Skocz do zawartości

Gipiemme Tecno 716 Naprawa

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_mateuss_*

Gosc_mateuss_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2015 - 09:18

Cześć,

Tylne koło umarło i potrzebuję pomocy w deyzji.

Jest to koło alu z wysokim stożkiem (40mm) pod oponę. 16 szprych DT aero, zaplot oryginalnie na słoneczko a od strony napędu na 1 krzyż.
Niestety  piasta miała pęknięty korpus i  wyrwało szprychę przy kasecie (pomogła w tym przerzutka, która się w to koło wkręciła ...)

Pytanie do Was ...

Nowa piasta 16h i szprychy, zaplatamy jeszcze raz ? (jeśli tak to jaka piasta ? )

Odpuścić temat i kupić jakieś budżetowe koło ?  Z drugiej strony ładnie się komponowało z taką ramą i jeśli dałoby się je odratować...
Napęd tam jest 8 biegowy, rama to stalowy battaglin slx więc nie chcę szaleć finansowo.

Moja waga - 83kg

Pozdrawiam,

#2 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2015 - 09:30

Prześwietl dobrze Allegro i OLX, Wrzuć u nas zapytanie pod "Kupię". Znajdziesz zapewne takie w niezłej jakości i sensownej cenie. Dopiero jak się nie uda pokombinujesz z remontem.

#3 Gosc_mateuss_*

Gosc_mateuss_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2015 - 09:45

Właśnie jedno takie Tecno poszło na alle...

Takie koło w ogóle ma rację bytu pod moją wagą do jazdy miejskiej?
Czy może inaczej zaplatać te sama obręcz?

#4 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 11 maj 2015 - 09:53

nie ma sensu, jak chcesz mozesz kupic sobie stozek na 36szprych i to wytrzyma...

przeloz naklejki z tego kola jesli masz komplet to bedzie w miare wygladalo, mocne i tanie

#5 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maj 2015 - 15:20

Składanie tylnych kół na 16 szprychach to jakaś totalna głupota. Nic dziwnego, że pękł korpus. Niestety w zasadzie nie ma na rynku tylnych piast na 16 otworów. 

#6 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 maj 2015 - 15:36

A rolf robi 16, a do tandemów 24 :) a corima 12 szprych ale to już inne szprychy.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#7 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 12 maj 2015 - 16:03

Przejechałem wiele km na Techno Pro 716. Waga jeźdźca 80+ to dla tych kółek żaden problem. Mocne, sztywne, śwetnie łożyskowane, aero. Jeździłem aż do starcia obręczy i bardzo dobrze je wspominam :-)

#8 Gosc_mateuss_*

Gosc_mateuss_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2015 - 07:26

Czyli jednak się da,

Te kółka  przejechały wiele kilometrów jak mój szwagier zajmował się kolarstwem na serio.
Podobno wcześniej ścigał się na nich Zbigniew Piątek, ale lekko wgniótł przednie koło i oddał juniorom :)

Anyway, czekam na kolegę ROZMIAR, aż  uda mu się namierzyć korpus od takiej piasty i przeplatamy na nowych szprychach. Tylko pytanie czy da radę zrobić zaplot na 2 krzyże ? czy tylko radial + 1 krzż od strony napędu ?

#9 Gosc_kiban_*

Gosc_kiban_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2015 - 13:59

znajomy korzysta z takich kół w ostrym kole - on sobie zmienił tył z szosowej piasty na novateca 32 h i zaplótł co drugie... działa od lat i trochę je katuje heheh z tego co pamiętam to ma nawet piastę szosową u siebie wiec jakby co to moze będzie chciał sie pozbyć jeśli nadal szukasz... postaram sie go tu ściągnąć bo nie pamiętam jaki ma nick tutaj :D

#10 Gosc_mateuss_*

Gosc_mateuss_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2015 - 14:13

Jak ma oryginalną piastę to chętnie, bo nadal jej nie znalazłem.

Ewentualnie będę musiał zapleść to na novatecu jakimś... Daj znać czy sie uda odnaleźć, przygarnę za jakąś opłatą jak coś.

#11 celo

celo
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • Skąd(022)

Napisano 03 czerwiec 2015 - 12:11

poszło pw

don't hate the rider, hate the legs

Dodaj odpowiedź