Demontaż wielotrybu Simplex
Napisano 10 listopad 2009 - 23:30
Przywiozłem koła, są na oryginalnych piastach Simplex ( takie są przynajmniej szpilki) , Koła są z Peugeota szosowego z lat 80-tych.
I teraz tak, potrzebuje odkręcić wielotryb i potrzebny jest klucz.
Z tego co widze na zewnatrz to jest coś na kształt mocowania hamulca tarczowego centerlock - taka moletka jak na piastach CL Shimano, tyle że mniejsza.
Czy ma ktoś taki klucz, wypożycze, zapłace za przesyłkę odkręce i odeśle z powrotem, moja firma jest znana takze bez strachu.
No chyba że sie mylę i odkręca sieto inaczej , ale raczej chyba nie.
Dzieki za porady odkrecania i rozwalania trybików bo to nie wchodzi w gre, to jest przeładny wielotryb i cyka jak szwajcarski zegarek.
Drugie pytanie, czy piasty Simplexa miały normalny standardowy gwint , aby można było zakręcić inny wielotryb ??
Ewenwtualnie sprzedam kompletne koła, przód i tył na takich piastach, obrecze są Rigidy niski profil srebrne, koła nie bite.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 11 listopad 2009 - 16:28
Dzięki za info.
Aa jeszce pytanie komtrolne, odkręca sie ten pierścień tak jak wolnobieg - w tym samym kierunku, czyli do tyłu ??
Napisano 13 listopad 2009 - 07:45
Wklejam zdjecia tych kół dla jednego tutaj użytkownika na prośbe i przy okazji cyknąłem fotke tego cuda.
Hm, pamiętam że coś takiego rozbierałem wczesniej pare lat temu, ale jest prawdopodobne że była to kolarka na osprzęcie Suntoura i coś podobnego było w tylnej piaście.

Napisano 13 listopad 2009 - 09:08
Skąd ci ludzie to biorą? ;-) Muzeum? :mrgreen:
Napisano 13 listopad 2009 - 12:55
Napisano 13 listopad 2009 - 20:45
Ja kupiłem bo mi obręcze podchodza wyglądem, niski profil pasuje do starszej cr-mo ramki jak mam na haku ( Koga Miyata) , akurat piasty to niekoniecznie będą użyte ale zawsze warto wiedzieć co w nich "piszczy", takze pisałem ze moge odsprzedac jak by komuś bardzo był poptrzebny taki zestaw, dopóki nie zabiore się za niego z narzędziami

Dodaj odpowiedź