 2015 - 14:36

ale sprzdac to sam mógł :P

Pozatym jeśli już miałbym kupować korby to do kompletu w recorda musialbym uderzyć?:)

Dodaj odpowiedź