Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wąska kierownica (dla dziewczyny)

35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 14:50

Witam wszystkich,

Otóż w moim niedawno kupionym rowerze muszę dokonać pewnych modyfikacji

Wydaje mi się, że kierownica jest za szeroka, znalazłam taki oto model http://www.wertykal....kid=155&pid=936

czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na jej temat, ewentualnie doradzić jakiś inny model??

potrzebuję na takie grubsze mocowanie 31,7 (?);

drugi mój kłopot to korby, wydaje mi się, że są za krótkie: 165; mam 164 cm wzrostu, rama 49 cm; wydaje mi się, że jakoś ciężko mi się kręci, blat jest 53, nie wiem, czy to ma
znaczenie w tym przypadku

Pozdrawiam,
Kasia

#2 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 14:54

W ogóle może ktoś jest z Warszawy i mógłby się ze mną przejechać rowerem i powiedzieć, co jest ze mną nie tak. Wydaje mi się, że jakoś dziwnie kręcę, ciężko mi złapać rytm. Na góralu nie miałam takich kłopotów.

#3 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 03 listopad 2009 - 15:04

Slabe nogi, to moze byc problem. Zreszta kolegow z okolic Wawy napewno nie braknie aby Ci doradzic.

#4 Hombre

Hombre
  • Użytkownik
  • 167 postów
  • SkądPolice

Napisano 03 listopad 2009 - 15:18

Nie możesz złapać rytmu jadąc na blacie? Jeżeli jeździsz rozjazdy na blacie i jest ciężko to wrzuć na małą zębatkę. Bez problemu można tak jeździć z prędkościami grupo przekraczającymi 30 km/h :-P

#5 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 15:46

raczej jeżdżę na mniejszej tarczy, chyba, że mam z wiatrem:)

mam nadzieję, że ktoś kompetentny mógłby się ze mną przejechać i doradzić mi z tą kierownicą, korbami, czy jeszcze powinnam skrócić pozycję poprzez wymianę sztycy na prostą (mostek już zmieniłam na 60 mm, krótszego nie znalazłam)

#6 Hombre

Hombre
  • Użytkownik
  • 167 postów
  • SkądPolice

Napisano 03 listopad 2009 - 16:35

Co do szerokości kierownicy powinna byc taka sama jak szerokość twoich ramion. Miałem (mam) podobny problem z ustawieniem pozycji na rowerze, dlatego będę zmieniał ramę :-P
Ale wymieniłem sztycę na prostą i mostek na krótszy o większym kącie tak żeby kierownica była jak najniższa. I jest dużo lepiej niż przedtem, tyle że gdzieś czytałem że takie sztyce są niezdrowe dla kolan ,dlatego że siedzi się zbyt blisko środka suportu.

#7 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 03 listopad 2009 - 16:47

Blat 53 dla dziewczyny to nieporozumienie, za ciężkie przełożenia to z pewnością przyczyna twoich problemów. Wg mnie powinnaś jeździć na korbach kompaktowych. Długość ramion 165mm wydaje się być ok, lepsze za krótkie niż za długie. Kierownica tez powinna być dla Ciebie nie szersza niż 40cm.
Co do pozycji to trudno coś powiedzieć w ciemno. Zimno jest, a Łomianki nie po drodze ;-)
Może jakieś fotki wrzucisz? A w ogóle dlaczego chcesz dać prostą sztyce? Czujesz, że masz za daleko do kierownicy, bóle pleców, karku? Pamiętaj, że pozycja na szosie znacznie się różni od tej na góralu i wymaga przyzwyczajenia.

#8 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 16:58

Prostą sztycę, żeby ewentualnie jeszcze skrócić, bo wydaje mi się, że leżę za bardzo
No ale właśnie wydaje, bo może nie przywykłam, może się nie znam.

Zimno?? Ja codziennie jeżdżę do pracy rowerem, nawet zimą:) (z Łomianek na Wolę)

#9 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 03 listopad 2009 - 17:08

Ciepło nie jest :-) Ja też jeżdżę codziennie na uczelnie, niezależnie od warunków, tylko że to raptem 3km.

#10 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 03 listopad 2009 - 17:34

Przede wszystkim trzeba by było sprawdzić czy masz odpowiednio dobraną ramę (długość górnej rury), później następna ważna odległość czyli górna rura + mostek.
Kolejna sprawa to ustalenie położenia siodła względem pedałów.
Dopiero po ustaleniu tego wszystkiego wsiadasz na rower i sprawdzasz jak Ci się siedzi, jeździ itd.
Można później zacząć robić korekty typu mostek krótszy o 10-20mm, zmiana kąta mostka, cięcie rury sterowej, ustawienie siodła przód/tył-góra/dół.

Co do korb to moim zdaniem patelnia 53z to trochę za dużo nawet na tak twardą babkę, która pociska na rowerze zimą ;-)

#11 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 17:48

Ciężko dostać mniejszy rower niż 49 cm, krótsza górna rura to musiałby być rower 45-47 cm, a taki z kolei wydaje mi się za niski.

No nic, dziękuję za odpowiedzi, sensowna wydaje mi się zmiana koronek

Gdyby ktoś znalazł trochę czasu, np w weekend i mógłby mi coś podpowiedzieć będę wdzięczna

#12 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 03 listopad 2009 - 18:09

Wysokość rury podsiodłowej to drugorzędna sprawa, za niską główkę ramy też mojej jakoś zrekompensować podkładkami pod mostkiem zakładając, że nikt nie przyciął rury sterowej widelca za bardzo. Najważniejsza jest długość górnej rury. Jak będziesz miała czas to możesz się pomierzyć dokładnie zgodnie ze stroną competetivecyclist.com i kalkulator na tej stronie policzy Ci jaką powinnaś mieć ramę.

#13 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 18:28

http://www.wertykal....kid=155&pid=346 a ta kierownica, co myślicie??

#14 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 03 listopad 2009 - 19:10

Jeśli nie możesz złapać rytmu to prawdopodobnie wina za wysoko ustawionego siodełka, jest o tym na forum jak ustawiać ;)

Co do korb to może i za krótkie, chyba lepsze by były 170, może 167,5 jeśli są takie...

#15 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 listopad 2009 - 19:26

Jeśli koleżanka ma 164cm wzrostu to zależy jeszcze jak długie ma nogi...

Wewnętrzna długość nogi Długość korby
<72.5 cm . . . . . . . . . . . . . . 165 mm
72.5 - 80 cm. . . . . . . . . . . . 170 mm
80 - 85 cm. . . . . . . . . . . . . .172.5 mm
>85 cm. . . . . . . . . . . . . . . . 175 mm

#16 RAFAL10

RAFAL10
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądGorlice

Napisano 03 listopad 2009 - 19:27

http://www.sfd.pl/po...ze-t156147.html - to warto poczytać, dużo o ustawieniu optymalnej pozycji na rowerze szosowym. Ale prawdą jest, że do szosy trzeba się przyzwyczaić. Ja jeżdżę i na góralu i na szosie zacząłem w tym roku. Wygodniej na góralu, ale na szosie po wprowadzeniu poprawek w ustawieniu jest lepiej niż na początku. Pozdrawiam.

#17 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 03 listopad 2009 - 19:38

Acha, co do kieronicy to pomierz ramiona, ich szerokość. Jeśli ręce masz bardzo na zewnątrz roweru to może i za szeroka, choć niektórzy tak lubią. A jaka masz kierę teraz?

Zmień korbę na compakt 167,5.

Co do ustawień to aż tak się nie znam aby podpowiadać, bo jeszcze źle coś podpowiem...

Co do kiery to sam ma 40cm, mimo że jestem an pewno sporo szerszy, mi taka akurat odpowiada bardziej ;)]

A jeśli chodzi o model to pomyśl o firmie pro - bardzo dobre kierownice robią.

#18 Kasia__

Kasia__
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 03 listopad 2009 - 19:46

foto
http://picasaweb.goo...948576936044994

#19 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 listopad 2009 - 19:53

Chyba siodło za wysoko... ale nie zdjęcie takie nie do końca może oddawać rzeczywistość.

http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO

Polecam ten kalkulator, podaje m. in. wysokość siodełka od osi suportu...

#20 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 03 listopad 2009 - 20:06

Kasia__, na pewno siodełko za wysoko, chyba troche za blisko, i kierownica niżej wtedy. I chyba za duża rama...

Według mnie musisz zmienić ramę. jak na razie obniż siodło z 5cm (tak aby móc pedałować dotykając pedałów piętami ;) do tego wyrzuć wszystkie podkładki spod kiery i daj ja na maksa na dół, wtedy się zobaczy, choć i tak prawdopodobnie musisz się liczyć ze zmiana ramy...

Dodaj odpowiedź