Jump to content

Photo

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 replies to this topic

#461 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,388 posts
  • SkądRumia

Posted 13 June 2010 - 12:52

No właśnie najczęściej nie szejkuję ze względu na brud, ale kiedy słyszę, że łańcuch nie pracuje już cicho - charakterystyczne brzdąknięcie (bzyczenie) przy mocnym depnięciu, po dłuższej jeździe w mokrym to natychmiastowo płuczę i smaruję od nowa, bo już mocno hałasuje. Winna jest prawdopodobnie nadal zbyt rzadka konsystencja i tak już dość gęstego oleju.
Wiem, Rohlhoff to jest to, ale zawsze jakoś odwlekam kupno tego specyfiku. A pokaźna butla Hipolu stoi, czasu też mi nie brakuje póki co.
Ja wolę U95 do czyszczenia, gdyż w olej napędowym mnie denerwuje kiepska lotność, przez co w głębi łańcucha i tak zostaje pomimo dokładnego wycierania. Chyba, że w ON, a potem benzyną...

#462 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 13 June 2010 - 13:24

Ja myję łańcuch codziennie, jak mi się zdarzy że wjadę w kałużę z jakimiś olejami i syfami to z miejsca zawracam i myję i smaruję ponownie 8-) ;-)

#463 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 13 June 2010 - 19:08

Wy chyba sobie jakieś jaja robicie.

Wszystko co tu piszecie to jakieś totalne farmazony. Wybaczcie, ale inaczej tego nie da się nazwać. To co robicie jest naprawdę idiotyczne.

Czemu macie ufajdane łańcuchy? Odpowiedź jest bardzo prosta. Używacie badziewnych specyfików.
Nie wiem ile wy tego szajsu walicie na łańcuch, ale musi być tego całkiem sporo skoro łańcuch idzie do mycia po 500km.
Ja jak posmaruje rohloffem łańcuch to po każdym treningu jedynie przecieram go szmatą i nic więcej nie muszę robić. Tak można spokojnie przejechać w granicach 400-500km zanim łańcuch zacznie zgrzytać itp.
Do czyszczenia łańcucha nie powinno się używać ON. Benzyna ekstrakcyjna jest najlepsza. (ewentualnie chain cleaner z lidla po 5 zeta).

Kilka dni temu przymierzałem się do zmiany łańcucha na nowy. Zrobiłem na nim (record 10 UN) ponad 5000km i cóż.... 132,3-132,4. Do zmiany jeszcze trochę brakuje.

#464 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 13 June 2010 - 20:19

Jeśli o mnie chodzi to oczywiście że jaja sobie robiłem :) łańcuch czyszcze może dwa razy w jego karierze.

#465 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 13 June 2010 - 22:07

Benzyna ekstrakcyjna jest najlepsza.

Pewnie. Ale dla mnie np trochę za droga. Toteż stosuję zwykłą benzynę. Do dokładnego wymycia łańcucha trochę jej idzie.

Nie sprawdzam przebiegu łańcucha każdorazowo przed myciem. Jak jest konieczność to rozpinam i czyszczę. Po wymyciu łańcuch obeschnie, potem stosuję zielonego FL po kropli na każde ogniwo i jazda. Jak się upyli albo ubrudzi to przecieram, ewentualnie dosmaruje po dłuższym przebiegu i znów jazda.

W MTB bywa że łańcuch należy myć po każdym wypadzie i nie ma zlituj. Chyba że chcemy następnego dnia zobaczyć cały napęd w rdzy.

#466 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 14 June 2010 - 11:56

Benzyna ekstrakcyjna jest najlepsza.

Pewnie. Ale dla mnie np trochę za droga.

To jej nie wylewaj po myciu lancucha. Zlej do jakiegos sloika, po 3-4 dniach syf masz na dnie - czysta benzyna plywa i mozesz ja delikatnie odlac aby uzyc ponownie. Z doswiadczenia - tak z 8 cykli mycia wytrzyma.

#467 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 14 June 2010 - 12:59

To jej nie wylewaj po myciu lancucha. Zlej do jakiegos sloika, po 3-4 dniach syf masz na dnie - czysta benzyna plywa i mozesz ja delikatnie odlac aby uzyc ponownie. Z doswiadczenia - tak z 8 cykli mycia wytrzyma.

Dokładnie to samo robię ze zwykłą 95'ką. Mam butelkę 2L napełnioną na 3/4 wachą a na dnie osad. Sam kiedyś doszedłem do tego :-P

#468 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 June 2010 - 15:57

A jakich używacie skuwaczy do łańcucha? Pytam, bo już jeden mnie zawiódł i nie wiem czym się kierować przy kupnie... Linki mile widziane :)

#469 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 14 June 2010 - 16:45

Skuwacz musi być DOBRY. PRO jest dobre. Ja mam skuwacz Lifu. Dziadostwo.

#470 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 15 June 2010 - 19:24

Spinka SRAM i żabka ;] Piszą, że spinki są po to, żeby można było łatwo to zdjąć - sranie w banie ;> Może przy drugim zdjęciu schodzi łatwiej, ale po pierwszym się trochę namęczyłem, a palców o chwycie kleszczy nie mam, żeby zeszło wyłącznie przy użyciu rąk..

#471 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 16 June 2010 - 07:29

Panowie a powiedzcie mi czy jest sens zakładać C9 do 9tkowej sory??

czy lepiej coś lepszego niż hg 50 i styknie ???

u2250y2014v3.gif

#472 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2010 - 08:20

Jak na 9 to HG53, a nie 50 ;)
Sens C9 oczywiście jest, bo tu się tylko o trwałość rozchodzi.

#473 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 16 June 2010 - 10:37

no niech bedzie 53 pomyliłem z 8 bo taką kupowałem juz :)

u2250y2014v3.gif

#474 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 16 June 2010 - 13:04

A jakich używacie skuwaczy do łańcucha? Pytam, bo już jeden mnie zawiódł i nie wiem czym się kierować przy kupnie... Linki mile widziane :)

Pro mozesz kupic jest , wytarczajacy chodz , nie taki najlepszy . Głowka wciskacza po jakims czasie tez sie wyrabia , jak to w skuwaczu ale starczy ci nie dlugo cena tez w miare :-D

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#475 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 17 June 2010 - 09:20

Skuwaczem PRO wyciskałem i wciskałem przez ponad pół roku po kilka razy dziennie bez większych problemów. Do czasu... kiedy pożyczyłem klientowi, który w ciągu kilku sekund wyłamał dzyndzla przytrzymującego łańcuch i zgiął bolec.
Brak słów.
Bolec wymieniłem na nowy (jest w zestawie z wyciskaczem), a dzyndzel.... radzę sobie bez niego.

IMO amatorowi(mechanikowi), który skuwa łańcuch raz na kilka tygodni/miesięcy taki wyciskacz firmy pro wystarczy w zupełności.

#476 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2010 - 20:40

Polecam multitool pedrosa, który ma wyjmowany skuwacz, prosty, solidny i działa super.

#477 doniu

doniu
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądWarszawa Wawer

Posted 17 June 2010 - 22:26

Panowie a powiedzcie mi czy jest sens zakładać C9 do 9tkowej sory??
czy lepiej coś lepszego niż hg 50 i styknie ???

Zależy w jakiej cenie.. C9 może wytrzyma trochę dłużej, ale za to przełożenia nie będą zmieniały się tak płynnie jak przy nowym łańcuchu shimano(np. CN7701). Ja mam tendencję do szybkiego wyciągania łańcucha, jaki bym nie założył, więc kupuje hg53 :/

#478 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 18 June 2010 - 06:30

ydoniu, właśnie o tego typu komentarz mi chodziło. Bo nie wiem czy do malucha jest sens zakładać części od mercedesa :D Może chociaż HG73 kupie i tyle.

u2250y2014v3.gif

#479 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 18 June 2010 - 06:44

Spinka SRAM i żabka ;] Piszą, że spinki są po to, żeby można było łatwo to zdjąć - sranie w banie ;> Może przy drugim zdjęciu schodzi łatwiej, ale po pierwszym się trochę namęczyłem, a palców o chwycie kleszczy nie mam, żeby zeszło wyłącznie przy użyciu rąk..

No to spróbuj spinkę Connexa - gwarantuję, że się pozytywnie zdziwisz - ten kształt spinki jednak dużo daje.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#480 sebospi

sebospi
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądLubań

Posted 18 June 2010 - 07:33

Witam który łańcuch bedzie lepszy??
http://allegro.pl/it...d_xtrabike.html
czy
http://allegro.pl/it...peed_tanio.html